Muzej Gacke: Razglednica koja je poslana prije 113 godina na današnji dan

Razglednica koja prikazuje centar grada Otočca sniman u smjeru od zapada prema istoku poslana je na današnji dan 16. ožujka 1909. godine. Iako se izgled ulice danas u mnogočemu razlikuje, ipak je moguće prepoznati zgrade koje se još uvijek tamo nalaze, poput zgrade s lijeve strane ulice u kojoj se nalazi Muzej Gacke, podijelila je Turistička zajednica Otočca na svojim društvenim mrežama.

Nekih zgrada koje se nalaze na prikazu više nema, a neke nove su sagrađene. Cesta i ulica nisu popločene, prometa na cesti uopće nema, drveće uz rub je tek počelo rasti, a i same ulične svjetiljke se razlikuju od onih današnjih, navode u Muzeju Gacke.

Prednja strana razglednice govori nam o promjenama u gradu i društvu koje su se dogodile u proteklih sto godina, no i stražnja strana daje zabavne informacije. Primjerice, o tome kako su ljudi nekada bili veoma pristojni! Stare razglednice vrijedan su dokument povijesti, a upravo razglednica je dio kulturno – povijesne zbirke Muzeja Gacke.

Muzej Gacke sudjeluje i u oblikovanju sadašnjosti

Kulturno-povijesnu zbirku Muzeja Gacke u kojoj je i razglednica čine predmeti društvenog, povijesnog, umjetničkog i znanstvenog značaja, točnije tekstilni predmeti, predmeti od porculana, spomen obilježja, stari strojevi, namještaj, stari školski pribor, oleografije, slikarske reprodukcije, fotografije, tiskovine i razglednice. Predmeti Kulturno-povijesne zbirke nisu izloženi u stalnom postavu Muzeja Gacke.

Muzej Gacke zavičajni je muzej smješten u zgradi Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac, pri kojem Muzej i djeluje. Iako svoje današnje ime nosi od 1997. godine, kada je i službeno osnovan Odlukom o ustrojavanju Muzeja Gacke, začeci Muzeja ili počeci sustavne brige o baštini prostora u njegovoj nadležnosti sežu u nešto ranije razdoblje. Upravo stoga često se kao godina osnutka Muzeja navodi i 1962., godina u kojoj je osnovano Narodno sveučilište „Marko Orešković“ i u kojoj je, između ostalog, započela i muzejsko-galerijska djelatnost.

Muzej ne brine samo o prošlosti, već sudjeluje i u oblikovanju sadašnjosti, a posebice skrbi o tome da sve baštinske vrijednosti očuva za budućnost i njihove buduće baštinike. I sadašnji korisnici Muzeja jedni su od njih.

Izvor i foto: Muzej Gacke Otočac

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.