Maslinovo ulje iz Vodnjanštine priča fascinantne priče

Ljubav vodnjanskog kraja i maslina traje već tisućljećima – tu se od davnih vremena radi tekuće zlato vrhunske kvalitete, jedan od simbola istarskog poluotoka i ovog malenog dijela svijeta. Njegovi maslinari i uljari jednako dugo na svjetskoj razini potvrđuju zlatni status svojeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja i zapravo je ovdje gotovo nemoguće pronaći maslinovo ulje koje nije nagrađeno.

Od antičkih vremena….

Povijest maslinarstva u vodnjanskom kraju možda je najbolje započeti pričom o antičkoj uljari u Barbarigi. Naselje Barbariga se nalazi 15 kilometara sjeverozapadno od Vodnjana, a ime je dobilo po mletačkoj plemićkoj obitelji Barbarigo koja je imala posjede u tom kraju.

Okolica je bila gusto naseljena još u antičko doba, što dokazuju i brojni arheološki nalazi otkriveni na samoj morskoj obali, ali i u zaleđu. Među razvalinama antičkih – još uvijek postojećih – kuća, pronađeni su ostaci velikog pogona za izradu vune i bojenje tkanine, ali i najvažnije uljare u Istri iz IV. stoljeća, te dviju velikih rimskih rustikalnih vila prekrivenih šarenim mramornim mozaicima. Na morskoj obali nađeni su ostaci rimske vile iz I st., a u neposrednoj blizini i ostaci antičke uljare za preradu maslina kojoj su arheolozi procijenili starost na oko dvije tisuće godina.

Njezino skladište za ulje omogućavalo je skladištenje čak 6.000 litara maslinovog ulja. Prema procjenama, uljara te veličine prerađivala je masline zasađene na površini od 240 do 300 hektara, a veličina cijelog posjeda procjenjuje se na 900 hektara. Osim ove uljare, na području oko Barbarige nalazilo se još antičkih objekata za proizvodnju ulja, no manjeg kapaciteta. Ulje se transportiralo dalje brodovima, a uvala Marić bila je važna antička luka.

Stručnjaci koji se bave poviješću maslinarstva južne Istre kažu kako je ta uljara imala čak desetak tijesaka u nizu od 40 metara i po tome najvjerojatnije bila najveća poznata uljara rimskog doba u Europi, jer samo su u Alžiru i Tunisu zabilježene dvije veće, s po 12 do 15 tijesaka koji su istodobno bili u uporabi. U sklopu objekta vidljivi su mnogobrojni ostaci bazena za taloženje ulja, čija su dna bila izrađena od malih keramičkih pločica u vidu riblje kosti. To vrhunsko djelo danas nam priča priču o davno nestalom carstvu, davno zaboravljenim majstorima o čijem znanju i umješnosti ovi mozaici svjedoče.

No opstale su masline i kvaliteta koja je bila znamenita i tada, u antičkim vremenima. Baš tu se radilo carsko ulje – floss olei, jednako vrhunsko baš kao i ulje koje se i dandanas proizvodi u Vodnjanu.

U davna se vremena ulje (i vino!) izvozilo iz Istre u amforama domaće, istarske proizvodnje. Proizvodile su se u lokalnim keramičarskim radionicama, a povijesna je činjenica kako su se u drugoj polovini 1. stoljeća i u prvoj polovini 2. stoljeća jedino u Istri proizvodile amfore obilježene carskim žigom.

… do današnjih dana

Mnogi izravni nasljednici antičkih maslinara – u poslu, u maslinama, u ulju – svoje tekuće zlato tiješte u Uljari Vodnjan, smještenoj u Trgovačkoj ulici. Uljara Vodnjan najstarija je uljara na području Istre i Kvarnera i jedna od najmodernijih u Hrvatskoj, a svojom tradicijom i suvremenom tehnologijom diktira trendove u maslinarstvu Istre.

Na ulazu o uljaru stoji natpis 1911. godine. Ta je godina uzeta kao referentna, jer je tada prvi puta na ovaj prostor došla moderna hidraulična preša, no sama je uljara na istome mjestu postojala od 1886. godine, kada je zapravo krenula revolucija u maslinarstvu i prvi puta se odmaknula od tri tisuća godina stare tehnike proizvodnje na kamenom mlinu, tehnike kakvu su koristili još stari Grci i Rimljani. Kameni mlin koji je od tada sačuvan danas krasi ulazak u Trgovačku ulicu.

Maslinari i uljari Vodnjanštine, kao i u doba antike i danas još uvijek rade maslinova ulja vrhunske kvalitete, ali i svakojaka druga čuda koja ovaj eliksir Majke prirode dodatno oplemenjuje.

