Kvaliteta vode u kupalištima: Hrvatska među top 5 u Europi

Prema najnovijoj ocjeni vode za kupanje u Europi, njezina je kvaliteta i dalje visoka. Gotovo 85 % kupališta diljem Europe ocijenjenih 2019. ispunilo je najviše i najstrože standarde kvalitete Europske unije, što je potrebno za ocjenu „izvrsna”, govori istraživanje Europske agencije za okoliš (EEA) .

Hrvatska je na petom mjestu, nakon Cipra, Austrije, Malte i Grčke. Najgora je od EU zemalja Poljska, a ispred nje je i Albanija. Španjolska je osma, Italija deveta, dok je susjedna Slovenija na osamnaestom mjestu.

U izvješću se navodi da je gotovo svih 22 295 kupališta ocijenjenih protekle godine diljem Europe (od kojih je 21 981 u tadašnjih 28 država članica EU-a, uključujući Ujedinjenu Kraljevinu) ispunilo minimalne zahtjeve u pogledu kvalitete vode. Albanija i Švicarska također su izvijestile o kvaliteti vode na svojim kupalištima, a njihovi su podaci uključeni u ocjenu. 

Prema detaljnim rezultatima došlo je do vrlo malog pada broja kupališta u EU-u na kojima kvaliteta vode ispunjava najviše standarde za ocjenu „izvrsna”, odnosno minimalne zahtjeve kvalitete za ocjenu „zadovoljavajuća”, kako su utvrđeni EU-ovom Direktivom o vodi za kupanje.

„Izvrsna” voda za kupanje očekuje kupače na 85 % kupališta. Voda za kupanje barem je „ zadovoljavajuća” na 95 % kupališta. U izvješću se navodi se i da je kvaliteta vode bolja na obalnim kupalištima nego na onima u unutrašnjosti. 

Ukupan broj lokacija s ocjenom „loša” iznosio je 1,3 % svih lokacija ocijenjenih prošle godine u Europi.

Redovito praćenje i ocjena vode za kupanje neophodni su kako bismo zadržali već vrlo visoku kvalitetu voda diljem Europe i, bude li potrebno, poduzeli djelotvorne mjere za rješavanje problema njihova onečišćenja. Čišća voda za kupanje korisna je ne samo za naše zdravlje i dobrobit nego i za zdravlje okoliša, ” istaknuo je Hans Bruyninckx, Izvršni direktor Europske agencije za okoliš.

Kvaliteta vode za kupanje u Europi uvelike se poboljšala posljednjih 40 godina, koliko je prošlo od stupanja na snagu EU-ove Direktive o vodi za kupanje. Tom su direktivom uvedeni djelotvorno praćenje i upravljanje, što je zajedno s propisima EU-a o okolišu, kao što je Direktiva o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda (1991.), dovelo do drastičnog smanjenja količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda iz kućanstava i industrije koje bi završile na kupalištima. 

Kako se ističe u izvještaju EEA, Komisija će u narednim tjednima pokrenuti evaluaciju te direktive kako bi proučila u čemu je djelotvorna, a u čemu nije, dok će na temelju toga odlučiti treba li poduzeti dodatne inicijative za njezino poboljšanje. 

Izvor: HrTurizam.hr

Naslovna foto: pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.