Muzej vučedolske kulture daruje besplatan ulaz

Muzej vučedolske kulture jedinstveni je muzej u svijetu posvećen jednoj prapovijesnoj kulturnoj pojavi iz razdoblja eneolitika, 3000. – 2500. pr. Kr., koja je u svom vrhuncu zauzimala prostor današnjih trinaest europskih zemalja. Kultura je dobila naziv prema eponimnom lokalitetu Vučedol, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta Europe na kojemu se danas nalazi Muzej. Želite li doznati više o toj kulturi i povijesti sada je možda prava prilika za to, jer Muzej vučedolske kulture sutra daruje besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Vučedolska golubica dobro je poznata u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Radi se o najpoznatijoj keramičkoj posudi iskopanoj na Vučedolu, arheološkom lokalitetu neolitika. Iako, arheolozi smatraju kako se ustvari radi o jarebici, Vučedolska golubica je naziv koji je ušao u svakodnevni razgovor. Pronađena 1938. godine, stručnjaci procjenjuju da je nastala između 2800. i 2400. g. pr. Kr.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vučedol pokraj Vukovara, nazivaju ga i “Dunavska Troja”, jedno je od najznačajnijih prapovijesnih nalazišta, a na ovom području živjele su brojne kulture i civilizacije. Vinkovci se smatraju najstarijim kontinuiranim naseljenim mjestom Europe, a područje Vučedola prvi puta je naseljeno oko 6000 godina pr. Kr. Vučedolskoj kulturi pripada i kalendar Orion, najstariji europski kalendar, koji je 1978. godine pronađen u Vinkovcima. Općenito, istok Hrvatske naseljen je više od 8.000 godina.

O važnosti i bogatstvu Vučedolske kulture najviše možete doznati ako posjetite Muzej Vučedolske kulture u Vukovaru. Stalni postav obuhvaća oko 1.200 četvornih metara površine, a od svog otvaranja privlači veliki broj posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Muzej od prošle godine možete posjetiti i virtualno uz interaktivni obilazak i kviz.

Muzej vučedolske kulture u sklopu INTERREG projekta Vučedol Culture – Touristic valorisation of common prehistoric heritage organizira “Dane otvorenih vrata” u sklopu kojih svim individualnim posjetiteljima u utorak, 18. siječnja 2022. daruju besplatan ulaz.

Naslovna fotografija: Facebook Muzej vučedolske kulture

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.