Na dva dana Ban Jelačić će oživjeti u Zaprešiću u svojim dvorima

Jesen je stigla, a u Zaprešiću je to znak kako će uskoro svojim dvorima ponovno hodati najveći hrvatski ban Josip Jelačić. Dani Jelačića – NA ALEJI manifestacija su koja će biti održana 10. i 11. listopada u Novim dvorima bana Josipa Jelačića u Zašrešići. Studentica managmenta u kulturi Lara Purgar Hađić ispričala nam je priču o Novim Dvorima.

https://www.facebook.com/1191049874336017/videos/354395585599419

Spomeničku i gospodarsku cjelinu Novi dvori, čine dvorac, kapela sv. Josipa, grobnica obitelji Jelačić, perivoj, voćnjak, stambene i gospodarske zgrade, povrtnjak, obradivo zemljište i park-šuma. Curia nova, Novi dvori, spominju se pod tim imenom već potkraj 16. stoljeća, kao jedna od plemićko-vlastelinskih kurija susedgradsko-stubičkih posjeda, u vlasništvu Zrinskih, vlasnika Susedgrada odnosno Starih dvora. Ipak, prema navodima Turističke zajednice Zaprešića u sudski ovjerenu dokumentu iz 1852. godine kao doba njihova utemeljenja navodi se 1611. godine. Dvorac je tada zapravo bio obična jednokatna plemićka kurija, sagrađen uglavnom od drveta.

Foto: Mirjam Jukić

Vlasnici Novih dvora bili su Zrinski, Čikulini, Sermagei, Festetići i grofovi Erdödy, od kojih ih je 1851. godine kupio hrvatski ban Josip Jelačić. U vlasništvu obitelji Jelačić Novi su dvori ostali do 1934. godine, kada su ih kćeri Đure Jelačića, Vera i Anka, oporukom i dobrotvornom zakladom ostavile hrvatskom narodu.

Sačuvani i djelomično obnovljeni gospodarski objekti također su vrijednost Novih dvora. Okrugla “vršilnica” je jedini, najstariji takav objekt u Hrvatskoj, potječe iz 17. stoljeća, spomenik je nulte kategorije. Nekadašnje spremište plodina, trokatna žitnica, uređeno je 1987. godine kao galerija, danas Muzej “Matija Skurjeni”.

JELAČIĆEVI DANI POSJETITELJE VRAĆAJU U 19 STOLJEĆE

I ove godine u Zaprešiću vas dočekuje ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, koji će u pratnji dvorskih dama i gospode, sve prisutne vratiti u čarobni svijet 19. stoljeća u doba krinolina i grofovskih odora, svečanih balova i mačevanja.

Zanimljiva je u Aleji upravo grobnica gdje su i posmrtni ostati najvećeg hrvatskog bana. Godine 1855. Jelačić je na livadi pokraj dvorca sagradio neogotičku kapelu sv. Josipa. Kada je iznenada, u rujnu 1855. godine, u Češkoj umrla Jelačićeva devetomjesečna kćerkica Ana, u kapeli je na brzinu izgrađena grobnica u kojoj je sahranjena. U tu su grobnicu kasnije sahranjeni i sam ban Josip Jelačić, 26. svibnja 1859. godine i njegov brat Antun, 1875. godine.

GROBNICA NAPRAVLJENA U SKLADU S OPORUKOM SAMOG BANA JELAČIĆA

Poslije 1945. godine sav je inventar iz kapele nestao, kasnije je bila oskrvnjena i grobnica. U veljači 1991. godine, prije početka obnove kapele, posmrtni su ostaci privremeno preneseni na Mirogoj, a u listopadu 1992. godine položeni su u obnovljenu obiteljsku grobnicu. Tu je neogotičku obiteljsku grobnicu od bijelog kamena koji je donijet s katedrale poslije potresa koji ju je teško oštetio, po projektima H. Bolléa, sagradio kipar I. Franz 1884. godine, a Grof Đuro Jelačić dao ju je napraviti u skladu s oporukom svoga brata Josipa.

https://www.facebook.com/1191049874336017/videos/2741515672797820

DVORIMA ĆE OPET HODATI BAN JELAČIĆ I SUPRUGA SOFIJA

Tijekom dvodnevnog programa na otvorenom moći ćete uživati u druženju s banom i groficom, vožnji kočijom, zabavnim sadržajima i radionicama za male i velike, izložbama, potrazi za blagom, vođenim kostimiranim turama, a sve uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

U piknik zoni moći ćete kušati jela koja su se kuhala na banskim dvorima, spravljena po receptima Novodvorske kuharice, a u nedjelju nas očekuje i gastro natjecanje lokalnih restorana koji će odmjeriti snage u pripremi specijaliteta s banskih dvora. Najbolje će proglasiti stručni žiri predvođen chefom Brankom Ognjenovićem.

Dani Jelačića tradicionalna su manifestacija u sklopu Dana grada kojim se obilježava 25. rođendan
Zaprešić
a.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.