Ludbreg: Legenda o krugovima zemaljskim

Ludbreg je izgrađen je na temeljima grada Castrum Ioviu, kojeg su izgradili stari Rimljani. Zbog dobrog geografskog položaja na kojem se danas nalazi Ludbreg, izraslo je rimsko naselje, odnosno grad s cjelokupnom infrastrukturom, kanalizacijom, forumom, termama i ubrzo je postao trgovačko i prometno središte, a upravo iz tog vremena potječe legenda koja kaže kako su na ovom mjestu bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole.

Ludbreg je grad uz koji se vežu mnoge legende i začudne priče iz daleke prošlosti. Jedna od njih je i ova o – krugovima zemaljskim, koji su opisani upravo iz ovoga grada, i to još u rimskim vremenima. Tada je naselje – Castrum Iovia, bilo jedno od najvažnijih u dolini rijeke Drave, na prometnom putu koji je povezivao antički Poetovio (Ptuj) s Mursom (Osijek) i dunavskim limesom.

U rimsko doba Ludbreg je isprva bio vojno uporište opasano bedemom. Zbog svog iznimnog zemljopisnog položaja preraslo je u važno obrambeno, prometno i trgovačko središte, s uređenim termama i forumom.

Možda su stoga već antički stanovnici bili doista svjesni njegove izuzetne pozicije. Tako je nastala i legenda o krugovima zemaljskim, koji su upisani upravo iz njihovog grada.

U antičko vrijeme središte je svijeta naravno, bio – Rim, no stara priča o središtu svijeta nekako je preživjela sve do današnjih dana, kada ju je švicarski povijesničar umjetnosti  dr. Erasmus Weddigen ponovo aktualizirao i dao joj novu dimenziju.

Ludbregu najbliži gradovi – Varaždin, Varaždinske Toplice, Čakovec i Koprivnica udaljeni su 20 kilometara od “središta svijeta”. Nastavimo li šire opisivati “krugove zemaljske” primjetit ćemo da se na istoj udaljenosti od Ludbrega primjerice, nalaze Beč i Budimpešta, ili pak Pariz i Atena. 

Oživjelu priču iz antike Ludbreg je odlučio zorno prikazati na glavnom gradskom trgu. Naime, iz “središta svijeta” su doista opisani koncentrični krugovi, koji pokazuju kako stara legenda možda i nije bez utemeljenja.

Kako je u Ludbregu centar svijeta, potvrdio i švicarski povjesničar umjetnosti

Legendu kako se u Ludbregu nalazi centar svijeta potvrdio je švicarski povjesničar umjetnosti dr. Erasmus Weddigen, čest gost Restauratorskog centra i zaljubljenik u Ludbreg, i to slučajnim poigravanjem šestarom i zemljopisnom kartom. On je naime, uzevši za ishodište Ludbreg, opisivao po karti krugove i uočio kako se stvarno na toj zamišljenoj liniji nalaze veći gradovi, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Najbliži dokaz ove legende su i Ludbregu najbliži gradovi: Varaždin, Koprivnica, Čakovec i Varaždinske Toplice, koji su od Ludbrega udaljeni oko 20 kilometara.

/// Centar svijeta nalazi se u Hrvatskoj, točnije u Ludbregu

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Ludbrega

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.