Nacionalni park Krka krije brojne špilje, a samo jedna od njih je otvorena za posjete

spot_img

Nacionalni park Krka, osim prekrasnih slapova i općenito prirode te kulturnih i povijesnih znamenitosti, krije i brojne špilje, a uz rijeke Krku i Čikolu nalazi se zanimljiv podzemni svijet.

vikend u prirodi
Oziđana pećina, foto: Nacionalni park Krka

I dok se svijet suočava s velikim izumiranjem vrsta, u Nacionalnom parku Krka čuva se raznolikost životinjskih vrsta o kojoj ovisi čovječanstvo. Krka se svrstava među najvrjednije prirodne cjeline u Hrvatskoj, ali i u Europi.

Kada sljedeći puta posjetite Nacionalni park Krka, ako već niste, upoznajte se s njegovim podzemnim svijetom.

///Nacionalni park Krka nastanjuje veliki broj endemičnih, rijetkih i ugroženih životinjskih vrsta

Stara jametina

Stara jametina smještena je na lijevoj obali rijeke Čikole iznad Punčke drage na nadmorskoj visini od 200 metara. Špilja je obrasla gustim raslinjem, ima dva ulaza, nalik na vrtače, špiljski i jamski, a oba vode u ulaznu dvoranu. Iako se u svojem imenu naziva jametina, s obzirom na prosječni nagib kanala, prema speleološkoj klasifikaciji, ovaj se objekt ubraja u špilje. Gotovo u potpunosti je prohodan bez upotrebe speleoloških tehnika, s izuzetkom samo jedne četiri metarske vertikale.

stara jametina
Stara jametina, foto: M. Cukrov, izvor: Nacionalni park Krka

Špilju karakteriziraju veliki prostori međusobno odijeljeni uskim kanalima, pa je prirodno podijeljena u četiri cjeline, odnosno dvorane. Krase je lijepi stalagmiti. Prosječna temperatura zraka u cijelom objektu iznosi 11,9 °C, no kada se izuzme ulazna dvorana, koja je jako podložna utjecaju vanjskih vremenskih uvjeta, prosječna temperatura zraka iznosi 12,4 °C.

Ukupno je evidentirano više od pedeset vrsta životinja među kojima je velik broj endemskih svojti Dinarida i Hrvatske. U špilji obitava i Verhoeffiella margusi, troglobiontna vrsta skokuna koji je stenoendem Nacionalnog parka Krka.

torak

Znate li koji je najdublji speleološki objekt Nacionalnog parka Krka?

Oziđana pećina

Jedina špilja u Nacionalnom parku Krka otvorena za posjećivanje nalazi se na samom vrhu litice kanjona rijeke Krke iznad Roškoga slapa. Špilja je dugačka 59 metara, a čine je kanal širok od 5 do 10 metara i dva gotovo vertikalna kanala, odnosno dimnjaka koji ne izlaze na površinu. Ime je dobila po suhozidu na ulazu. S obzirom na morfologiju, znatan utjecaj na mikroklimu špilje imaju vanjski vremenski uvjeti, što se očituje u padu vlažnosti i porastu temperature zraka u špilji u toplim razdobljima u godini.

Prosječna temperatura zraka u špilji na mjestu izvan posjetiteljske staze, koje nije izloženo rasvjeti, iznosi oko 16° C, a prosječna relativna vlažnost zraka oko 95,5%. Špilja je i za najvećih kiša uglavnom suha, tek je na nekoliko mjesta vidljivo prokopavanje, koje na stropu tvori manje cjevaste stalaktite i saljeve, a na podu razlivene stalagmite.

oziđana pećina
Oziđana pećina, foto: Mario Romulić i Dražen Stojčić

Ukupno je u Oziđanoj pećini utvrđeno 36 različitih svojti beskralježnjaka, koje spadaju u čak devetnaest viših sistematskih kategorija, a u špilji obitavaju i šišmiši. Špilja je uređena za posjetitelje u sklopu poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

Špilja Jazinka

Špilja Jazinka nalazi se u kanjonu nizvodno od utvrde Nečven, na nadmorskoj visini od 216 metara. Morfologija špilje je jednostavna. Duga je 42 metra, duboka četiri, a vertikalna razlika iznosi 12 metara. Nakon niskog ulaza otvara se dvorana koja se nastavlja u dvadesetak metara dug zasigani kanal. Sezonske promjene najviše utječu na ulazni dio, što je očekivano za špilju takve morfologije. U dijelu špilje najudaljenijem od ulaza vladaju pravi špiljski uvjeti, koje karakterizira stalna temperatura zraka, prosječne vrijednosti od oko 12,5°C.

skokun
Rasplesani skokun, foto: Marko Lukić

U prednjem dijelu špilje pronađeni su ulomci različitih keramičkih posuda iz kasnoga brončanog i starijeg željeznog doba, životinjske kosti, brončana strelica, brončana fibula, tordirani brončani torkves s lančićem. U najdubljem dijelu špilje pronađene su ljudske kosti, perlice od staklene paste, naočalasti brončani privjesak, udica i brončane igle. Prednji dio špilje vjerojatno je korišten za stanovanje, a stražnji za pokapanje pokojnika.

U špilji Jazinki ukupno je evidentirano 29 svojti životinja. Među njima je i velik broj endemskih svojti Dinarida i Hrvatske. Troglobiontnoj vrsti skokuna Verhoeffiella margusi, stenoendemu Nacionalnog parka Krka, špilja Jazinka tipski je lokalitet.

Oziđana pećina i Jazinka skrivale su bogata arheološka nalazišta

Oziđana pećina i Jazinka samo su dvije od stotinjak špilja i jama, koje se nalaze uz tok rijeke Krke. Na području Nacionalnog parka Krka nalazi se njih četrdesetak.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.