Lonjsko polje će vas ovoga proljeća educirati, zabaviti i zadiviti

Vrhunac turističke sezone u Parku prirode Lonjsko polje je u travnju, svibnju i lipnju, pa je upravo sada idealno vrijeme za posjet ovom biseru prirode nadomak metropole. Osim pregršt prekrasnih vizura prirode i života u njoj, Park prirode Lonjsko polje posjetiteljima nudi i veliki broj zanimljivosti koje će vas educirati, zadiviti i zabaviti.

U sklopu parka postoji turistički odjel u kojem su zaposleni educirani vodiči, raspoređeni u tri prijemna centra u Čigoču, Krapju i Repušnici.

Čigoč, naselje koje je proglašeno prvim Europskim selom roda, do sada je već dobro poznato svima. Na većini njegovih kuća nalazi se rodino gnijezdo, a najpoznatije je vjerojatno ono na krovu baš Posjetiteljskog centra Čigoč.  Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje već neko vrijeme prati život mladog para roda – Mare i Nike – koji žive u tom gnijezdu. Iznad gnijezda je postavljena kamera kako bi se pratio život njegovih pernatih stanovnika, a projekt je nazvan „Što se događa u rodinom gnijezdu“. Klikom na link jednostavno možete u realnom vremenu pratiti čime se bave Mara i Niko.

U biseru Parka, u selu Krapje, u skoroj će budućnosti zablistati novouređeni posjetiteljski centar.

Krapje je 1995. godine dobilo status sela graditeljske baštine, zbog svojih posavskih drvenih kuća izgrađenih od hrasta lužnjaka. Neke od tih kuća stare su i preko 200 godina, a posebne su po graditeljskom umijeću podizanja drvene kuće bez ijednog čavla.

Naime, svaka kuća sagrađena je od vodoravno poslaganih hrastovih planjki koje su međusobno povezane drvenim klinovima. U izgradnji ovih posavskih ljepotica nekada su sudjelovali i konji, koji su vukli hrastove, a potom bi ih ljudi ručno tesali i pilili. Zidovi su građeni od debelih balvana, a oblik im je specifičan jer se najčešće radi o visokim katnicama s uzdignutim temeljima, kako bi se kuće sačuvale od čestih poplava rijeke Save.

Na kuće se nadovezuju drvene staje, sjenice, svinjci, različita spremišta, kokošinjci i druge drvene zgradice različitih namjena. Očuvanje tradicijske gradnje, načina života i vrijednosti, razlozi su zbog kojih ovaj kraj, uz prirodnu baštinu, već godinama održava seoski turizam na životu i privlači veliki broj posjetitelja.

Dodatno ulaganje Parka prirode Lonjsko polje u edukaciju posjetitelja – posebno onih željnih aktivnog turizma – bit će nova poučna staza u Mužilovčici, koja će pružiti bolji uvid u vrijednosti šumskog ekosustava, tradicionalne poljoprivrede i poplavnog područja. Mužilovčica je tipično posavsko selo, nastalo kada i druga sela u Vojnoj krajini u 18. stoljeću. Selo je izgrađeno uz prijašnji tok rijeke Save, gdje danas leži prekrasna „mrtvaja“, koja je obrubljena drvenim kućama što se kupaju u njezinim zelenim vodama. Poučnu stazu koja će Mužilovčicu približiti posjetiteljima Parka isprojektirao je arhitektonski ured Roth i Čerina.

Naslovna fotografija: PP Lonjsko polje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.