Najstariji zagrebački arheološki lokalitet: Špilja Veternica na Medvednici

Uz trkače i planinare, prostrane i šumovite obronke Medvednice za rekreaciju koriste i biciklisti. Za one koji na Medvednicu kreću na dva kotača na raspolaganju je čak devet uređenih i dobro označenih staza različitih dužina i zahtjevnosti – jedna grebensku i osam kružnih.

Budući da svaka staza ima dodirnu točku s nekom drugom, moguće ih je kombinirati i osmisliti vlastitu rutu. Dakako, staze ne zaobilaze sljemenske atrakcije i planinarske domove, pa biciklisti uvijek mogu zastati radi razgledavanja ili okrijepe.

Medvednica je izuzetno rijedak primjer ulaska parka prirode u glavni grad. To je prostor u kojem se prirodne i kulturno povijesne vrijednosti međusobno isprepliću i uvjetuju. Ta velika, blagotvorna planina stanovnicima grada bila je drvo, ugljen, sol, kamen, srebro, voda i mlin… i uopće, izvor života i zaštita.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Osim standardnih biciklističkih staza, Medvednica ima poslasticu za iskusne brdske bicikliste željne izazova i uživanja u prirodi posebnu „Enduro“ stazu. Ova izazovna staza spaja Sljeme i grad Zagreb, duga je oko 6 kilometara i uz potrebnu dozu adrenalina biciklistima pruža i neponovljiv šumski ugođaj.

Kada ste na Medvednici ne propustite špilju Veternica. Iako bi mnogi radije odabrali suncem obasjana prostranstva Medvednice od njenog mračnog i hladnog podzemlja, špilja Veternica iz puno razloga zaslužuje vaš posjet.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno „raste“ nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i „obični“ turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih brojnih tajni.

Iako na prvi pogled možda nije atraktivna poput nekih drugih turistički uređenih špilja, Veternica je možda baš zato i zanimljiva i skriva brojne detalje koji se drugdje rijetko viđaju. Tako u ovoj spilji možete vidjeti vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani te fosile pradavnih školjaka i ježinaca.

Špilja je nastala u takozvanom krškom džepu jugozapadnog dijela Medvednice i to poniranjem voda s područja Ponikvi duž pukotina u stijenama, a zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Zapravo za ovu spilju se može reći kako se radi o najstarijem arheološkom lokalitetu Zagreba. Upravo u njezinoj tami sačuvani su dokazi o burnom životu proteklih tisućljeća, od neandertalskih praljudi, preko rimskih vojnika i srednjovjekovnih razbojnika, do modernih pustolova i turista.

Pradavni su Zagrepčani, neandertalski lovci musterijanske kulture, štovali kult špiljskog medvjeda koji je bio vrlo čest stanovnik špilje. Osim njega, u Veternici su svoje tragove ostavile i druge davno izumrle životinje – špiljski lav, leopard, špiljska hijena, nosorog, pragovedo i golemi jelen.

Danas, zanimljivim i atraktivnim mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači – šišmiši. Prema podacima Parka prirode Medvednica zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Stoga u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije odnosno zimskog sna. Zbog njih su na ulazu Veternice postavljena i posebna rešetkasta bat friendly vrata koja šišmišima omogućavaju nesmetan prolaz, a sprečavaju ulaz nezvanih posjetitelja, te tako štite ove neobične životinjice i njihov špiljski dom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sve upute i detalje za posjetu ove zanimljive špilje možete pronaći na stranicama Parka prirode Medvednica.

Izvor i foto: PP Medvednica

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.