Muzej Apoksiomena na Lošinju jedini europski muzej sa samo jednim izloškom

spot_img

Muzej Apoksiomena arhitektonska je muzejska senzacija u cijelosti posvećena samo jednoj skulpturi, 2.000 godina starom brončanom kipu. Upravo hrvatski Muzej Apoksiomena jedini je europski muzej samo jednim izloškom.

Brončana skulptura Apoksiomena, mladog i naočitog atlete iz helenističkog razdoblja, najspektakularniji je i najvrjedniji arheološki nalaz na istočnoj obali Jadrana. Brončani kip pronađen je na dubini od 45 metara u podmorju u Lošinjskom arhipelagu, a izložen je u Malom Lošinju gdje privlači na desetke tisuća posjetitelja.

Izvor: YouTube kanal Goran Moravček

Apoksiomen pripada dobro poznatom skulpturalnom tipu. U svijetu je sačuvano još najmanje osam različitih kopija i inačica kipa koji su različiti po stupnju očuvanosti, formi i dimenzijama. Nalaze se u Kunsthistorisches muzeju u Beču, Kimbell Art Museumu u Teksasu, Galeriji Uffizi u Firenci, u muzejima Ermitažu u St. Peterburgu, Muzeju Torlonia u Rimu te u Bruxellesu. Manji mramorni kip iz vile u Frascatiju pokraj Rima danas se nalazi u Museum of Fina Arts u Bostonu. Među svim ovim poznatim varijantama Apoksimena hrvatski kip izvađen iz podmorja Lošinja daleko je najvjernija slika prototipa.

Brončani kip Apoksiomen pronađen je 1996. godine u podmorju Malog Lošinja, pored malenog otočića Vele Orjule. Brončani kip grčko je djelo iznimne očuvanosti i posebne ljepote izvedbe. Pretpostavlja se da datira iz 2. ili 1. st. pr. Krista. Kip Apoksiomena izvađen je iz morskih dubina Lošinjskog podmorja 27. travnja 1999. godine, a zahtjevna restauracija je trajala šest godina.

Od prve izložbe do danas brončani kip Apoksiomena predstavljen je na izložbama u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru i Rijeci, ali i u muzejima u Ljubljani, Firenzi, Muzeju Louvre u Parizu, British Museumu u Londonu te Jean Paul Getty muzeju u Los Angelesu.

Jedna od najpopularnijih fotografija ovog nevjerojatnog muzeja koji će vas oboriti s nogu je svakako fotografija lokacije Apoksiomenova pronalaska, na dubini od 45 metara pokraj otočića Vele Orjule, a da biste doživjeli cijelu priču oko pronalaska grčkog atlete i njegovog konačnog smještanja u muzej predlažemo posjet Lošinju već ovog vikenda.

Bijeli Apoksiomen za slijepe i slabovidne osobe

U prizemlju muzeja u Malom Lošinju u Palači Kvarner postavljen je Bijeli Apoksiomen – replika statue Apoksiomena. Radi se o taktilnoj skulpturi namijenjenoj slijepim i slabovidnim osobama. Bijeli Apoksiomen je visok 96 centimetara uz 4 centimetra postolja i izrađen je od poliesterske smole. Potpisuje ga akademska kiparica i restauratorica Zvonimira Obad.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.