Medvedgrad do kraja mjeseca ponovno otvara vrata posjetiteljima… pogledajte što vas očekuje

Jedan od najljepših pogleda na Zagreb pruža se iz stare utvrde Medvedgrad, čije otvaranje željno iščekujemo. Nakon tri godine, ova turistička atrakcija koju su do sada posjetili brojni Zagrepčani, ali i domaći i strani turisti, svoja će vrata ponovno otvoriti za desetak dana.

Brojni šetači i posjetitelji Parka prirode Medvednica tako nisu mogli ući u Medvedgrad, uživati u njegovoj ponudi, ali i u prekrasnom pogledu na Zagreb. No čini nam se kako će se čekanje na kraju isplatiti.

Nakon što je od 2018. Medvedgrad bio zatvoren za posjetitelje zbog radova, odnosno obnove i uređenja, kako doznajemo od ravnateljice Parka prirode Medvednica, Marine Popijač, sve je spremno za otvaranje. Medvedgrad će tako zasjati punim sjajem na zadovoljstvo svih Zagrepčana i njihovih gostiju. Svi oni će od sada, osim u prirodnim ljepotama, moći uživati i u atrakcijama utvrde smještene na vrhu Mali Plazur na južnim obroncima Medvednice.

Srednjovjekovni burg već osam stoljeća bdije nad Zagrebom, pa je Javna ustanova Park prirode Medvednica 2018. godine započela provodu EU projekta “Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica” vrijedan blizu 40 milijuna kuna. Tako je obnovljeno i uređeno zaštićeno kulturno dobro, srednjovjekovni plemićki grad Medvedgrad, postao Centar za posjetitelje Medvedgrad s nekoliko funkcionalnih cjelina.

Atrakcija i sadržaja u i oko Medvedgrada zasigurno neće nedostajati. U Južnoj kuli uređen je prikaz prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka prirode Medvednica u svrhu edukacije posjetitelja o vrijednostima i važnosti zaštićenog područja.

Bogata povijest Medvedgrada i samog Parka pod nazivom “Začarana povijest” prikazana je u središnjem dijelu Velikog palasa. U njemu se nalazi i novoopremljeni prostor multifunkcionalne dvorane i suvenirnice. Mali palas sadrži muzejsku izložbu “Tajne drevne planine” koja uključuje prikaz srednjovjekovne smočnice i kazalište sjena.

No osim građevinskih i arhitektonskih radova radilo se i na sadržajima u i oko Medvedgrada. Jedan od njih je i strategija razvoja biciklizma, a Park prirode Medvednica nabavio je električne bicikle, pa će ljubitelji outdoora uskoro moći isprobati nove ture i osam biciklističkih staza unutar Parka.

Osim toga obilježen je pristup Medvedgradu i postavljene su informativne edukacijske ploče. Mislilo se i na najmlađe za koje su kreirane edukativne radionice, te dizajnirane i izrađene igračke.

Otvorenjem Centra za posjetitelje Medvedgrad, Hrvatska dobiva jedan novi ekološki, turistički i gospodarski sadržaj. Službeno otvorenje Centra za posjetitelje Medvedgrad planira se za petak, 22. listopada 2021. godine. Za posjetitelje Centar će biti otvoren od 23. listopada u vremenu od 9:00 do 16:00 sati.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.