Luka mozaika – priča o najdužem mozaiku na svijetu

Zanimljiva priča o umjetnosti i njenoj povezanosti s turizmom dolazi nam iz Vele Luke. Priča ima ime i zove se Luka Mozaika.

Prije nekoliko dana postavljeno je novih 40 metara mozaika ispred zgrade Osnovne škole Vela Luka, što je samo nastavak projekta najdužeg mozaika na svijetu. DRVO ŽIVOTA, okrugli mozaik promjera 2,5 metra s motivom drva života i riječima koje su “plodovi života” svojevrsni je hommage zgradi osnovne škole u Veloj Luci ispred čijeg ulaza je postavljen. Izradu drva života potpisuje akademski kipar Ante Marinović.

Postavljenih 40 metara mozaika samo su jedan dio veće priče. Naime, Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke u napuštenoj je tvornici Ambalaža pokrenula radionicu izrade mozaika. Cilj radionice je stvaranje mozaika koji se ugrađuje u velolučku šetnicu, a tvorit će jedan od najdužih podnih mozaika na svijetu. Uz Velolučane u stvaranju mozaika sudjeluju i posjetitelji Vele Luke, a upravo u toj činjenici Luka Mozaika, osim umjetničkog, dobiva i turistički predznak.

Luka Mozaika kao turistički proizvod

– Na radionici je do sada sudjelovalo u većem ili manjem obimu zasigurno više stotina domaćih i stranih posjetitelja, odnosno između 700 i 1.000 njih. Imamo strane turiste, pojedince, parove ili obitelji, koji dođu na višednevni odmor u Velu Luku te sudjeluju na način da izrade individualni mozaik. Nadalje, imamo grupe turista kojima je Luka jednodnevna destinacija te oni u tom slučaju rade manji grupni mozaik. Treća skupina su oni koji sudjeluju na način da ugrade par kamenčića u kolektivni mozaik, otkriva nam potpredsjednica Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke Sandra Baničević.

Radionicu su do sada posjetili turisti iz više od 20 zemalja s nekoliko kontinenata, što pokazuje koliko je ovaj projekt jedinstven u svijetu. Sudjelovanjem na radionici svi zainteresirani postaju dio priče o najdužem mozaiku na svijetu u Veloj Luci, a također i uče osnove izrade mozaika pod vodstvom renomiranog stručnjaka i svjetski priznatog kipara Ante Marinovića.

– Projekt je nastavak priče koje su prije 50 godina pokrenuli svjetski umjetnici, ozbiljna imena ondašnje i današnje likovne scene na svjetskom nivou. Za nastavak je zaslužan jedan od njih, kipar Ante Marinović koji je punih pedeset godina pokušavao u više navrata pokušao ponovno priču, a to je uspjelo tek okupljanjem nas desetak kreativaca amatera, entuzijasta, zanatlija, obrtnika. Jedini renomirani umjetnik među nama je Marinović koji je i umjetnički ravnatelj projekta, kaže Baničević i dodaje kako Vela Luka ima kreativnu atmosferu i zaista veliki broj sposobnih kreativaca/ obrtnika koji su i više nego zaslužni za podizanje projekta.

Dosada je na radionici proizvedeno više od milijun kamenčića potrebnih za izradu mozaika, a koji se jedan po jedan od većih komada mramora granita ili vapnenca režu na giljotini i to radi uglavnom jedan čovjek kojeg udruga privremeno zapošljava za potrebe izrade kamenčića. Inače, projekt se financira sredstvima Udruge, Općine i Turističke zajednice Vela Luka, te najvećim dijelom donacijama koje guraju projekt od samog početka do danas.

Priča o mozaiku i Veloj Luci

Prepoznatljivost Vele Luke temelji se na mozaicima koji dominiraju centrom mjesta, a koji su nastali u sklopu jednog od najznačajnijih i najvećih umjetničkih događaja na otoku, prvom međunarodnom susretu likovnih umjetnika Vela Luka 1968.

