Ovog svibnja Makarska rivijera i Zabiokovlje postaju pravi epicentri gastronomije. I najizbirljivija nepca pronaći će svoje favorite – što je najbolja pozivnica svima da dođu i dožive jedinstvene uspomene za cijeli život.
Program ovogodišnje Autentice održava se u čak šest gradova, u Brelima, Baškoj Vodi, Makarskoj, Tučepima, Podgori i Vrgorcu. U showcookingu na gradskim trgovima sudjeluju tri kulinarska virtuoza Ivan Pažanin, Mario Mandarić i Ivan Temšić. U svim danima festivala, konobe i restorani posluživat će dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama.

U svakom gradu održava se sajam lokalnih proizvođača, organizirana je zabava za najmlađe, posjetitelji mogu degustirati izvorne delicije, poput torte Makarane, baškovoških rafiola i fritula, uživati u slikarskim radionicama, sudjelovati u radionici pripreme broštulanih badema, izrade blitvenjaka i soljenja ribe… začinjeno zvucima dalmatinske pjesme klape Rišpet, grupe Cambi i Katice Marinović.
Festival koji slavi autentičnu gastronomiju
Na krilatici da se autentičnost nekog kraja najbolje može upoznati kroz mirise i okuse tradicije, turističke zajednice Brela, Baška Voda, Makarska, Tučepi, Podgora i Vrgorac i ovog svibnja, pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te uz partnerstvo Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, hotelskih kuća Bluesun i Medora, od 30. travnja do 24. svibnja, organiziraju Autentica Food & Wine festival.
Ove se godine festival proširio na cijeli mjesec, u događanja se uključilo i Zabiokovlje, uz poseban fokus na lokalne proizvode i autohtone recepte, na radost svih ljubitelja delikatesa i finih zalogaja.
Manifestacija započinje svečanim otvorenjem i konferencijom na temu “Budućnost održivog turizma kroz autentičnu gastronomiju” 30. travnja u Bluesun hotelu Soline u Brelima i panelima, koja će u fokus staviti trendove na na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unapređenja domaće gastronomije.

Ovu priliku će uveličati uistinu zvučna imena domaće gastro scene – od najrenomiranijih chefova u Hrvatskoj, omiljenog kulinarskog čarobnjaka Ivana Pažanina, vrsnog marketinškog znalca i suvlasnika vodeće hrvatske komunikacijske agencije za brendiranje u turizmu, profesora Bože Skoke, najvećih hrvatskih gastro brendova, autora gastro manifestacija, vinara i brojih drugih.
Program konferencije pogledajte na POVEZNICI.
Marende po promotivnim cijenama
Za autentičan doživljaj pobrinut će se restorani i konobe koji će u sve dane festivala tokom svibnja nuditi tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, dok će svima biti otvorena i vrata lokalnih kušaonice vina i maslinova ulja.
AUTENTICA market i kulinarski show na gradskim trgovima
Svaka općina i grad na rivijeri jedan će dan tijekom festivala prirediti na javnim gradskim trgovima organizirati pravu feštu od hrane i vina, gdje će lokalni chefovi s gostovanjem kulinarskih virtuoza kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvode lokalnih OPG-ova pa su svi posjetitelji pozvani da degustiraju i kupe domaća vina, maslinovo ulje i druge delikatese.

AUTENTICA zabava
A kakav bi to doživljaj dalmatinskog života bio da uz vrhunsku hranu i piće ne ide i glazba, za što će se pobrinuti i neka od poznatih imena, poput klape Rišpet 9. svibnja, na Kačićevom trgu u Makarskoj, grupe Cambi u Brelima i Katice Marinović 23. svibnja u Baškoj Vodi.
AUTENTICA radionice KIST & VINO – Kako sljubiti umjetnost i dobru kapljicu
Radionice su namijenjene ljubiteljima umjetnosti i dobrih vina. Radionice će se održati u svim destinacijama festivala.

