Ljepota apsolutne tame: Mistično podzemlje gradila voda milijunima godina

Baraćeve špilje u Lici bogato su arheološko i paleontološko nalazište koje privlači brojne posjetitelje. Pronađene su kosti mnogih životinja iz doba pleistocena, vrste izumrlih prije više od 10.000 godina, no zbog nepromijenjenih mikroklimatskih  uvjeta kosti su ostale očuvane, a ovdje su pronađeni i uporabni i ukrasni predmeti iz 7. stoljeća prije Krista. Početkom godine Baraćeve špilje zabilježile su veliko otkriće kada je u Gornjoj špilji pronađeno oruđe neandertalaca čime je ovaj lokalitet stavljen na kartu važnih arheoloških nalazišta.

Ono što možete vidjeti i doživjeti tijekom posjeta Baraćevim špiljama zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Dvorane i hodnici ispunjeni sigastim strukturama, visokim stupovima i ljepotom koju je voda gradila strpljivim radom milijunima godina

Članak se nastavlja ispod oglasa

Stjenovit teren – krš, privlači svojim suprotnostima. Na zemlji doline, uvale, polja, vrtače, škrape, a pod zemljom špilje i jame. Puno vode u podzemlju, a malo na površini. Baraćeve špilje i cijelo područje Like uključuje rijetke i ugrožene tipove staništa te ugrožene i strogo zaštićene vrste. Istraživanja na području Baraćevih špilja ukazala su na iznimnu raznolikost špiljske faune te je do sada potvrđena prisutnost tridesetak vrsta. 

Dvije su teorije o nastanku imena Baraćevih špilja: prema jednoj dobile su ime po mještaninu Baraću koji je ispred špilja porazio turskog gorostasa, a prema drugoj su ih mađarski vojnici za vrijeme Austrougarske monarhije prozvali prijateljskim špiljama (barát – prijatelj).

Ovaj fenomen izgradila je voda strpljivim radom milijunima godina

Prolazeći kroz dvorane i hodnike Gornje Baraćeve špilje možete doživjeti posebnosti sigastih struktura stalagmita i stalaktita i do desetak metara visokih stupova stalagnata te iskusiti ljepotu apsolutne tame. Dvorane i kanali su lako prohodni, a osim obilaska špilje na ovom lokalitetu možete se uputiti u šetnju, biciklirati pa i jahati, a tu je i dječje igralište, teren za mini nogomet s opremom te badminton teren s opremom.

Apsolutna tišina i mrak – jedinstveni doživljaj podzemlja koji se pamti

Baraćeve špilje značajni su krajobraz koji je za posjetitelje otvoren 2004. godine. Proglašene su i zaštićenim dijelom prirode – geomorfološkim spomenikom. Nalaze se u Općini Rakovica, samo 20 kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera, a njihova površina iznosi 5,19 km2. Temperatura u špilji je tek 9 stupnjeva Celzijevih što je idealno osvježenje tijekom ljetnih mjeseci. Baraćeve špilje sastoje se od Gornje, Donje, Nove Baraćeve špilje i izvor špilje Baraćevac. Vođene ture na trenutak posjetitelje ostavljaju u apsolutnoj tišini i mraku, ovaj jedinstveni doživljaj zauvijek ćete pamtiti.

Gornja i Donja Baraćeva špilja od povijesnog su značaja za speleoturizam. Znanstvenik dr. Mijo Kišpatić osnovao je još 1892. godine u Rakovici Odbor za uređenje Baraćevih špilja te se taj događaj uzima kao početak organiziranog bavljenja speleologijom u Hrvatskoj.

Baraćeve špilje otvorene su za posjetitelje svaki dan u vremenu od 10.00 do 18.00 sati. Cijene ulaznica su za odrasle 75 kuna, za studente, izviđače, planinare i umirovljenike 60 kuna, a za djecu od 7 do 18 godina 40 kuna. Djeca do 7 godina ne plaćaju ulaz.

Naslovna fotografija: Klaster Lika Destination

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.