Na Susretu, na kojem su sudjelovali brojni, svjetski poznati i priznati umjetnici, izrađeno je oko 70 mozaika koji su ugrađeni u javni prostor Vele Luke kao vječna uspomena na Susret. Nakon što je 1978. godine Velu Luku pogodio veliki plimni val, koji je nanio golemu materijalnu štetu, umjetnici iz cijeloga svijeta poklonili su Veloj Luci, u znak solidarnosti, Međunarodnu zbirku crteža, grafika i male skulpture.

Vela Luka je tako postala jedinstveno otočno mjesto s tako velikim brojem djela svjetske suvremene umjetnosti. Riječ je o impresivnom fondu sastavljenom od djela čak više od 200 renomiranih umjetnika iz cijeloga svijeta.

U smislu obogaćivanja turističke ponude mozaik za Velu Luku znači specifičnost, upravo onakvu kakvoj se danas teži u stvaranju destinacije odnosno programa koji će omogućiti stvaranje trajnih veza turista i destinacije, a s ciljem da se turist vraća u destinaciju.

Upravo to je postignuto u Veloj Luci, jer čak i ukoliko turist nema mogućnost povratka u Velu Luku, “ugradivši” se u mozaik, on postaje neizbrisiv, trajan i jedinstven dio Vele Luke koji oblikuje njene vizure.

– Obzirom na takvu mogućnost koja prelazi “jednokratne” doživljaje, sudionici su zbilja iskreno motivirani i da sudjeluju u izradi i da potpomognu projekt donacijama ili da ga promoviraju u svojoj zemlji i među svojim prijateljima. Mnogima od njih je upravo mozaik koji su napravili u Luci njihovo prvo umjetničko djelo koje čini “galeriju na otvorenom” u Veloj Luci. Do sada je postavljeno oko 300 komada mozaika, a svaki komad je nečija individualna ideja u koju mi ne interveniramo osim što ne dopuštamo motive koji asociraju na političke, vjerske ili druge isključive osnove ili promociju.

Međunarodna Luka Mozaika

Prije četiri godine Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke pokrenulo je program pod nazivom MOSAIC TO BE TOGETHER. Radi se o programu koji je namijenjen najmlađima.

Naime u izradu mozaika, a u suradnji s osnovnim školama iz Slovenije i Austrije, te s otoka Brača i iz Dubrovnika, nastali su predivni zajednički mozaik-panoi učenika iz uključenih gradova. U projektu je sudjelovalo 200 osnovnoškolaca, a izrađeni mozaici postavljeni su u školama kao simbol prijateljstva i uspomena budućim generacijama. Nažalost pandemija koronavirusa zaustavila je ovaj program no Sandra Baničević se nada kako će se nastaviti što prije kako bi se finalizirala suradnja s talijanskim gradom San Ambroggio.

Još jedna mala priča i detalj koji povezuje projekt Luka Mozaika i turizam je Kissing spot. Naime, na šetalištu u Veloj Luci i na otoku Proizdu postavljen je mozaik “Mjesto za ljubljenje”.

– Lokacije za Kissing spot su odabrane u smislu vidikovca, te su izrađeni i postavljeni na ideju turističke atrakcije i koliko nam je poznato mozaični Kissing spot u Veloj Luci je jedinstven u svijetu izrađen u formi mozaika.

Što se daljnjih planova za ovu godinu tiče, Sandra Baničević najavljuje nastavak izrade i ugradnje mozaika, ali i međunarodno širenje projekta Mosaic – to be together koji je baziran na uvjerenju da svijet više nego ikad ovisi o zajedništvu i ljepoti koje iz zajedništva proizlazi. “Svijet više nego ikad treba ljude koji će ga činiti ljepšim mjestom.Na tom tragu nastavit ćemo dalje u mjeri u kojoj to bude moguće obzirom na krizu na svjetskom nivou.”

Podržite i pratite Luka Mozaika – Worlds longest mosaic

Naslovna fotografija: Anđela Šćepanović

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.