Nacionalni park Brijuni dobitnik prestižne zlatne nagrade Blue Park

Institut za očuvanje mora (Marine Conservation Institute) Nacionalnom parku Brijuni dodijelio je zlatnu nagradu Blue Park. Nagrada je to za postizanje najviših znanstveno utemeljenih standarda zaštite i upravljanja morskim svijetom. Brijuni su se tako pridružili rastućoj mreži od 21 područja sa statusom Blue Park diljem svijeta. Radi se o područjima osmišljenim za zaštitu i regeneraciju biološke raznolikosti oceana.

brijuni blue park

Nacionalni park Brijuni, smješten u sjevernom Jadranskom moru uz hrvatsku obalu Istre. Obuhvaća 26,5 četvornih kilometara morskog područja s oko 14 nenaseljenih otoka. Prilikom proglašenja parka 1983. godine, Vlada Republike Hrvatske osnovala je Nacionalni park Brijuni posvećen upravljanju tim zaštićenim područjem.

Osim što privlači veliki broj posjetitelja tijekom cijele godine, Nacionalni park Brijuni štiti i značajne ekosustave. Livade morske trave podržavaju visoku razinu raznolikosti morskog svijeta time što osiguravaju prehranu, utočište i rastilišta za brojne vrste riba i beskralježnjaka. Migratorne vrste koje se nalaze na Crvenom popisu Međunarodne organizacije za zaštitu prirode, uključujući glavate želve, dobre dupine i brojne ptice, posjećuju to područje i koriste se njegovim bogatim resursima.

Zdravi ekosustavi Brijuna sadržavaju bogat morski svijet kojim upravlja i kojeg nadzire brojno stručno osoblje i njihovi partneri. Posebno je značajna strategija održivog financiranja zaštićenih morskih područja. Kao jedan od rijetkih ZMP-ova koji su financijski neovisni, Brijuni prikupljaju znatna sredstva za provedbu mjera očuvanja prirode. Izvori financiranja su im naknade za posjetitelje, turističke aktivnosti, te usluge za posjetitelje.

brijuni blue park

Nagrada Blue Park dodjeljuje se kao priznanje za iznimne napore koje države, upravitelji zaštićenih morskih područja i članovi lokalne zajednice ulažu u djelotvornu zaštitu morskih ekosustava sada i u budućnosti. Tom se nagradom promiču ta uzorna zaštićena područja i njihov bogat morski svijet. Namijenjena je i za motiviranje drugih država da teže snažnim i djelotvornim ZMP-ovima koji pridonose očuvanju morskog svijeta.

Fotografije: Nacionalni park Brijuni

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.