Najljepši slapovi u Hrvatskoj: Znate li za svaki od njih?

Od svih ljepota koje nam je pružila Majka Priroda; naši parkovi, obala, ravnice i planine – slapovi su ipak jedna od najposebnijih atrakcija, vodopadi pružaju mir kad želite pobjeći u prirodu slušajući zvuk šumova vode, a neki od njih su i idealno kupalište u kojem uživaju brojni posjetitelji tijekom ljetnih mjeseci.

Foto: Turistička zajednica grada Slunja

Želite li osvježenje, mir – ili oboje, pročitajte naš popis na kojem izdvajamo neke od najpoznatijih i najvećih slapova u Hrvatskoj.

Slapovi u Parku prirode Žumberak

Brisalo je jedan od pet velikih slapova koji se nalaze u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Slap Brisalo nalazi se u dubokoj dolini Slapnice, koju zbog svoje dubine često znaju nazivati kanjonom. Slapnica je posebno zaštićena kao značajni krajobraz. Međutim, sam slap se ne nalazi na rijeci Slapnici nego na njenoj pritoci, Dubokom potoku, koji se samo malo niže od slapa ulijeva u Slapnicu. Slap pada s petnaestak metara visoke sedrene stijene. U podnožju slapa, koje je u obliku velikog amfiteatra, stvara se poseban ugođaj za vrijeme većih voda. U tom amfiteatru nalazi se i malo jezero koje je slap izdubio svojim erozijskim djelovanjem.

slap brisalo
Dolina Slapnice, Slap Brisalo, foto: Lucija Kirschenheuter, izvor: TZ Zagrebačke županije

Ostali slapovi u Parku prirode Žumberak

Sopotski slap je najveći slap Žumberačke gore i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Nalazi se na jednom od početnih krakova rijeke Kupčine. Visok je 40 metara, a sastavljen je od tri kaskade. Vranjački slap, odnosno vodopad, visok je petnaestak metara i nalazi se u Slapnici. Manje je poznat od obližnjeg slapa Brisalo. Nalazi se na potoku Vranjak koji je pritok potoka Slapnice. Cerinski vir je slap visok 10 metara. Osobito je lijep u proljeće i kasnu jesen kad je potok bogat vodom. Zeleni vir najatraktivniji je dio doline potoka Sušice, na krajnjem zapadnom dijelu Žumberka, nalazi se kod sela Kuljaji, u blizini mjesta Radatovići. Dva kilometra nizvodno od izvora, potok Sušica je izdubio kanjon s visokim klisurama, dug oko 300 metara.

Kako bi se i sami uvjerili u ove ljepote, prije nego ih stignete obići uživo, najbolje da pogledate videosnimku Brisala, koju je na svojoj Facebook stranici podijelila Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Staza sedam slapova u Istri

Staza sedam slapova jedna je od najpoznatijih i najljepših staza za pješačenje Istrom, iako za ovu stazu znaju ljubitelji pješačenja i planinarenja u cijelom svijetu. Ova staza našla se čak i u njemačkim i engleskim vodičima “Pješačenje po Hrvatskoj”. 

Svojim većim dijelom staza prolazi uz tok rijeke Mirne te pokraj sedam atraktivnih slapova, dok u svojem prvom dijelu prolazi buzetskom trim stazom i šetnicom. Opis svih sedam slapova pročitajte OVDJE, a mi ćemo izdvojiti neke od njih koji su ujedno i najveća atrakcija kad ih ugledate tijekom svoje šetnje stazom.

Foto: Dean Prodan

Slap Vela peć visok čak 26 i pol metara i širok 5,6. Ovo je pravo mjesto za predah uz fotografiranje i divljenje ovom gorostasu rijeke Mirne. Prava atrakcija uz vodu slijedi dalje na putu dolaskom na slap Kotli, visine 12 i širine 7 metara.

Na ovom području sačuvana je i stara mlinica s koje se pruža pogled na jezerca i slapove, a svakako razgledajte Kotle, obnovljeno staro selo. U ljetnim mjesecima kupanje je ovdje pravo osvježenje te svakako ne zaboravite kupaći kostim. Posljednji slap na stazi je slap Grjak visine 8,2 metra čije je jezerce široko čak 35,4 i duboko 6,1 metar. Detaljnu mapu staze pronađite ovdje.

staza 7 slapova istra
Foto: Dean Prodan

Nastavljamo putem slapova u Istri

Slap Sopot nalazi se pored naselja Floričići nedaleko Pićna i jedan je od najljepših slapova u Istri kojeg rado posjećuju izletnici i pješaci. Slap je visok impozantnih 25 metara i u svom podnožju tvori prekrasno tirkizno jezerce.

