Mirogoj – umjetnička galerija na otvorenom

Središnje zagrebačko groblje smješteno je na obroncima Medvednice i smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. Međutim, Mirogoj je također predivan park i umjetnička galerija na otvorenom.

Izgradnja Mirogoja, najvećeg zagrebačkog groblja, smještenog na brdovitom sjeveru grada, počela je u drugoj polovini 19. stoljeća iz prijeke potrebe. Prije njegovog nastanka Zagreb je imao čak deset groblja. No od prvog trenutka on nije samo posljednje počivalište za građane svih vjeroispovijesti, nego i iznimno arhitektonsko postignuće.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Monumentalne arkade, paviljoni i kupole djelo su arhitekta Hermana Bolléa. Mirogoj se smatra vrhuncem njegovog opusa, a zdanje je zamislio u elegantnom historicističkom stilu. Na istom su groblju pokopani pripadnici različitih konfesija. Prvi pogreb, pogreb učitelja mačevanja Miroslava Singera, bio je 1876. godine.

Šetnja Mirogojem na neki je način i šetnja hrvatskom poviješću zbog velikog broja velikana i uglednika koji su ovdje pokopani. Također, Mirogoj je i mjesto od neprocjenjive vrijednosti za povijest hrvatske umjetnosti, jer su brojne skulpture i nadgrobni spomenici djela nekih od najvećih hrvatskih kipara.

Golemi kompleks uz svoju osnovnu svrhu ujedno je i park, i galerija na otvorenom, i skladna urbanistička cjelina s vizijom. Ovamo živi ne dolaze samo zbog mrtvih, nego i da se dive svevremenskoj ljepoti i miru Mirogoja. Zbog velikog broja sahranjenih znamenitih osoba Mirogoj naziva se hrvatskim Panteonom.

Izvori: Turistička zajednica grada Zagreba, Wikipedia
Naslovna fotografija: Goran Horvat/ Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.