Lipicaneri u zimskoj bajci: Adventske vožnje fijakerom u srcu Slavonije

Zaprege i bijeli lipicanci doživljaj su sami po sebi, a kada tome dodamo Adventski ugođaj dobijemo pravu zimsku bajku kakvu svi sanjamo. Snježne pahulje i bijeli put ovu bi bajku učinile potpuno savršenom, no na vrijeme organizatori ovog programa nažalost ne mogu utjecati.

U cilju obogaćivanja turističke ponude u srcu Slavonije pitoresknom Đakovu u predblagdansko vrijeme Državna ergela Đakovo organizira vožnje fijakerom u užem centru grada. Rute zimi traju deset minuta, a adventska kočija kreće s Trga J. J. Strossmayera. Cijena je simboličnih 10,00 kuna po osobi, a u slučaju lošeg vremena vožnje neće biti moguće, poručuju iz Ergele Đakovo.

Đakovački lipicanci podsjećaju na prizor iz bajke: Na njih nije ostao imun ni Walt Disney

Lipicanci su jedna od najpoznatijih pasmina konja u Hrvatskoj koja je nastala još davne 1580. godine u Lipici. Ždrijebe se rađa crno i s vremenom bijeli, a tek pokoji konj kasnije ostane crn te tako, zbog svoje posebne boje, privlači brojne poglede i postaje glavna atrakcija. Glavna karakteristika ovih konja je ta da su atletski građeni i aristokratskog izgleda zbog lijepo savijenog i visoko nasađenog vrata te dugih i širokih leđa, a zahvaljujući filmu Walta Disneyja “Čudo bijelih pastuha” njihova prepoznatljivost postigla je svjetske razmjere.

Naime, upravo su 74 grla ovih konja otputovala na snimanje u Austriju 1962. g. kako bi poslužila u snimanju filma o austrijskom pukovniku koji je krajem Drugog svjetskog rata spasio lipicance bečke jahačke škole. Iako se ne smatraju ugroženima, lipicanci su od 2016. proglašeni nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske i kao takvi

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.