Nacionalni park Paklenica je priča koju nikada nećete zaboraviti

Želite izbjeći gužve i pronaći mjesto gdje je socijalna distanca zajamčena, a u isto vrijeme uživati u prirodnim ljepotama i čistom zraku, onda je Nacionalni park Paklenica pravo mjesto za vas. Iako je jedan od najstarijih nacionalnih parkova dobro poznat u svijetu penjača, Paklenica ima veliki broj sadržaja i za nas, obične turiste, koji uz nezahtjevnu šetnju žele vidjeti prizore od kojih zastaje dah.

Za tako nešto možete odabrati bilo koju pješačku ili poučnu stazu, a njih ne nedostaje. Naime u Nacionalnom parku Paklenica ima preko 150 kilometara staza, preko 500 penjačkih smjerova, tu je i špilja Manita peć, Planinarski dom Paklenica, Šumarska kuća Lugarnica i bogat biljni i životinjski svijet. I upravo zato ne biste trebali propustiti posjetiti Nacionalni park Paklenica, koji je od autoceste udaljen samo desetak minuta vožnje.

Odlučili smo prošetati jednom od brojnih pješačkih, odnosno poučnih staza, uz stručno vodstvo voditeljice službe za promotivne aktivnosti Nacionalnog parka Paklenica, Dragicu Jović, koja nas je upoznala s jednim dijelom bogate ponude sadržaja Parka, ali i podatkom otkud uopće potiče ime Nacionalnog parka.

“Nacionalni park Paklenica bogat je šumama crnog bora, a zanimljivost je kako se “paklina” smola crnog vijekovima koristila u svakodnevnom životu domicilnog stanovništva, za premazivanje brodova, za rasvjetu odnosno luč ili u medicinske svrhe, kao oblik narodne medicine. Proces dobivanja pakline iz smole bio je zasijecanje borove kore iz koje curi smola, a koja se posebnim procesom u metalnim bačvama obrađuje, nakon čega se dobije završni proizvod”, objasnila je Jović.

Poučna staza Pjeskarica

Nakon što smo doznali kako ime Nacionalnog parka Paklenica potiče od smole crnog bora odnosno pakline, željeli smo doznati višeo samoj ponudi Parka. Zato smo se uputili Poučnom stazom Pjeskarica koja je, kako doznajemo od naše voditeljice, alternativni pješački put asfaltiranoj cesti od ulazne recepcije do kanjona Velika Paklenica. Namijenjena je svima onima koji žele od samog početka uživati u izvornosti Parka. Staza je duga oko 1.500 metara i uz zaustavljanja i kraće odmore uz poučne panoe, prijeđe se za oko 40 minuta. Staza je ime dobila po stenoendemu, odnosno endemnoj biljci Pjeskarica, koja raste samo u Nacionalnom parku Paklenica.

Dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta

Kako smo već rekli za sve vas koji ove godine zbog novonastale situacije tražite mir, prirodu i bijeg od gužve, nećete požaliti ako dođete u Nacionalni park Paklenica u kojem između ostalog živi i veliki broj što dnevnih što noćnih leptira.

“U Parku živi oko 60 vrsta dnevnih leptira, a od ostalih životinja zanimljiva je krupna divljač. Tu je brojna kolonija divokoza, medvjeda, risova… Kako bismo pratili životinjski svijet postavljamo kamere po cijelom Nacionalnom parku i bilježimo sva događanja”, naglašava Jović.

Za dolazak u Nacionalni park Paklenica možete se kvalitetno pripremiti. Naime, Park ima izvrsnu web stranicu na kojoj možete doznati puno toga, ali i preuzeti karte i isplanirati svoj boravak ovdje. Za Poučnu stazu Pjeskarica možemo reći kako nas je ugodno iznenadila, jer radilo se o laganoj šetnji kroz park, što znači kako ne morate biti posebno pripremljeni za uživanje u Nacionalnom parku Paklenica.

https://www.facebook.com/turistickeprice/videos/497835764373233/

Penjači se vrlo rado vraćaju u Nacionalni park Paklenica

No za one koji žele zahtjevniji i aktivniji odmor Paklenica također može biti idealno mjesto. Našu posjetu završili smo u blizini Anica kuka, najpoznatije stijene za penjanje u Hrvatskoj.

“Ovdje smo u Meki hrvatskog penjanja, gdje svaki penjač barem jednom dođe i pokuša se penjati, a ovo je i u Europi jedno od najpoznatijih penjališta kroz cijelu godinu. Imamo skoro 600 penjačkih smjerova i svako za sebe nađe ponešto atraktivno. Većina naših penjača se ponovno vrati, a njihov udio u ukupnom broju posjetitelja (145.000 godišnje) se kreće oko 30%”, upoznala nas je naša voditeljica Dragica Jović.

https://www.facebook.com/turistickeprice/videos/3114561975318121/

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.