Matulov grunt u srcu Međimurja obnovom postao jedinstveni edukacijsko-istraživački centar

Projektom “Med dvemi vodami” obnovljen je Matulov grunt u Frkanovcu, tradicionalna međimurska hiža koja postaje Edukacijsko-istraživački centar. Mjesto je to na kojem se interpretiraju zaštićene vrste leptira te postaje privremena rezidencija za pisce, umjetnike i istraživače. Obnovom Matulovog grunta, koji se nalazi nedaleko od Bedekovićevih graba projekt Med dvemi vodami, sufinanciran sredstvima Europske Unije, priveden je kraju. Radi se o trećoj lokaciji koja je obnovljena i opremljena u sklopu projekta.

Matul je međimurska riječ za leptira, a grunt za posjed

Matulov grunt zapravo je obnovljena tradicionalna međimurska hiža u samom srcu Međimurja. Ispod slamnatog krova koji se rijetko može naći u Hrvatskoj, smješten je edukacijsko-istraživački centar na kojem se naglašava značaj čovjeka i njegovih tradicijskih aktivnosti za očuvanje ugroženih vrsta te prirode općenito.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U rekonstrukciju i opremanje Matulovog grunta uloženo je 1.950.000 kuna. Sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, prostor za predavanja i radionice, a uz interaktivni zid i animirani film prikazivat će se životni ciklus leptira.

Uz suvremeni postav, ostao je sačuvan tradicijski duh Međimurja, pa se u hiži mogu razgledati stara preša, tradicijski predmeti, a u dvorištu je ostavljen zdenac. Međimurska županija kao vlasnik objekta željela ga je staviti u javnu funkciju te je župan Međimurske županije Matija Posavec predao Matulov grunt na korištenje Javnoj ustanovi za zaštitu prirode “Međimurska priroda” čiji će se djelatnici baviti očuvanjem “matula”.

Matulov grunt – jedna od tri turističke lokacije prirodne baštine

2002. godine, 13 hektara doline potoka Plešivica na području općine Sveti Juraj na Bregu proglašeno je spomenikom prirode. Na tom području poznatijem pod nazivom Bedekovićeve grabe zabilježeno je postojanje čak 81 biljne vrste te 63 vrste danjih leptira. Bedekovićeve grabe prvenstveno su zaštićene jer su stanište dviju vrsta ugroženoga leptira. Naime, veliki livadni plavac i zagasiti livadni plavac obitavaju samo na livadama koje se ručno kose.

Za opstanak ovih ugroženih vrsta od presudne važnosti je dakle tradicijska aktivnost čovjeka. Zbog toga su se u očuvanje bioraznolikosti Međimurja aktivno uključile Međimurska županija i Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”. Uz pomoć Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, Turističke zajednice Međimurske županije i Općine sveti Martin na Muri, osmišljen je projekt “Med dvemi vodami” vrijedan 12 milijuna kuna. Zahvaljujući projektu tijekom prošle godine su otvoreni Centar za posjetitelje u Križovcu i Eko-turističke poučne pješačko i biciklističke staze “Svetomartinska Mura”.

Ovim projektom, Međimurje je dobilo tri izvrsne turističke lokacije prirodne baštine. Samim time je unaprijeđena posjetiteljska infrastruktura kojom se povećava znanje i svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti. Osim kao centar u kojem će se brinuti o značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja, Matulov grunt zamišljen je i kao rezidencija za umjetnike i istraživače.

Sve tri nove “atrakcije” nalaze se na biciklističkim rutama, a svojim sadržajem zasigurno će oduševiti i domaće i strane posjetitelje.

Izvor i foto: Međimurska županija

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.