155. put “po običaju i navadi staroj” maškare va Selcu

Selce ima svoje maškare, odnosno kako su stari znali reći “mesopust na Selcih” održava se tri tjedna prije korizme. Ove srijede 9. veljače mantinjada je u centru podigla maškaranu zastavu – “peteha” i time obilježila početak maškara. Uslijedila je “krađa” stvari neudatim djevojkama i pisanje poruka u centru.

Naime, događanje započinje srijedom kada neoženjeni mladići odlaze “krasti” stvari neudatim djevojkama i nose ih u centar – na placu. Takve se srijede ponavljaju tri puta. Nekada se običavalo posjetiti domaćine i dok bi jedna ekipa zabavljala domaćina druga bi odnijela stvari iz dvorišta u centar. Najstariji se sjećaju i priča kako su mladići znali ukrasti kokoš koju bi donijeli gazdarici kuće, a koju bi ova rado pripremila ne znajući da je njena.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Onima koji se protive ovom običaju, najčešće se napravi najveći “dešpet”, pa se zaveže ograda, presele drva, digne barka ili začepi “dimljak” kako bi dali do znanja da običaj mora opstati i kako je djevojka u kući vrijedna pažnje.

Selačka Mantinjada

Prava zabava počinje prvi četvrtak – Tusti, kada mantinjada (svirači u mondurama i djevojke mažoretkinje) obilazi mjesto i pozdravlja obrtnike. Program četvrtkom se ponavlja tri puta – Tusti, Fusti i Poberuhi. Kako je Selce nekada imalo tri sela običaj je bio da se pozdrave sva tri pa se tako i od ove godine pozdravljaju placa, brljanska štirna i štirna na Jami.

Zbog epidemioloških razloga maškarane zabave subotom i nedjeljom se neće održavati. Međutim kako bi se zadržala tradicija posjećivanja i ugošćavanja prijateljskih grupa, Udruga mladih Selce koja i stoji iza organizacije cijelih maškara, pripremila je okupljanje prijateljskih grupa 19. veljače od 14 sati u centru mjesta na otvorenom.

Zadnji tjedan rezerviran je za najspecifičnije običaje kojima se Selčani najviše ponose. U subotu, ove godine 26. veljače, izrađuje se mesopust kojega mantinjada uobičajeno čuva do jutra kako bi ga nakon mise pokazali mještanima. Ako se dogodi da netko ukrade mesopusta, sljedećih sedam godina se maškare ne održavaju. Mesopusni ponediljak je rezerviran za obilazak svih neudatih djevojaka u mjestu kojima se tri srijede kralo stvari koje obilaze neoženjeni mladići.

Utorak, kao najvažniji dan, okupi u centru mjesta sve mještane kako bi se “mlatila prazna slama”. Taj dan i oni koji rijetko izlaze u mjesto idu u povorku ili dođu na rivu kako bi se vidjeli s ostalim mještanima. Selčani vole reći kako oni, za razliku od cijeloga svijeta koji mlati praznu slamu cijele godine, samo jedan dan u godini mlate praznu slamu i to doslovno.

Selačko kolo

Mantinjada pozdravi centar i ide prema Brdu gdje su se okupile žene u nošnjama i nakon toga svi idu u centar mjesta. U centru, na trgu se prostre prazna slama i mlati te se zapali. Dok slama gori pjeva se tradicionalna pjesma “Zorčica zori”, a mantinjada svira plesove “Kolunati” i “Hrvacki”. Nakon što se otplešu plesovi i zgori slama, na trgu se pleše Selačko kolo.

Selačko kolo pleše se samo u nekoliko prilika godišnje a ova je najvažnija. Kolo završava riječima “Na rastanku kad se rastajemo, od mila se rastat ne možemo, ni od mila ni od dobre volje” pa druženje i zabava potraje do dugo u noć. Dok se pleše kolo dijeli se kava i suhi bakarski baškot. Uobičavalo se nakon kola organizirati “nevesticu” pa bi se žene maskirale u muškarce a muškarci u žene i navečer organizirale svadbu – s večerom, bilježnikom, svećenikom – naravno omaskiranim.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za srijedu, kao kraj maškara ostavljeno je čitanje šentence i spaljivanje mesopusta. U srijedu se maškare ne maškaraju, a mantinjada svira posljednji marš. Zastava je na pola koplja, mažoretkinje su u crnini, i mesopust kao krivac za svo zlo izgori na paladi. Selčani vjeruju da je ovo zadnja ovakva neuobičajena maškarana godina i da će sljedeća bit normalna. A mladi obećavaju da će se ovaj običaj održati još dugo. I na kraju, neka bude kao i uvijek do sada “Ča mesopust da, Katarina oda!”.

Naslovna fotografija: Facebook Selačka Mantinjada

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.