Najčešće pitanje turista na otocima: A što radite zimi?

Na Lastovu se 1. rujna, na pola Pokladarske godine i uoči njegovog 540. izdanja u 2023. godini, premijerno postavlja predstava “Iz lastovskog burala” kojom će se svima onima koji nisu u prilici prisustvovati raskošnim Pokladima u veljači, približiti ova zanimljiva tradicija, ali i neki drugi specifični elementi lastovske povijesti.

Lastovski je poklad i sam kompleksna predstava građena stoljećima iz niza motiva i povijesnih referenci, a kao jedinstven običaj sačuvan stoljećima dio je i Registra zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Slično kao što u višetjednim događanjima zimi sudjeluje praktično čitavo stanovništvo otoka u precizno podijeljenim ulogama, tako je i ova ljetna reinterpretacija izvedena u suradnji niza lokalnih aktera s ciljem da se, uz neizbježnu zabavu, gostima otoka kroz video-projekciju i igrani dio predstave pojasne motivi koji grade Poklad, a koji nadilaze konvencionalne maškarano-plesne povorke. 

Scenaristica i redateljica Brigita Masle Dražinić igranim dijelom sastavljenim iz niza povijesnih crtica kojima veže istaknute ličnosti – Paška Anticu, lastovskog Kneza i Dobru Dobričevića – uz Stellu Jurić, scenaristicu, te Bruna Režeka, redatelja i montažera videa, pruža kontekst plesnom i običajnom dijelu predstave koje izvode KUD Lastovo i Pokladarsko društvo uz mnoštvo lokalnih stanovnika. Izvedbu prate i titlovi na engleskom jeziku, a nakon nje priređuje se i inačica bala, plesa u koji je pozvana pridružiti se i publika, ali i svi ostali koji se zateknu na otoku.

Amaterski glumci i djeca s Lastova

Uloge su podijeljene lokalnim amaterskim glumcima pa tako Dobru Dobričevića, rođenog na otoku sredinom 15. stoljeća, jednog od pionira tiskarstva, diplomata/špijuna i svećenika, igra župnik don Ante Tonći Prizmić, Kneza Željko Čengija, Paska Anticu, vođu lastovske bune protiv dubrovačke vlasti početkom 17. stoljeća njegov stvarni potomak – Gojko Antica, a u predstavu nas prologom uvodi učiteljica Majda Ivelja. Običaj kupljenja jaja na Pretili ponedjeljak približit će lastovska djeca koja i sama od najranije dobi sudjeluju u Pokladu i odlično poznaju i prenose tradiciju, a plesači – Poladari (muškarci) i Lijepe maškare (žene) su oni koji i inače čine povorku. 

S obzirom da Pokladne svečanosti na Lastovu počinju na blagdan Sv. Antuna 17. siječnja, a traju do Čiste srijede, rijetki izvan otoka imaju priliku izravno prisustvovati događanjima. Predstava “Iz lastovskog bruala” prilika je tako da ih doživite u komprimiranoj verziji, uz izvorne sudionike, kostimografiju i scenografiju, kao i da sudjelujete u jednoj plesnoj večeri u kakvima Lastovci uživaju van sezone. Valjda će time otočani bar dijelom odgovoriti i na najčešće pitanje novih ljetnih gostiju – “A što radite zimi?”

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.