Ljeto na Lastovu: kino projekcije, kazališne predstave i promatranje zvijezda

Rimljani su, zbog brojnih prirodnih ljepota i obilja morske ribe, otok Lastovo nazvali Augusta Insula, odnosno Carski otok. Iako je dugačak deset, a širok manje od šest kilometara, na Lastovu se može pronaći veliki broj prirodnih plaža i skrivenih uvala, te gustih borovih šuma. Sve to, uz čisto more, više od 200 kilometara pješačkih staza i sadržaje koje nudi, privlači turiste iz cijeloga svijeta.

Nikad živahnije ljeto na Lastovu dodatno je obogaćeno ovaj tjedan proslavom rođendana Udruge Dobre Dobričević koja, osim što čitavo desetljeće organizira niz zabavnih, edukacijskih, humanitarnih i projekata zajednice, partner je i nizu otočkih programa van svoje režije, naročito od kada su uspostavili i opremili Društveni centar Lastovo.

U društvenom centru održana je Smotra klapa, astronomske radionice s Bojanom Pečnikom, predavanje o Rača Špilji, a za sutra utorak 18. srpnja počinje micro:bit radionica za djecu s Anom Maretić, a u obližnjem je školskom dvorištu traje sezona Kina Mediteran s tri tjedne projekcije.

Prostor Društvenog centra Lastovo postao je tako vitalno mjesto gdje će se artikulirati potrebe lokalne zajednice, razmjenjivati iskustva i znanja s drugim lokalnim i vanjskim organizacijama, a djeca i odrasli biti u mogućnosti naći svoj prostor izražavanja i zadovoljavanja raznovrsnih potreba na otoku od sedamstotinjak ljudi, bez javne ustanove u kulturi, s osnovnom školom s nešto manje od 40 učenika, a s programima kakvima se uglavnom ne mogu pohvaliti ni veći gradovi u Hrvatskoj.

Upravo zato što pokriva najširu moguću paletu ciljanih skupina – od djece preko strip-crtača i arhitekata do poljoprivrednika – udruga se javlja na gotovo sve natječaje gdje je prihvatljivi partner i tako je kroz godine izgradila kapacitete s kojima će svako daljnje djelovanje biti osigurano. U udruzi se i obrazovao niz otočana koji sada mogu samostalno kreirati i provoditi projekte, a zajednica je upoznala jednu vrstu općekorisnog modela djelovanja sa sasvim mjerljivim napretkom u raznim poljima.

Udruga nosi i prikladan naziv prema imenu najznačajnije lastovske povijesne ličnosti, Dobri Dobričeviću (Boninus de Boninis, Lastovo, 1454 – Treviso, 1528), pioniru europskog tiskarstva. U Veroni je otvorio svoju prvu tiskaru, a zatim se preselio u Bresciu i objavio pedesetak knjiga, a među prvima je otisnuo i Danteovu „Božanstvenu komediju“. Izdavačku je karijeru nakon toga upotpunio i svojevrsnom špijunskom u Francuskoj, pred kraj života postao je i svećenik u Trevisu.

Ljeto na Lastovu uz nastupe kulturno umjetničkih društava i kazališne predstave

Program koji se ovaj tjedan održava na Lastovu uz obljetnicu udruge čine i premijera multimedijalnog nastupa KUD-a Lastovo u zapadnom dvorištu Palaca u petak 21. srpnja, predstava „Kronika seoske ljubavi“ Ivana Vidića u izvedbi Teatra Rugantino u nedjelju 23. srpnja, „Pelikan“ Kina Mediteran u školskom dvorištu u utorak 18. srpnja te već standardna ponuda Turističke zajednice Općine Lastovo koja vas i ovog utorka od 22 sat vodi na heliodrom na promatranje zvjezdanog neba.

Na Lastovu kao što vidite sadržaja ne nedostaje. Za one koji žele istražiti lastovsko podmorje tu je ronjenje, rekreativci se mogu provozati Lastovom biciklom ili pješačiti po Parku prirode Lastovsko otočje. Ako iznajmite brodicu ili je sami posjedujete možete istraživati uvale i brojne otočiće, a u ponudi je i lovni turizam, kao i sportski kampovi.

Izvor i foto: TZ Lastovo

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.