Matulov grunt u srcu Međimurja – jedinstveni edukacijsko-istraživački centar

spot_img

Matulov grunt odnosno stara “hiža” u Frkanovcu građena je prije više od sto godina u duhu tradicije međimurskog kraja. Radi se o dobro očuvanom primjeru seoske arhitekture Međimurja, a projektom “Med dvemi vodami” je obnovljen i postao je Edukacijsko-istraživački centar.

Matulov grunt
Matulov grunt, foto: Međimurska županija

Mjesto je to na kojem se interpretiraju zaštićene vrste leptira te postaje privremena rezidencija za pisce, umjetnike i istraživače. Obnovom Matulovog grunta, koji se nalazi nedaleko od Bedekovićevih graba projekt treća je, ujedno i posljednja lokacija koja je obnovljena i opremljena u sklopu projekta “Med dvemi vodami”.

Matul je međimurska riječ za leptira, a grunt za posjed

U duhu međimurske kajkavštine, Matulov grunt zapravo je obnovljena tradicionalna hiža u samom srcu Međimurja. Ispod slamnatog krova, koji se rijetko može naći u Hrvatskoj, smješten je edukacijsko-istraživački centar na kojem se naglašava značaj čovjeka i njegovih tradicijskih aktivnosti za očuvanje ugroženih vrsta te prirode općenito.

Matulov grunt
Matulov grunt, foto: Međimurska županija

U rekonstrukciju i opremanje Matulovog grunta uloženo je 1.950.000 kuna. Sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, prostor za predavanja i radionice, a uz interaktivni zid i animirani film prikazuje se životni ciklus leptira.

///Zašto Međimurje? Provjerite što skriva ova zelena oaza

Uz suvremeni postav, ostao je sačuvan tradicijski duh Međimurja, pa se u hiži mogu razgledati stara preša, tradicijski predmeti, a u dvorištu je ostavljen zdenac. Centar se nalazi na području ekološke mreže NATURA 2000 u blizini lokaliteta Bedekovićeve grabe.

Matulov grunt
Matulov grunt, foto: Međimurska županija

Matulov grunt – jedna od tri turističke lokacije prirodne baštine

2002. godine, 13 hektara doline potoka Plešivica na području općine Sveti Juraj na Bregu proglašeno je spomenikom prirode. Na tom području poznatijem pod nazivom Bedekovićeve grabe zabilježeno je postojanje čak 81 biljne vrste te 63 vrste danjih leptira. Bedekovićeve grabe prvenstveno su zaštićene jer su stanište dviju vrsta ugroženoga leptira. Naime, veliki livadni plavac i zagasiti livadni plavac obitavaju samo na livadama koje se ručno kose.

Matulov grunt
Matulov grunt, foto: Međimurska županija

Za opstanak ovih ugroženih vrsta od presudne važnosti je dakle tradicijska aktivnost čovjeka. Bez košnje, livade bi se pretvorile u šume što bi prouzročilo nestajanje livadnog plavca i značajnih vrsta flore i faune s ovog područja.

Uz pomoć Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, Turističke zajednice Međimurske županije i Općine sveti Martin na Muri, osmišljen je projekt “Med dvemi vodami” vrijedan 12 milijuna kuna. Zahvaljujući projektu otvoreni su Centar za posjetitelje u Križovcu i Eko-turističke poučne pješačko i biciklističke staze “Svetomartinska Mura”.

Osim kao centar u kojem će se brinuti o značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja, Matulov grunt zamišljen je i kao rezidencija za umjetnike i istraživače.

Matulov grunt
Matulov grunt, foto: Međimurska županija

Sve tri “atrakcije” nalaze se na biciklističkim rutama, a svojim sadržajem oduševljavaju i domaće i strane posjetitelje.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.