Lastovo – otok kristalnih zvijezda

Rimljani su, zbog brojnih prirodnih ljepota i obilja morske ribe, otok Lastovo nazvali Augusta Insula, odnosno Carski otok. Iako je dugačak deset, a širok manje od šest kilometara, na Lastovu se može pronaći veliki broj prirodnih plaža i skrivenih uvala, te gustih borovih šuma. Sve to, uz čisto more, više od 200 kilometara pješačkih staza i sadržaje koje nudi, privlači turiste iz cijeloga svijeta.

Lastovsko otočje obuhvaća najjužniji hrvatski naseljeni otok Lastovo s otocima otočne skupine Lastovnjaci i Vrhovnjaci, te otok Sušac. Hrvatski sabor je 2006. godine Lastovsko otočje, koje obuhvaća 46 otoka, otočića, hridi i grebena, od kojih su najveći Lastovo i Sušac, proglasio Parkom prirode. Područje Lastovskog otočja vrijedno je i s kulturno-povijesnog stajališta zbog tradicijske arhitekture i arheoloških lokaliteta na kopnu i u podmorju.

Najveće mjesto Lastovo staro srednjovjekovno naselje amfiteatralnog oblika s dugom i zanimljivom poviješću. Jedino je naselje na otoku koje se ne nalazi neposredno uz more. Okruženo je brdima, a na svakom od njih je vidikovac s kojeg se pruža pogled na mjesto i okolna polja. Uvala Zaklopatica nalazi se na sjevernoj strani, a zbog svog položaja, ponude i pogleda omiljena je destinacija nautičara. Naselje Ubli ili Uble, na jugozapadu otoka, početna je točka većini turista. Naime, Ubli je trajektna luka Lastova s vezama prema okolnim otocima i obali.

Skrivena Luka, odnosno Portorus kako ga zovu Otočani, nalazi se na južnom dijelu otoka i jedna je od najvećih i najljepših uvala na Lastovu. Tu su još Pasadur na zapadnoj strani otoka dijelom na matičnom otoku Lastovu, a dijelom na susjednom otočiću Prežbi. Lučica je naselje kojeg čini svega tridesetak kuća, a administrativno pripada mjestu Lastovu. Zaštićeni je povijesni lokalitet koje je bilo izvorno ribarsko naselje.

Na Otoku se nalazi ukupno 26 plaža i uvala. Plaže su divlje, prirodno kamenite i stjenovite, a more kristalno čisto, bistre zelenkasto plave boje što ga čini privlačnim turistima iz cijelog svijeta. Na Lastovu se nalaze i brojne konobe, kao i seoska domaćinstva, pa dobre hrane ne nedostaje. Izbor je širok, od tradicionalnih jela, odnosno morskih delicija i deserata, do jela od mesa. Što se smještajnih kapaciteta tiče, većinom se radi o privatnom smještaju; apartmani, studio apartmani, robinzonski smještaj, sobe i kuće za odmor, a tu su još i dva kampa, hotel, te svjetionici Sušac i Struga.

Na Lastovu kako smo već rekli sadržaja ne nedostaje. Za one koji žele istražiti lastovosko podmorje tu je ronjenje, rekreativci se mogu provozati Lastovom biciklom ili pješačiti po Parku prirode Lastovsko otočje. Ako iznajmite brodicu ili je sami posjedujete možete istraživati uvale i brojne otočiće, a u ponudi je i lovni turizam, kao i sportski kampovi.

Izvor: Turistička zajednica općine Lastovo, Park prirode Lastovsko otočje
Foto: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.