Muzej mamurluka otkriva povijest alkoholnih pića

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački Muzej mamurluka u suradnji s Badel 1862 predstavlja zanimljivu izložbu na temu “Povijest alkoholnih pića – Od Mezopotamije do korone”. Izložba traje do 29. studenog, a na putu kroz povijest, posjetitelj se kronološki upoznaje s pićima koja su promijenila čovječanstvo, od svjetski poznatih pića poput vina, piva, votke sve do hrvatskih blaga Rakije i Pelinkovca.

‘Na putu kroz vrijeme posjetitelj će naučiti mnošto zanimljivih i intrigantnih detalja poput toga kako je prvo vino nastalo u Kini prije 9000 godina ili kako je rakija, balkanski ponos, nastala u Bugarskoj u 11 stoljeću’ – rekao nam je Rino Duboković idejni začetnik, osnivač i direktor Muzeja mamurluka, koji će uskoro obilježiti prvu godišnjicu.

Pedala je glavni “krivac” što danas imamo Muzej mamurluka

Ideja za Muzej mamurluka nastala je na prošlogodišnjem Beer festu u svibnju. U baru blizu današnjeg Muzeja mamurluka pričalo se o pijanim pričama. U jednoj od njih Dubokovićev prijatelj pričao je zgodu u kojoj se probudio s pedalom u džepu. Dubokoviću je instantno pala ideja za kolekciju, odnosno muzej u kojem bi bili izloženi svi predmeti, ali i pijane priče. Od ideje do otvaranja prvog muzeja i izložbe mamurluka prošlo je samo šest mjeseci.

Prošećite Ulicom i Zelenom sobom i provozajte se u simulatoru vožnje

Sam koncept muzeja je zamišljen na način da posjetitelj proživljava povratak kući iz noćnog izlaska. Tako je prva soba ujedno i prva etapa povratka – Ulica. Zamišljena je da rekreira izlazak iz kluba na ulicu. Tu se mogu pročitati anegdote koje su ljudi doživjeli na gradskom asfaltu u svom ludom provodu.

Dalje put vodi kroz sobu koja će kod posjetitelja pobuditi sjećanje na razne parkove, livade i šumarke kroz koje je nedvojbeno prošao tijekom svog traženja puta za povratak kući, kreativno nazvana Zelena soba. Također, unutar Zelene sobe uz pjev ptica pripremljen je i edukativni kutak u kojem susrećemo loše strane alkohola, posjetitelju projecirane na zanimljiv način.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Predzadnja soba sadrži simulator vožnje u pijanom stanju. Ovdje ljudi mogu okusiti kako je to voziti u pijanom stanju i probati se sigurno vratit doma. Cilj ovakve sobe i samog simulator je prikazati ljudima štetan utjecaj alkohola na vožnju i opasnost koju takva radnja povlači za sobom.

Izdvojena soba namijenjena je za kratkoročne izložbe, a trenutno se u njoj održava izložba “Povijest alkoholnih pića”.

‘Muzej najčešće posjećuje mlađa ekipa, najviše studenti. Namijenjen je svima koji su ikad imali iskustva s alkoholom, ali i za one koji ga nisu nikad iskusili, a zanima ih svijet alkohola’ – dodaje Duboković.

Od Rimljana i Grka… do redovnika

No vratimo se nakratko izložbi koja traje u Muzeju mamurluka. Na svom putu od najranije napravljenog pića posjetitelj će se upoznati s poviješću vina, toliko štovanog od Rimljana i Grka da su mu posvetili i bogove – Bacchusa i Dionisa. Od zanimljivosti posjetitelji izložbe bit će upoznati sa sortom Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, koja je zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina.

Dalje na svom povijesnom alkoholnom putu čovjek nailazi na pivo – najpopularnije alkoholno piće na svijetu. Ovdje ćete doznati kako je pivo bilo sredstvo plaćanja u starom Babilonu, a plaća je bila određena Hamurabijevim zakonikom. Na putu piva se u 9. stoljeću susrećemo s biljkom hmelj. Tajni sastojak otkriven od njemačkih redovnika koji su zaslužni za okus današnjeg piva, a revni Nijemci su zaslužni i za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine. Točnije Bavarci, sa svojim zakonom o čistoći piva aktualnim i dan danas.

The Rakija, konjak i pelinkovac

Nakon upoznavanja s pivom dolazimo do balkanskog ponosa – the Rakije. Ponos balkanskog poluotoka prvotno nastalog u Bugarskoj i objeručke prihvaćenog od svih jugoistočnih Slavena, pa tako i Hrvata. Posjetitelja se upoznaje s kulturnom baštinom Hrvatske – slavonskim načinom pečenja rakije. Posjetitelji se i sami mogu okušati u „pečenju“ rakije i pokazati koliki su Slavonci u duši pomoću alkoholometra.

Sljedeći korak na putu je Brandy ili konjak. Ovdje se saznaje zašto se konjakom (Cognacom) smije zvati samo brandy proizvedeni u regiji Cognac u Francuskoj. Doznajte i povijest Badel brandy-a u narodu poznatijeg pod nadimkom “mirogojček“, koji se prvotno prodavao čak i u ljekarnama što dokazuju eksponati autentičnih boca iz tog razdoblja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Šećer na kraju je rezerviran za Pelinkovac. Naš najpoznatiji liker i autentični hrvatski proizvod nastao 1862. godine u režiji Franje Pokornoyog od biljke pelin. Sama kvaliteta Pelina je bila prepoznata i od strane europskih velikaša te je bio rado viđen gost na europskim dvorovima pogotovo Napoleona III. i Franje Josipa I. Antique pelinkovac, proizvod tvrtke Badel 1862  se proizvodi po najstarijoj recepturi nađenoj u arhivima tvrtke.

Interaktivni sadržaji

Uz već navedeni alkoholometar i “pečenje” rakije, za posjetitelje su pripremljeni još neki interaktivni sadržaji. Pomoću mikroskopa korisnik upoznaje kvasac koji je glavni krivac za proizvodnju alkohola i alkoholnih pića. Zanimljiv je i test senzorike u kojem se pomoću njuha mora pogoditi koje je piće u pitanju. To je, kako napominju organizatori, ujedno je i test na koronu.

Podsjetimo, izložba traje do 29. studenog, a samo nekoliko dana kasnije, u utorak 1. prosinca, Muzej mamurluka obilježit će prvu godišnjicu. Iako zbog epidemiološke situacije Muzej ne planira organizirati događaj, svakako će biti nekih iznenađenje poput popusta na ulaznicu i dar za sve posjetitelje koji ga posjete na prvi rođendan.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije