Nacionalni park Krka izašao i s drugim dokumentarnim filmom u nizu, ovoga puta tema su ribe

Nacionalni park Krka povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, početkom ovog mjeseca započeo je ciklus dokumentarnih flmova Divlji svijet Nacionalnog parka „Krka“. Cilj je kratkim filmovima upoznati širu javnost s raznolikošću životinjskog svijeta NP Krka. U prvom dijelu ciklusa edukativno-dokumentarnog serijala, u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea i produkciji Dinaric Hub Production, predstavljeni su kukci.

Na nastavak ciklusa nismo morali dugo čekati. U drugom dijelu, iz Nacionalnog parka Krka pozivaju nas ponovno pod vodu, iskonsko počelo, gdje nas i ovaj put vodi kamera u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea da upoznamo – ribe, koje su najbrojnija skupina kralježnjaka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Endemične i rijetke slatkovodne ribe, koje su rezultat geološke prošlosti rijeke, uvrštavaju Krku, u ihtiološkom pogledu, u prirodni spomenik najveće nacionalne i međunarodne vrijednosti. U rijeci Krki živi trideset jedna vrsta riba, što je 20,7 % ukupnog broja riba zabilježenih u Hrvatskoj. Od ukupnog broja riba zabilježenih u rijeci Krki 12 (40 %) su endemi. Devet riba su endemi jadranskog slijeva, a tri su endemi (stenoendemi) rijeke Krke: visovačka pastrva, zlousta i visovački glavočić. Po definiciji, stenoendem je endem vrlo ograničenog areala. Stenoendemi su usko lokalizirani na manja područja, pojedine planine, kanjone, otočne skupine i dr. i zato je njihova zaštita od iznimne važnosti.

Dolaskom u Nacionalni park „Krka“ većina posjetitelja ulazi u potpuno drugačiji svijet od svakodnevnog. Gledajući rijeku, pažnju će im odmah privući brojnost riba koje mogu promatrati šetajući stazama. U toku rijeke Krke, uzvodno od Roškog slapa, voda  je hladnija i brža te u njoj prevladavaju pastrve, dok nizvodno, u vodama jezerskog tipa prevladavaju šaranke.

Danas su ribe ugrožene promjenom staništa (regulacija vodotoka, gradnja brana i hidroelektrana) i organskim onečišćenjem. Važni su bioindikatori okoliša pa je brojnost svojti riba u NP „Krka“ pokazatelj očuvanosti kvalitete vode rijeke Krke.

Izvor i foto: Nacionalni park Krka

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.