Land art staza na Ćićariji koja priča priče o prirodi

Poželite li ove lijepe jesenske dana iskoristiti za odlazak u prirodu, izvedite se na Land art stazu u Parku prirode Učka.

Ova kružna staza duga otvorena je 2016. godine, a iza njezina koncepta i izvedbe stoji umjetnik Boris Pecigoš čiji izričaj povezuje umjetnost, duhovnost i prirodu. Staza duga 6,5 km spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i rock arta, te prirodnih ljepota južnih dijelova Ćićarije, odnosno krajobraza oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Staza je lagana za prehodati, primjerena i djeci i starijima. Za obilazak je potrebno izdvojiti oko 3 sata, no nemojte se iznenaditi ako šetnja potraje i duže, jer će vas pojedini radovi zadržati u promatranju i kontemplaciji. Vodeća misao staze je razvijanje svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na današnju otuđenost i užurbanost, neodvojivi dio prirode i mada samim svojim postojanjem utječe na nju i mijenja je, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim dijele ovaj svijet.

Land art je vrlo raznolika umjetnička forma, a radovi nastaju u prirodi od prirodnih materijala pronađenih na licu mjesta. Kao umjetnički pravac pojavio se 1960-ih u SAD-u, no ljudi su skloni umjetničkom izražavanju u prirodi još od prapovijesti, a djela nastala u različitim razdobljima i formama i danas kod promatrača izazivaju zadivljenost i opčinjenost. Ova umjetnička forma tolerira i unošenje umjetnih materijala, poput oslikavanja stijena ekološkim bojama, što je slučaj kod nekih radova na ovoj stazi. Land art djela stoje na otvorenom, smještena dalje od civilizacije i ostavljena da se mijenjaju i propadaju pod utjecajem prirodnih sila. Land i rock art djela ne narušavaju prirodu nego prikazuju umjetnikovu viziju i često imaju snažne poruke.

Na Land art stazi Stražica-Sapaćica nalazi se čak 20 radova land i rock arta. Radovi se duž staze nalaze na mjestima na kojima ih najmanje očekujete, a mnogi će vas navesti na promišljanje i meditaciju. Iza svakog umjetničkog djela stoji interesantna priča, a potraga za njima pravi je doživljaj. I imenom i izvedbom ova umjetnička djela plijene pažnju, a mi vam predstavljamo neka od njih:

Vilinsko sijelo je točka na maloj uzvisini, gdje iz guste trave izviruje sedam kamenova koje je priroda postavila u krug. Prema predajama, na ovakvim mjestima se okupljaju šumske vile, koje lokalne legende ovdje nazivaju vilama učkaricama.

Stijena u obliku srca, sastavljena od dva kamena koji se naslanjaju jedan na drugi, simbolizira ljubav, partnerstvo i međusobnu podršku, a nazvana je Ljubavnim kamenom. Dublja poruka oslikane stijene je ljubav i zajedništvo čovjeka i prirode.

Land art radovi Otisci dlanova i Geoglifi ovaca nose poruku pozitivnog utjecaja čovjeka na prirodu i bioraznolikost. Pašnjaci na Učki nisu nastali prirodno, već tisućljetnim djelovanjem čovjeka, i kroz to se vrijeme razvio novi ekosistem s livadnim biljkama i životinjama. Zbog svoje osebujne i bogate flore i faune travnjaci predstavljaju značajan spremnik bioraznolikosti živog svijeta, no danas je taj ekosistem ugrožen. Otiscima dlanova na stijeni autor je želio ukazati na djelovanje ljudskih ruku koje je ostavilo pozitivan utjecaj na bioraznolikost prirodnog svijeta.

Geoglifi ovaca pak na simboličan način vraćaju stada na pašnjake i aludiraju na autohtonu vrstu ovce pramenke.

Suho stablo usred travnjaka Sapaćice obojeno u crvenu boju dominira vizurom i plijeni pažnju. Poruka ovog land art rada je negativan utjecaj čovjeka na prirodu, te okolne ljudske tvorevine koje neprirodno strše usred planinske ljepote prenoseći poruku o čovjekovom nagrđivanju i uništavanju prirode.

Ogoljela kamena površina točke Kameni zupci ističe se poput kakve mrlje na pozadini okolne trave, a iz nje u zrak strše brojni kameni zupci. Zlatna boja kojom su oslikani privući će vam pozornost, a poruka koju odašilju jest da priroda itekako može „pokazati zube” ako čovjek pretjera s njenim uništavanjem.

Geoglif u obliku labirinta usmjerit će vas da ostanete na pravom putu na jednom oštrom skretanju staze. Osim toga, ukazat će vam na ogranak staze koja vodi na Veli vidikovac, mjesto s divnim pogledom na Istru – na geomorfološki spomenik prirode kanjon Velu dragu i glavni masiv Učke.

U kamenju rasutom po ovom lijepom stjenovitom vidikovcu s pogledima na vršni greben Učke, litice Stražice, kanjon Velu dragu i Istru nerijetko ćete pronaći spiralne ljušture fosilnih foraminifera. Ovaj je kraj izgrađen od stijene vapnenca koja je nastajala dugotrajnim taloženjem vapnenačkih skeleta planktonskih organizama u ondašnjem oceanu Tethys, stoga danas na ovome mjestu, 900 m nad morem možemo pronaći ostatke organizama koji su nekada živjeli u dubokom moru. Spiralni geoglif koji je tu napravljen slavi upravo tu ustrajnu izgradnju u vremenu.

Na mjestu gdje je šuma u potpunosti iskrčena i gdje su ostali samo tužni panjevi kao podsjetnik na snažna stabla koja su tu rasla i pružala dom brojnim šumskim bićima, postavljena je instalacija Kamena šuma, kao umjetnički podsjetnik na štetu koja nastaje zbog nerazborite i pretjerane sječe stabala.

Poželite li posjetiti ova čarobna mjesta i istražiti umjetnička djela koja nadahnjuju, korisno je znati da Land art staza Stražica-Sapaćica ima dva ulaza. Glavni se nalazi na prijevoju Poklon u blizini info centra Parka prirode Učka i planinarskog doma Poklon, a drugi je smješten kod odvojka ceste za Vojak.

Ova staza plijeni poglede i svojim posebnim markacijama. Kako se sastoji od četiri dijela, markacije mijenjaju svoje boje kako bi znali na kojem dijelu staze se nalazite.

Više detalja o samoj stazi možete saznati u Parku Prirode Učka, a pojedina umjetnička djela možete provjeriti i na stranici samog umjetnika.

Foto: PP Učka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.