Ljetno ruho najluđe utrke na svijetu – opatijske Balinjerade

Balinjerada, najotkačenija opatijska manifestacija i najluđa utrka na svijetu, ove je godine svoj tradicionalni zimski karnevalski termin zamijenila za ljetne vrućine, pa će se novo izdanje ovog jedinstvenog događanja održati u subotu 11. lipnja, u večernjim satima.

Od 19 sati karići će zagospodariti središtem Opatije i obilježiti 39 godina tradicije koju je pokrenuo Duško Jeličić Dule, otac Balinjerade i netom proglašeni doživotni počasni direktor ovog natjecanja u brzini, stilu i umjetničkom dojmu. Posebno izdanje Balinjerade povezat će ono najbolje iz dosadašnjih zimskih izdanja popularne manifestacije s iskustvom Ljetne Balinjerade održane 2016. godine na koje su odlično reagirali sudionici, posjetitelji i građani Opatije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje izdanje donosi i brojne inovacije. Cijela će staza biti zatvorena ogradicama uz nekad neizostavni dekor utrka – zaštite od guma i sijena. S obzirom na to da se program održava u večernjim satima, trasa će biti osvijetljena kao popularne noćne utrke Formule 1, a posjetitelje i natjecatelje očekuju i svjetlosni efekti i pirotehnika.

Ne treba stoga sumnjati kako će Opatija dobiti još jedan spektakl u kojem će uživati domaće stanovništvo, ali i brojni turisti.

A i domaćini i gosti dobit će svoju priliku zajahati kariće i uz roštanje balinjera spustiti se niz glavnu ulicu. Oni najodvažniji to će učiniti kao natjecatelji, a svi ostali koristeći usluge posebne “Taxi Balinjere” – besplatne vožnje uz pratnju stručnih vozača koji će ih provesti stazom. Oni će taksirati do 20 sati i 15 minuta, nakon čega će safety car pripremiti stazu za svečano otvorenje Balinjerade, uz Puhački orkestar Lovran te Opatijske mažoretkinje i defile uzvanika na karićima.

Bit će to znak da može početi utrka i lov na nagrade u tradicionalnim kategorijama Monopatini, Unjuli, Dvojki te Amerikanska vozila. Najbrže, najmlađe, najdojmljivije ali i najsporije čekaju nagrade, a tradicionalno će biti proglašena i Miss Balinjerade.

Finale ovog ljetnog karnevalskog đira bit će povorka karnevalskih grupa koja će se provesti po stazi Balinjerade, nakon čega se druženje seli na Ljetnu pozornicu gdje se održava veliki afterparty uz koncert Šajete i benda.

Pozivamo sve Opatijce, ali i sve koji planiraju putovanje u Opatiju da prisustvuju ovom spektaklu. Očekuje ih doista jedinstven događaj, jer bi se Balinjerada već ove zime trebala vratiti u svoj redoviti termin i proslaviti veliki jubilej – 40 godina postojanja. Lipanj će na Kvarneru biti u šarenim karnevalskim bojama, a opatijska Balinjerada će svakako biti atrakcija koju se ne bi smjelo propustiti.

Foto: Turistička zajednica grada Opatije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.