DOGAĐANJA PO DESTINACIJAMA:
- Vrgorac 3. svibnja 2025.
- Makarska 8. i 9. svibnja 2025.
- Podgora 16. svibnja 2025.
- Tučepi 22. svibnja 2025.
- Baška Voda 23. svibnja 2025.
- Brela 24. svibnja 2025.
VRGORAC, 3. svibnja
Ove se godine prvi put u okviru Autentica Food & Wine Festivala 3. svibnja, održava 2. Spužarica u Vrgorcu, koja oživljava stoljetnu tradiciju skupljanja i pripreme spuža te prezentira razne jedinstvene gastronomske delicije – poput spuži na ljutiku i zapečenih spuži, uz neizostavna lokalna vina i signature koktele. Ova tradicionalna jela pripremljena su u suradnji s Odjelom za kuharstvo Srednje škole Tina Ujevića i restoranom Kula u Vrgorcu.

MAKARSKA, 8. i 9. svibnja
Događanja u Makarskoj započinju panel raspravom “STORYTELLING U GASTRONOMIJI”, 8. svibnja na temu lokalnih običaja, proizvoda i gourmet tradicije grada Makarske. Na ovoj panel raspravi sudjelovati će renomirani gosti panelisti i čuvari tradicionalne gastronomije: Veljko Barbieri, popularni chef Mario Mandarić, makarska gastroblogerica – Gastro Diva, Vedrana Vela Puharć i brojni drugi
9. svibnja Makarska će jednostavno prštati od okusa – pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom makarskom jelu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremati kulinarski virtuoz Mario Mandarić, chef i vlasnik Noela, zagrebačkog restorana sa Michelinovom zvjezdicom.

Mario će ocjenjivati i Makarana torte, u čijem spravljanju će se natjecati vrsne domaćice, a mi jedva čekamo probati profinjenu slasticu od badema, koja će nam dočarati kako se jelo u gospodskim kućama makarskog kraja! Zaljubljenici u tradicionalnu gastronomiju Makarskog kraja oduševiti će i radionica broštulanih badema koju će makarske umirovljenice održati u suradnji sa Osnovnom školom Stjepana Ivičevića iz Makarske. Kao šećer na kraju u večernjim satima očekuje nas nastup FA Tempet i klape Rišpet na Kačićevu trgu!
PODGORA, 16. svibnja
U Podgori 16. svibnja, vrijeme je za iskonske tradicionalne, ali i signature poslastice – naime, uz dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica soljenja srdela by Vedrana Vela Puharić! Dozu raskošnih koktela donijet će i Autentica barmen show by Poetica gin.
Pored još jedne radionice Kist i vino, mi nikako ne bismo propustili ni cooking show na kojem se priprema “Dalmatinska teća” hotelske kuće Medora Hotels& Resorts. Sve će biti upotpunjeno zabavnim programom uz DJ-a Renky i nastup Klape Podgora.

TUČEPI, 22. svibnja
Posjetite li Tučepe 22. svibnja, guštat ćete u Dalmatinskoj marendi predstavljenoj u okviru cooking showa Blue Sun hotela i popularnog chefa Ivana Pažanina, a nas posebno vesele i signature kokteli od craft gina kreiranog korištenjem aromatičnih trava s obronaka Biokova i agruma sa sunčanih otoka, koje će na Autentica barmen showu pripremati lokalni virtuozi iz vrgoračke destilerije Poetica! Kao poseban dio programa u Tučepima, najavljen je Dalmatia magic show by Casper, na kojem će nastupiti popularni šibenski mađioničar Casper, zvijezda Međunarodnog dječjeg šibenskog festivala.
BAŠKA VODA, 23. svibnja
U Baškoj Vodi u toku trajanja festivala uz Dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja, biti će organiziran i sajam OPG-ova, te nas očekuje radionica izrade “Baškovoških rafiola”. Dozu raskošnih koktela donijet će nam i Autentica barmen show by Poetica gin. Pored još jedne radionice Kist i vino, mi nikako ne bismo propustili ni cooking show na kojem se priprema “Dalmatinska teća” u organizaciji baškovoških ugostitelja i Ivana Pažanina. Sve će biti upotpunjeno zabavnim programom uz DJ-a i nastupom mlade glazbenice Katice Marinović.

