Na Brijunima započeo Earth Run 2022: 1300 kilometara za hrvatsku prirodnu baštinu

Na Brijunima je je na Veliki petak održana prva etapa utrke Earth Run – Trka hrvatski nacionalni parkovi 2022. Ova ultramaratonska, atletska trka održava se povodom međunarodnog Dana planeta Zemlja. U utrci osam odabranih hrvatskih i stranih ultramaratonaca štafetnim trčanjem povezuje svih osam hrvatskih nacionalnih parkova i većinu parkova prirode.

Earth run se organizirana s primarnim ciljem promoviranja hrvatske prirodne baštine, osvještavanja njezinog značaja na lokalnoj razini te, šire gledajući, da se usmjeri pažnja javnosti na globalno ekološko stanje i potakne građane na preuzimanje odgovornosti za očuvanje onoga što pripada svima – planeta Zemlje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dugoprugaško je trčanje simbol zdravlja, entuzijazma i ustrajnosti, a nacionalni parkovi simboli zaštićene prirode, stoga je ideja organizatora na ovaj jedinstven način spojiti sportske s prirodnim vrijednostima. Staza od Brijuna do Mljeta ukupne dužine oko 1200 km podijeljena je na 8 etapa. Start i cilj svake etape u pravilu su u nacionalnom parku odnosno parku prirode.

Etape utrke:

  • NP Brijuni – N.P. Risnjak (15. 02.) (180 km)
  • NP Risnjak – N.P. Plit. jezera (16. 02.) (140 km)
  • NP Plitvička jezera – NP Sjeverni Velebit (17.02.) (130 km)
  • NP Sjeverni Velebit – NP Paklenica (18. 02.) (120 km)
  • NP Paklenica – N.P. Kornati (19. 02.) (150 km)
  • NP Kornati – NP Krka (20. 02.) (70 km)
  • NP Krka – PP Biokovo (21.02.) (180 km)
  • PP Biokovo – NP Mljet (22.02.) (140 km)

Trkačima Green Teama priključivati će se tijekom trajanja manifestacije do 22. travnja lokalni sportaši, rekreativci i veliki broj pasivnih sudionika u organiziranim dočecima. Utrka je revijalnog karaktera tako da se brzina kretanja prilagođava najsporijem sportašu, uvjetima na stazi, satnici i popratnim događanjima. Primarni cilj trke je njezina masovnost i to u broju aktivnih i pasivnih sudionika.

Ekološko, održivo djelovanje krucijalno je za opstojnost Zemlje i civilizacije

Utrka povezuje naše Nacionalne parkove i parkove prirode. Svjesni kako proglašenje nekog područja nacionalnim parkom nije jamstvo ekološke zaštite svih prirodnih resursa unutar granica, organizatori su pokrenuli projekt pod nazivom “Trka hrvatski nacionalni parkovi ’97”. Misao vodilja projekta bila je ultramaratonska utrka u kojoj su maratonci trčali od jednog do drugog nacionalnog parka, te na taj način povezuju sve hrvatske nacionalne parkove. Koristeći se dugoprugaškim trčanjem kao simbolom zdravlja, odlučnosti i izdržljivosti te nacionalnim parkovima kao simbolima vrijedne i zaštićene prirode ostvaruju upečatljiv način izražavanja.

– Kako smo već prvih godina uspjeli privući značajnu pažnju javnosti samom utrkom i brojnim popratnim događanjima, trka je postala društveno značajan događaj, kojim se, dugoročno gledajući može bitno utjecati na promjenu ponašanja zajednice. 1999. g. krenuli smo u razradu modela za trku Earth Run na lokalnoj razini, da bi 2000. g. održali promotivnu trku Earth Run od NP Risnjak do NP Triglav u Sloveniji. Utrka se održavala pet godina za redom – od 1997. do 2001., a obnovljena je 2009. godine, navode u udruzi Planet zemlja dodajući kako je društvo je dovedeno do kritične napetosti u kojoj je ekološko, održivo djelovanje postalo krucijalno za opstojnost Zemlje i civilizacije kakvu želimo.

Foto i izvor: NP Brijuni, Udruga Planet zemlja.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.