Muzej mamurluka otkriva povijest alkoholnih pića

Zagrebački Muzej mamurluka u suradnji s Badel 1862 predstavlja zanimljivu izložbu na temu “Povijest alkoholnih pića – Od Mezopotamije do korone”. Izložba traje do 29. studenog, a na putu kroz povijest, posjetitelj se kronološki upoznaje s pićima koja su promijenila čovječanstvo, od svjetski poznatih pića poput vina, piva, votke sve do hrvatskih blaga Rakije i Pelinkovca.

‘Na putu kroz vrijeme posjetitelj će naučiti mnošto zanimljivih i intrigantnih detalja poput toga kako je prvo vino nastalo u Kini prije 9000 godina ili kako je rakija, balkanski ponos, nastala u Bugarskoj u 11 stoljeću’ – rekao nam je Rino Duboković idejni začetnik, osnivač i direktor Muzeja mamurluka, koji će uskoro obilježiti prvu godišnjicu.

Pedala je glavni “krivac” što danas imamo Muzej mamurluka

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ideja za Muzej mamurluka nastala je na prošlogodišnjem Beer festu u svibnju. U baru blizu današnjeg Muzeja mamurluka pričalo se o pijanim pričama. U jednoj od njih Dubokovićev prijatelj pričao je zgodu u kojoj se probudio s pedalom u džepu. Dubokoviću je instantno pala ideja za kolekciju, odnosno muzej u kojem bi bili izloženi svi predmeti, ali i pijane priče. Od ideje do otvaranja prvog muzeja i izložbe mamurluka prošlo je samo šest mjeseci.

Prošećite Ulicom i Zelenom sobom i provozajte se u simulatoru vožnje

Sam koncept muzeja je zamišljen na način da posjetitelj proživljava povratak kući iz noćnog izlaska. Tako je prva soba ujedno i prva etapa povratka – Ulica. Zamišljena je da rekreira izlazak iz kluba na ulicu. Tu se mogu pročitati anegdote koje su ljudi doživjeli na gradskom asfaltu u svom ludom provodu.

Dalje put vodi kroz sobu koja će kod posjetitelja pobuditi sjećanje na razne parkove, livade i šumarke kroz koje je nedvojbeno prošao tijekom svog traženja puta za povratak kući, kreativno nazvana Zelena soba. Također, unutar Zelene sobe uz pjev ptica pripremljen je i edukativni kutak u kojem susrećemo loše strane alkohola, posjetitelju projecirane na zanimljiv način.

Predzadnja soba sadrži simulator vožnje u pijanom stanju. Ovdje ljudi mogu okusiti kako je to voziti u pijanom stanju i probati se sigurno vratit doma. Cilj ovakve sobe i samog simulator je prikazati ljudima štetan utjecaj alkohola na vožnju i opasnost koju takva radnja povlači za sobom.

Izdvojena soba namijenjena je za kratkoročne izložbe, a trenutno se u njoj održava izložba “Povijest alkoholnih pića”.

‘Muzej najčešće posjećuje mlađa ekipa, najviše studenti. Namijenjen je svima koji su ikad imali iskustva s alkoholom, ali i za one koji ga nisu nikad iskusili, a zanima ih svijet alkohola’ – dodaje Duboković.

Od Rimljana i Grka… do redovnika

No vratimo se nakratko izložbi koja traje u Muzeju mamurluka. Na svom putu od najranije napravljenog pića posjetitelj će se upoznati s poviješću vina, toliko štovanog od Rimljana i Grka da su mu posvetili i bogove – Bacchusa i Dionisa. Od zanimljivosti posjetitelji izložbe bit će upoznati sa sortom Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, koja je zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dalje na svom povijesnom alkoholnom putu čovjek nailazi na pivo – najpopularnije alkoholno piće na svijetu. Ovdje ćete doznati kako je pivo bilo sredstvo plaćanja u starom Babilonu, a plaća je bila određena Hamurabijevim zakonikom. Na putu piva se u 9. stoljeću susrećemo s biljkom hmelj. Tajni sastojak otkriven od njemačkih redovnika koji su zaslužni za okus današnjeg piva, a revni Nijemci su zaslužni i za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine. Točnije Bavarci, sa svojim zakonom o čistoći piva aktualnim i dan danas.

The Rakija, konjak i pelinkovac

Nakon upoznavanja s pivom dolazimo do balkanskog ponosa – the Rakije. Ponos balkanskog poluotoka prvotno nastalog u Bugarskoj i objeručke prihvaćenog od svih jugoistočnih Slavena, pa tako i Hrvata. Posjetitelja se upoznaje s kulturnom baštinom Hrvatske – slavonskim načinom pečenja rakije. Posjetitelji se i sami mogu okušati u „pečenju“ rakije i pokazati koliki su Slavonci u duši pomoću alkoholometra.

Sljedeći korak na putu je Brandy ili konjak. Ovdje se saznaje zašto se konjakom (Cognacom) smije zvati samo brandy proizvedeni u regiji Cognac u Francuskoj. Doznajte i povijest Badel brandy-a u narodu poznatijeg pod nadimkom “mirogojček“, koji se prvotno prodavao čak i u ljekarnama što dokazuju eksponati autentičnih boca iz tog razdoblja.

Šećer na kraju je rezerviran za Pelinkovac. Naš najpoznatiji liker i autentični hrvatski proizvod nastao 1862. godine u režiji Franje Pokornoyog od biljke pelin. Sama kvaliteta Pelina je bila prepoznata i od strane europskih velikaša te je bio rado viđen gost na europskim dvorovima pogotovo Napoleona III. i Franje Josipa I. Antique pelinkovac, proizvod tvrtke Badel 1862  se proizvodi po najstarijoj recepturi nađenoj u arhivima tvrtke.

Interaktivni sadržaji

Uz već navedeni alkoholometar i “pečenje” rakije, za posjetitelje su pripremljeni još neki interaktivni sadržaji. Pomoću mikroskopa korisnik upoznaje kvasac koji je glavni krivac za proizvodnju alkohola i alkoholnih pića. Zanimljiv je i test senzorike u kojem se pomoću njuha mora pogoditi koje je piće u pitanju. To je, kako napominju organizatori, ujedno je i test na koronu.

Podsjetimo, izložba traje do 29. studenog, a samo nekoliko dana kasnije, u utorak 1. prosinca, Muzej mamurluka obilježit će prvu godišnjicu. Iako zbog epidemiološke situacije Muzej ne planira organizirati događaj, svakako će biti nekih iznenađenje poput popusta na ulaznicu i dar za sve posjetitelje koji ga posjete na prvi rođendan.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.