BRELA, 24. svibnja
Festivalski dani završavaju u Brelima, koja će nam i ove godine dati još jednu priliku da se kroz cooking show upoznamo sa toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom Dalmatinske marende. Mjestom će zamirisati delicije iz kuhinje chefova Blue sun hotela i pobjednika televizijskog showa Masterchefa Ivana Temšića, također će biti organizirana radionica izrade blitvenjaka Vedrane Vele Puharić.
Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri biti će koncert grupe Cambi, koji će se pobrinut da Autentica gastro avantura sa tradicijskim potpisom Vama i Vašim nepcima ostane – a gdje drugo, nego u ponajljepšem sjećanju.

Festival AUTENTICA Wine & Food – program
DANI DALMATINSKE MARENDE U KONOBAMA I RESTORANIMA
1. – 25. svibnja 2025.
(Vrgorac, Makarska, Podgora, Tučepi, Baška Voda, Brela)
30. travnja 2025.
Bluesun hotel Soline – Svečano otvorenje festivala i konferencija “Budućnost održivog turizma kroz autentičnu gastronomiju”
10:00 Svečano otvorenje uz pozdravne govore
10:30 Panel 1 – Budućnost održivog turizma kroz autentičnu gastronomiju
Sudionici: Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko –dalmatinske županije, HGK – Županijska komora Split, Grad Makarska, Bluesun hoteli
12:00 Panel 2 – Razvoj destinacijskih gastro brandova
Sudionici: Paška Sirana, Vinarija Jerković, Poetica destilerija Vrgorac, UHPA, Medora Hotels & Resorts, Vinarija Gašpar
12:45 Edukativna radionica – Prava i odgovornost u hotelijerstvu – profesor Ivo Mravičić
13:10 Panel 3 – Brendiranje destinacije kroz gastro manifestacije
Sudionici: Autentica food&wine gastro festival, Dani dalmatinskog pršuta i vina, Taste like Dalmatia Drniš, Festival drniškog merlota, Fešta od sira, Mjesec gastronomije u Splitu – Štorije o’spize, Festival Skradinskog rižota, Otključavanje okusa otoka Brača, Slow food koncept.

Vrgorac
3. svibnja 2025.
2. Spužarica
Gradska fontana Vrgorac
10:30 AUTENTICA MARKET – sajam autentičnih OPG proizvoda
AUTENTICA SHOWCOOKING: spuži na ljutiku, zapečeni spuži s domaćim mirodijama, manistra s kukama, salata sa žutinicom i jajima
Organizatori: Turistička zajednica grada Vrgorca, Društvo prijatelja vrgorske starine, Srednja škola Tina Ujevića i vrgorski ugostitelji
AUTENTICA BARMEN SHOW – destilerija Gin Poetica priprema signature koktele.

Makarska
8. svibnja 2025.
17:00 Dvorana ARTE
Panel rasprava: Storytelling u gastronomiji na temu lokalnih običaja, autohtonih recepata, proizvoda i gourmet tradicije grada Makarske
Panelisti: Antonia Radić Brkić, Mario Mandarić, Veljko Barbieri, Vedrana Vela Puharić, GastroDiva, Bernarda Marasović, Vice Bušelić, Mario Tomaš…
9. svibnja 2025.
Kačićev trg
10:00 – 20:00 AUTENTICA MARKET – sajam autentičnih OPG proizvoda
11:00 – 13:00 AUTENTICA SHOWCOOKING – OKUSI TRADICIJE Mario Tomaš – Konoba Kalelarga i popularni chef Mario Mandarić pripremaju dalmatinsku marendu
14:00 – 16:00 AUTENTICA GASTRO PATROLA, chefovi i novinari obilaze restorane i konobe
16:00 – 17:00 | AUTENTICA POVRATAK TRADICIJI radionica pravljenja broštulanih bajama, makarske umirovljenice i Osnovna škola Stjepana Ivičevića Makarska
17:00 – 18:00 AUTENTICA OKUSI TRADICIJE Degustacija i ocjenjivanje torte Makarane, stručni žiri: Mario Mandarić, Vedrana Vela Puharić, Mara Vučković – Mara Uštipak
18:00 – 19:00 | AUTENTICA ETNO – Nastup FA Tempet
18:00 – 20:00 | AUTENTICA KIST I VINO, Kačićev trg
21:00 | AUTENTICA KONCERT klapa Rišpet.

Podgora
16. svibnja 2025.
14:00 – 15:00 AUTENTICA GASTRO PATROLA, chefovi i novinari obilaze restorane i konobe
15:00 – 21:00 AUTENTICA MARKET – sajam autentičnih OPG proizvoda, Morski kutak
15:00 – 17:00 AUTENTICA KIDS Dječja radionica & Škola ribolova “Riba ribi grize rep”
16:00 – 17:00 “Tko se boji soli još” srdele iz pajera, radionica soljenja srdela by Vedrana Vela Puharić
15:00 – 20:00 AUTENTICA BARMEN SHOW – signature kokteli Gin Poetica, kava na podgorski način
18:00 – 20:00 AUTENTICA RADIONICA KIST & VINO – “50 nijansi plave” radionica slikanja
18:00 – 20:00 AUTENTICA SHOWCOOKING – Dalmatinska teća – pripremaju chefovi Medora hotels & resorts
15:00 – 20:00 Glazbeni program: DJ Renky
20:00 – AUTENTICA KONCERT – klapa Podgora

Baška Voda
22. svibnja 2025.
14:00 – 21:00 AUTENTICA MARKET – sajam autentičnih OPG proizvoda
14:00 – 16:00 AUTENTICA GASTRO PATROLA, chefovi i novinari obilaze restorane i konobe
16:00 – 17:00 AUTENTICA POVRATAK TRADICIJI – radionica sa djecom, kako su kuhale naše bake
17:00 – 18:00 AUTENTICA OKUSI TRADICIJE degustacija i ocjenjivanje Rafioli, natječu se ugostitelji i baškovoške domaćice. Stručni žiri Ivan Pažanin i novinari
18:00 – 20.00 AUTENTICA OKUSI TRADICIJE – show cooking lokalni ugositelji i chef Ivan Pažanin pripremaju dalmatinsku marendu, podjela degustacijskih porcija
18:00 – 20:00 AUTENTICA RADIONICA KIST & VINO Rintintina Vinorel radionica – tematsko slikanje vinom na papiru
19:00 – 20:00 AUTENTICA BARMEN SHOW- lokalni barmeni & Gin Poetica pripremaju signature koktele karakteristične za Bašku Vodu
21:00 AUTENTICA KONCERT – Katica Marinović.

Tučepi
23. svibnja 2025.
15:00 – 21:00 AUTENTICA MARKET – sajam autentičnih OPG proizvoda
18:00 – 20:00 AUTENTICA SHOWCOOKING Chefovi Bluesun hotela i Ivan Pažanin spremaju dalmatinsku marendu
14:00 – 15:00 AUTENTICA GASTRO PATROLA, Ivan Pažanin & novinari obilaze restorane i konobe
17:00 AUTENTICA BARMEN SHOW – lokalni barmeni i Gin Poetica pripremaju signature koktele
17:00 AUTENTICA KIDS MAGIC SHOW, mađioničar Casper i dalmatinci
19:00 Zabavni program uz DJ-a i band.

Brela
24. svibnja 2025.
Lučica Soline
14:00 – 21:00 AUTENTICA MARKET – sajam autentičnih OPG proizvoda
14:00 – 16:00 AUTENTICA GASTRO PATROLA, masterchef Ivan Temšić & novinari obilaze restorane i konobe
17:00 AUTENTICA OKUSI TRADICIJE, radionica izrade Blitvenjaka, voditeljica radionice Vedrana Vela Puharić
19:00 – 20:00 AUTENTICA KIDS radionica za djecu
18:00 – 20:00 AUTENTICA BARMEN SHOW- lokalni barmeni & Gin Poetica pripremaju signature koktele karakteristične za Brela
18:00 – 20:00 DJ Matthew Bee
18:00 – 20:00 SHOW COOKING Dalmatinska marenda: chefovi Bluesun hotela i masterchef Ivan Temšić
18:00 – 20:00 AUTENTICA KIST & VINO radionica
20:30 – 22:30 koncert grupe CAMBI