Ljepota jezera Visovac ovjekovječena prigodnom poštanskom markom

Otok Visovac kojeg još zovu i Gospin otok sred jezera, svojom je ljepotom i meditativnim ambijentom do sada već privlačio veliko zanimanje posjetitelja, ali i fotografa iz cijelog svijeta. To i ne čudi, jer otok nasred rijeke dužine 200 i širine 150 metara, naseljen je od 14. stoljeća, a na njemu su smješteni Franjevački samostan i crkva.

Osim što je smješten između poznatog Skradinskog buka i Roškog slapa, Visovac čuva i najmanju knjigu na svijetu, koja sadrži molitvu Očenaš na sedam jezika, i vrijedan primjerak basni slavnoga Ezopa.

Stoga i ne čudi što je upravo Visovac izabran za motiv nove prigodne poštanske marke. Naime, Hrvatska pošta u optjecaj je pustila nove poštanske marke nastale u suradnji sa Švicarskom poštom u povodu obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Švicarske.

Uz otok i jezero Visovac, koji je hrvatski motiv, Hrvatska pošta na nove je marke uvrstila i švicarski motiv, alpsko ledenjačko jezero Cauma. Autor zajedničkog izdanja prigodnih marki je zagrebački dizajner Dean Roksandić, a fotograf i dizajner švicarskog motiva je Gaudenz Danuser. Marke su izdane u arčićima od 9 maraka i u nakladi 70.000 primjeraka po motivu. Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Osim što ih povezuje dugogodišnje trgovinsko partnerstvo, Hrvatska je za stanovnike Švicarske i popularna turistička destinacija. Ljepota obaju jezera, Visovačkog i Caume, kroz prekrasne pitoreskne kadrove prenesena je i na poštanske marke kao rezultat plodne suradnje dviju zemalja.

Otok Visovac – mjesto stoljetnog mira, ljepote i baštine

Otok se u povijesnim izvorima prvi put spominje 1345. pod imenom Lapis albus (Bijela stijena) zbog osnovice od čvrstoga kamena. Prvo su ga u stoljeća prvo naselili eremiti, pustinjaci Reda sv. Augustina. Pred prodorom Turaka eremiti su napustili Visovac, pa su ih 1445. zamijenili franjevci iz Bosne koji su, prema legendi, na otok donijeli i Gospinu sliku, koja nije sačuvana u originalu, ali je zato do današnjeg dana sačuvana pobožnost franjevaca i okolnog puka prema Gospi Visovačkoj.

Franjevački samostan i crkva na otoku čine jedinstvenu cjelinu u prekrasnom krajobrazu Visovačkog jezera. Oba sakralna objekta posvećena su Gospi Visovačkoj, a sam samostan i Majci od Milosti, pa je Visovac stoljećima odredište hodočasnika iz cijelog svijeta.

visovac poštanska marka

Za boravka na otoku posjetitelji mogu razgledati arheološku zbirku, zbirku povijesnoga crkvenog ruha i posuđa te bogatu knjižnicu s mnogim starim knjigama i inkunabulama. Onomu tko na njega kroči na Gospu od Anđela bit će udijeljen porcijunkulski oprost.

Visovačko jezero karakterizira visok unos slatkih voda. Endemične i rijetke slatkovodne ribe uvrštavaju Krku, u ihtiološkom pogledu, u prirodni spomenik najveće nacionalne i međunarodne vrijednosti. Visovačka pastrva i visovački glavočić stenoendemi su Visovačkog jezera i prioritet u zaštiti bogatoga ribljega fonda rijeke Krke. Stenoendem je endem vrlo ograničenog areala, usko lokaliziran na malo područje, na pojedine planine, kanjone, otočne skupine i dr., pa je zato njegova zaštita iznimno važna. Oba stenoendema žive u mirnim, dubljim dijelovima Visovačkog jezera.

Jezero Cauma – bajkovito jezero tirkizne boje

Idilično švicarsko jezero Cauma (retoromanski: Lag la Cauma) smješteno je u mjestu Flimsu, u regiji Graubüngen. Ovo alpsko ledenjačko jezero napaja se iz podzemnih izvora, a nalazi se na 997 metara nadmorske visine. Razina jezera varira za otprilike četiri do pet metara, zajedno s promjenjivim protokom podzemnih voda tijekom godine. Temperatura vode ljeti je u prosjeku 21 stupanj Celsiusa, a maksimalna oko 24 stupnja Celsiusa, pa je voda u ljetnim mjesecima ugodna za kupanje.

Jezero je okruženo gustom crnogoričnom šumom i do njega se može doći samo pješačkom stazom te korištenjem uspinjače sagrađene 1939. godine, a obnovljene 1988. godine. Bajkovito jezero s pitoresknim otočićem u sredini, pruža posjetiteljima nezaboravne trenutke. Poznato kao “Lag la Cauma” što na retoromanskom jeziku znači “jezero popodnevnog odmora (sieste)”, jezero Cauma nudi mir, opuštanje, šetnju ili pak aktivan odmor. Jezero je savršeno za kupanje i sunčanje ljeti ili za uživanje u veslanju, odbojci, biciklizmu te drugim rekreativnim sadržajima.

Osobitu ljepotu jezera Cauma treba očuvati za brojne buduće naraštaje koji će isto tako željeti doći iz prenapučenih gradova i upijati prizore bajkovitoga planinskog krajolika, udahnuti čisti zrak, zaroniti u bistru jezersku vodu te okrijepiti dušu i odmoriti tijelo.

Izvor fotografija: Javna ustanova “Nacionalni park Krka”

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.