Magnet za ljubitelje prirode: Istražite Topusko i njegove povijesne atrakcije

Na samoj granici između Korduna i Banovine u Sisačko-moslavačkoj županiji smjestilo se Topusko. Slikoviti predjel srednjeg toka Gline i brežuljkasti kraj između Petrove i Zrinske gore pravi su magnet za ljubitelje prirode. No priroda nije jedini razlog za posjetu ovoj turističkoj destinaciji. Topusko je općina s bogatom poviješću, a brojne povijesne atrakcije jednostavno vas pozivaju na istraživanje. U tome će vam zasigurno pomoći i Virtualni vodič ViVoTOP koji je namijenjen posjetiteljima Topuskog i okolice.

Virtualni vodič Topusko
Virtualni vodič – Vivotop, izvor fotografije: Turistička zajednica Općine Topusko

Nagrada onima koji obiđu sve lokacije iz Virtualnog vodiča je knjiga “Banova vrela pod kraljevskom gorom” autora Tomislava Beronića. Beronić na zanimljiv način opisuje znamenitosti Topuskog kroz prizmu jedne obitelji koja ih obilazi i međusobno priča o svojim dojmovima. Većina lokacija nalazi se u samom Topuskom, ali i kod ostataka prvog slobodnog kraljevskog grada Perne, Petrove Gore i poznatih vrela.

Dijelove iz te knjige objavljivat ćemo kao blog u više dijelova na našem portalu. U prvoj priči upoznajte se s Pavlinskim samostanom, Kraljevim grobom i utvrdom Perna.

Pavlinski samostan

Na vrhu Petrove gore, na Velikom Petrovcu, postojao je pavlinski samostan s crkvom sv. Petra. Osnovan 1303. godine pripada među najstarije pavlinske samostane u Hrvatskoj. Prema povijesnim dokumentima, pavlinski samostan u cijelosti je izgrađen 1328. godine. Stradao je u vrijeme turskih napada. Pavlinski posjed preuzimaju krajiške vojne vlasti, te posada crkveni toranj pretvara u kulu za stražu, a samostan koriste za stanovanje.

topusko povijesne atrakcije, pavlinski samostan
Pavlinski samostan, izvor: Turistička zajednica općine Topusko/ Tomislav Beronić

U 17. stoljeću na mjestu stare crkve i od njezina materijala sagrađen je zidani čardak koji je u donjem dijelu bio zidan, a nadogradnja je bila drvena. Krajišnici su napustili Petrovac nakon razvojačenja Vojne Krajine. Danas je raspoznatljiv položaj samostanske crkve-čardaka te opkop.

Kraljev grob

Kraljev grob, po legendi, grob zadnjeg hrvatskog kralja Petra Svačića; stradao je 1097., navodno na Petrovoj gori, u sukobu za hrvatsko prijestolje s mađarskim kraljem Kolomanom. Početkom svibnja 1097. godine došlo je do bitke na Gvozdu (najvjerojatnije na sjevernom podnožju gore Gvozd, današnje Petrove gore), u kojoj je kralj Petar izgubio život na bojištu od Kolomana i tako ostao zapamćen kao posljednji hrvatski kralj “narodne krvi”.

topusko povijesne atrakcije, kraljev grob
Kraljev grob, izvor: Turistička zajednica općine Topusko/ Tomislav Beronić

U spomen na nesretnog hrvatskog junaka planina dotada nazivana Gvozd, naziva se Petrov gvozd, odnosno Petrova gora. Ipak, o pravom mjestu odigravanja bitke gdje je poginuo Petar Snačić znanstvenici se nisu usuglasili, jer neki misle kako je Gvozd moguće planina Kapela, a ne Petrova gora. Spomen obilježje na Kraljevom grobu postavili su 15. svibnja 2006. godine šumari UŠP Karlovac.

Utvrda Perna

Arheološko nalazište – utvrda Pernik nalazi se na brdu Gradina, južno iznad današnjeg sela Perna, na području općine Topusko, na istočnim obroncima Petrove gore. Prema tlocrtu iz 1699. godine, srednjovjekovni grad je poluovalnog oblika, orijentiran u smjeru I-Z. Na vrhu se nalazilo pravokutno središte grada, ispod kojeg se pružalo ovalno dvorište. Čitav grad je bio opasan zidinama s polukružnim i kvadratnim kulama, a komunikacija je bila moguća jedino kroz ulaznu kulu na istoku, zatim kroz dvorište te preko ljestava do palasa. Utvrda je građena od nepravilno klesanog kamenja, a uzdiže se iznad špilje.

topusko povijesne atrakcije, utvrda perna
Utvrda Perna, izvor: Turistička zajednica općine Topusko/ Tomislav Beronić

Povelju “slobodnog kraljevskog grada” Perna dobiva već 1225. godine od kralja Bele IV. To je najstarija povlastica što je podijeljena jednoj općini. Tijekom 15. i 16. stoljeća utvrda pripada knezovima Peranskim (ogranku obitelji Šubića). Kroz to vrijeme je nekoliko puta stradala od Turaka te još u dva navrata u 18. stoljeću kada je sasvim i napuštena. Arheološko nalazište – utvrda Pernik predstavlja vrijedan primjer srednjovjekovnog utvrđenog grada te kao takav ima veliku arheološku i kulturno-povijesnu vrijednost ovog područja.

Odlučite li posjetiti Topusko, obići znamenitosti i povijesne atrakcije te si osigurati zanimljivu knjigu, Virtualni vodič – ViVoTOP možete “skinuti” na svoj pametni telefon. Skenirajte kodove i preuzmite svoj primjerak knjige “Banova vrela pod kraljevskom gorom”.


Naručite knjigu STELLA AUREA – Priče o Frankopanima autora Tomislava Beronića.
Knjiga je dostupna na POVEZNICI

stella aurea

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.