Međimurska kuća za odmor Lina – pravo mjesto za ljubitelje baštine i održivog turizma

Međimurska kuća za odmor Lina prošle je godine bila prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj dobitnik europskog certifikata Ecolabel. Kuća u vlasništvu Biserke i Zvonka Lajtmana ovoga je puta proglašena Najboljim turističkim objektom za valoriziranje turističke baštine i održivog razvoja u Hrvatskoj. Parametri su čista priroda, briga o okolišu i očuvanje prirodnih resursa kao garancija kvalitete usluge i proizvoda. Ista je kuća nositelj Zlatne povelje “Suncokret ruralnog turizma”, dodijeljenog ove godine u Osijeku.

Ruralna kuća za odmor Lina
Ruralna kuća za odmor Lina, izvor fotografije: Green Međimurje

Ruralna međimurska kuća za odmor Lina dio je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva OPG Mohokos, smještenog u samom srcu Međimurja, u Pleškovcu. Vlasnici kuće od samog su početka, kažu, znali kako žele kuću koja će biti spoj tradicionalnog i modernog. Upravo na to oslanja se i usmjeren je kompletan međimurski turizam.

///Šetnja Međimurjem: Tko su zlikovci u prirodi, kako žive žabe u Žabniku, kakav je životni ciklus vretenca letača?

Međimurje je, istaknuto je na dodjeli nagrade u Brodu na Kupi, “jedinstveni primjer optimalnog povezivanja svega što nam je dala priroda i čovjek nenametljivo nadogradio za potrebe modernog turista”.

– Osobno živimo u skladu s ekološkim principa i željeli smo takav način života približiti i drugima. Osim što primamo goste, radimo i ekološke edukacije za buduće generacije, kažu Lajtmani.

Dodjela nagrade u Brodu na Kupi
Dodjela nagrade u Brodu na Kupi, izvor fotografije: Green Međimurje

Kuća za odmor Lina – posvećenost ekologiji i održivosti

Drvena kuća na međimurskom vrhu Mohokosu, koja više nije samo “kuća” već primjer dobre prakse u razvoju ekološkog turizma, u cijelosti je ostavljena onakva kakva je nekoć sagrađena. Rastavljena je, potom restaurirana i iznova sastavljena, uz dodatak elemenata suvremenosti, a da pritom nije narušen njezin izvorni izgled. Kako ju predstavljaju na turističkom tržištu, “to je kuća s dušom, gdje jedini zvukovi dolaze od ptica, vjeverica i srna te ljubazne riječi dobrih ljude koji žive na prostoru tog, jednog od najviših vrhova Međimurja.”

///Zašto Međimurje? Provjerite što skriva ova zelena oaza

Kuća za odmor Lina već je, kako od gostiju, tako i ekoloških stručnjaka te turističkih djelatnika, prepoznata kao najbolji primjer posvećenosti ekologiji i održivosti. Uzgoj hrane temelji se na održivim i ekološki prihvatljivim metodama po biodinamičkom procesu, korištenjem ekoloških materijala u obnovi smanjen je negativan utjecaj na okoliš.

Ruralna kuća za odmor Lina
Ruralna kuća za odmor Lina, izvor fotografije: Green Međimurje

Da je Međimurje na dobrom putu u svojem turističkom razvoju i ne odstupa od zacrtanih planova održivog turizma, dokaz su dosad već tri nagrade Europske komisije za europsku destinaciju izvrsnosti. Hrvatska turistička zajednica Međimurje je proglasila najuspješnijom destinacijom kontinentalnog turizma. Tome dodajmo kako je najsjevernija hrvatska županija dobitnica oznake Suncokreta ruralnog turizma i četiri turističke nagrade “Simply the best”.

///TOP 7 razloga zašto posjetiti Međimurje

Međimurje nastavlja s razvojem održivog turizma

Uz sva ova priznanja, Međimurje se dosad čvrsto pozicioniralo na svjetskoj turističkoj karti. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula, najavljuje kako županijski turizam, uz bezrezervnu pomoć Međimurske županije, nastavlja istim smjerom, pozdravljenim od svakoga tko traži ekološki prihvatljivu i održivu destinaciju za odmor ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi.

Ruralna kuća za odmor Lina
Ruralna kuća za odmor Lina, izvor fotografije: Green Međimurje

– Odlučili smo se beskompromisno orijentirati na održivi turizam, što nije bilo lako kad su brojke u pitanju. To je turizam koji se razvija postepeno pa dok druge destinacije zbrajaju zaradu, vi ste sretni opstajete li. Međutim, strpljenje se isplatilo i danas je turizam u Međimurju razvijena gospodarska grana, koja svima uključenima donosi pristojan prihod, a on je svake godine i sve veći. Kvalitetan i posvećen rad na koncu uvijek donosi rezultat. Ruralna kuća Lina dobar je primjer, ali ima Međimurje i drugih aduta spremnih za izbirljivo tržište održivog turizma. Međimurje kao destinacija fokusirano je na ovaj vid turizma, dobro nam ide i ne namjeravamo ništa mijenjati, samo poboljšati ono najbolje što već imamo, zaključio je Grula.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.