Brist Olive tako osim vrhunskih maslinovih ulja radi i prefine kremaste čokolade svilenkaste teksture, ali i poseban čokoladni suvenir – praline s maslinovim uljem. Ove slatkoće dodatno su obogaćene plodovima Istre: smokvama, bademima, medom i medicom, a glazirane su vrhunskom francuskom bijelom čokoladom, obojenom kurkumom i spirulinom kako bi zasjale zelenom bojom masline. Poželite li saznati više o njihovom masliniku, uljari i uljima, Brist vam nudi interpretativnu Jutarnju šetnju maslinikom, ali i Večer pod maslinama, opušteni piknik uz svijeće i degustaciju njihova vrhunskog ulja sve do izlaska zvijezda.

Uljara Chiavalon urod sa svojih 9 000 stabala pretvara u ekstra djevičanska maslinova ulja koja su pobrala toliko nagrada da ih je teško i pobrojati. No njihova gastronomska priča ima i umjetničku vrijednost koja je boce njihova ulja uvrstila čak i u postave nekih svjetskih muzeja suvremene umjetnosti. Radi se o boci u škartocu, genijalnom nagrađivanom konceptu kreativnog dua Bruketa i Žinić, a u Chiavalonu su sada – 15 godina poslije – napravili revival te etikete i napunili 1 000 numeriranih boca s potpuno novim blendom ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje se može kupiti isključivo u njihovoj uljari u Vodnjanu.

Vizija uljare Oio Vivo je svim kupcima ponuditi cjelokupno iskustvo i doživljaj vezan uz uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja vrhunske kvalitete na atraktivnoj, geografski odlično pozicioniranoj lokaciji. Oio Vivo – živo ulje – nosi starorimski naziv u čast istro-romanskom dijalektu koji je i danas u upotrebi na području Vodnjana. Posebno ponosni mogu biti na revitalizaciju stare vodnjanske sorte masline Žižolere, kojih je donedavno na području Vodnjanštine opstalo tek nekoliko stabala kod pojedinih maslinara. Oio Vivo je financirala proizvodnju sadnog materijala i sada ima 690 stabala Žižolere, koja se pokazala vrhunskom sortom.

Na Stanciji San Antonio obrađuju 7.000 stabala maslina u ekološkom uzgoju, a njihovo je ulje ekološki certificirano svjetski priznatim certifikatom. Na području na kojem danas leži Stancija u antičko su doba rimski vojni zapovjednici dobivali parcele površine oko 50 hektara, a zvali su ih centurijacije. Svaka od njih je bila omeđena cestom. Neke od njih se još uvijek prostiru preko maslinika Stancije San Antonio, a same granice centurijacija jasno se vide na Google Earthu, pa je svaki obilazak ovih maslinika i šetnja stopama antičkih proizvođača istarskog zlata.

Posjetite li Teraboto, doživjet ćete pravi eno-gastronomski vatromet. Tu se uparuju prirodna vina i ekstra djevičanska maslinova ulja s kravljim sirom malog lokalnog proizvođača. S Malvazijom Istarskom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem Busa sljubljuje se tri dana star sir, sir od tri mjeseca servira se s Merlotom i selekcijom ekstra djevičanskog maslinovog ulja od 9 različitih sorti, dok će sir star dvije godine oplemeniti Teran i ekstra djevičansko maslinovo ulje Carbonasa, ali i domaći pršut i panceta, te domaće konzervirane masline vlastite proizvodnje, pripremljene po staroj bumbarskoj recepturi. Sve to uz domaći kruh i Teraboto tortu, a recept za tortu nesebično dijele.

Prema nekim ocjenama, Olea Prima spada među najbolje svjetske uljare, no u ovoj se uljari više ponose uspjesima na najprestižnijem natjecanju za ekološka maslinova ulja na svijetu – BIOL. Njihova je Olea Prima Istarska Bjelica bila uvrštena u najbolju klasu ekoloških ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Ulja Olea Prima dolaze iz ljubavi prema zemlji koja se prenosi iz generacije u generaciju – tu se od djetinjstva uči o tajnama proizvodnje vrhunskog ekstra djevičanskog ulja. Posjetite li njihove maslinike ili kušaonicu, rado će vam ispričati o tome, ali i priče o povijesti, gradnji suhozida, o malim parcelama, ali i zemlji crvenici koja rađa bogatim plodovima koje Olea Prima pretače u zlato.

U Vodnjanštini ćete naći još mnogo uspješnih i intrigantnih maslinarskih priča, jer maslinara i uljara je mnogo. Svaki maslinik, svaka boca ulja krije poneku zanimljivost vrijednu istraživanja, pa svoj sljedeći posjet Vodnjanu i okolici iskoristite za kušanje i slušanje. Istražite ulja dostojna rimskih careva i poslušajte priče zatočene u njima, a nadahnuće za početak putovanja pronađite OVDJE.

Naslovna fotografija: Danilo Dragosavac, izvor: Turistička zajednica grada Vodnjana

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.