Uz slap se nalaze i dva vidikovca, jedan staroslavenskog boga Peruna koji je kao vladar neba na poziciji odmah iznad slapa te vidikovac njegove žene, božice plodnosti i zaštitnice žena Mokoš, koji se nalazi na polovici spusta sa zapadne strane prema jezercu. Njezina pozicija je uvijek bila na razmeđi zemlje, podzemlja (bog Veles) i neba (bog Perun). Zbog svoje neodlučnosti, zimi je živjela u podzemlju, a u proljeće na nebu.

Pićan – Sopot, foto: Julien Duval, izvor: Turistička zajednica središnje Istre

Ono što područje oko slapa čini još posebnijim je Višestoljetni most – izgrađen u Napoleonovo vrijeme kao glavna poveznica okolnih sela s gradićem legendi Pićnom. Voda je više puta oštetila ovaj most, no mještani su ga uvijek iznova obnavljali.

Ipak, sad ga nećete moći posjetiti

Tijekom sušnih mjeseci ovog slapa uopće nema te je ova lokacije time i još zanimljivija. Cijela priča o atraktivnom slapu Sopot na LINKU.

U Istri zbog visinske razlike u vodotocima postoji velik broj slapova. Pouzdani podaci ne postoje, no u Istri postoji više od 50 ovakvih krških fenomena koji se mogu nazvati slapovima, a viši su od dva metra. Neki su slapovi lijepi i impresivni, visoki desetak pa i više metara, dok su drugi nešto niži, no možda čak i slikovitiji od velikih. Ako vas zanima više o istarskim slapovima, sve zanimljivosti otkrijte OVDJE.

grdoselo
Grdoselo slapovi, foto: Julien Duval, izvor: Turistička zajednica središnje Istre

Najzanimljiviji su slapovi Pazinski krov i Zarečki krov. Dolina Pazinskog potoka, zajedno s Pazinskom jamom u kojoj potok ponire, atraktivno je prirodno područje koje privlači brojne ljubitelje prirode – bicikliste, penjače, šetače i ribolovce. U prošlosti je snaga vode Pazinčice korištena za pokretanje brojnih mlinova čiji su ostaci i danas vidljivi duž potoka.

Za razliku od ostalih slapova središnje Istre, Zarečki krov, koji se nalazi svega nekoliko stotina metara od ceste Pazin – Cerovlje, posjećen je i ljeti, jer Pazinčica na Zarečkom krovu tada privlači mnoge kupače.

Pazin – Pazinski krov, foto: Julien Duval, izvor: Turistička zajednica središnje Istre

Slapovi u Nacionalnom parku Krka

Nacionalni park Krka sastoji se od sedam spektakularnih slapova, a najpoznatiji je Skradinski buk.

Skradinski buk može se razgledati tijekom cijele godine zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju.  No nije samo prirodna ljepota ono što privlači posjetitelje Skradinskom buku. U njegovoj blizini naime nalaze se obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe, koje stoljećima koriste snagu vodenog toka. Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku.

Skradinski buk

Roški slap

Roški slap je šesti, pretposljednji vodopad na rijeci Krki – dug oko 650 metara i širok do 450 metara, a ime je dobio po tvrđavi Rog. Roški slap smješten je oko 36 kilometara nizvodno od izvora rijeke Krke. Početak barijere čini niz malih kaskada (koje su još poznate pod nazivom Ogrlice) nakon kojih slijede brojni rukavci i otočići. Od Ogrlica vodi 517 drvenih stepenica prema Oziđanoj pećini.

Uz lijevu obalu slapišta niz je atraktivnih vodenica, a neke od njih su i danas u upotrebi. Ondje se nalaze etnografske zbirke, suvenirnice i ugostiteljski objekti.

roški slap
Roški slap, izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Slap Skakavac na Jankovcu

Papuk je omiljena destinacija slavonskih ljubitelja prirode i planinara. Također Park šuma Jankovac omiljeno je izletište za obitelji i ovi sunčani dani idealni su za provesti kvalitetno vrijeme u hladu Papuka. Ondje ćete, uz brojne prirodne ljepote, vidjeti i vodopad Skakavac – najviši slap u slavonskoj regiji (tridesetak metara).

Veći dio godine je bogat vodom, a zimi radi fantastične ”skulpture” koje oduševljavaju posjetitelje. Ljeti je pak omiljena izlet destinacija, a ispred njega se nerijetko održavaju vjenčanja i razna fotografiranja.

Do njega se dolazi putem drvenih mostića na Grofovoj poučnoj stazi, na kojoj ćete, tijekom svoje šetnje, osim uživanja u svježem zraku i prirodi, naučiti i mnoštvo zanimljivih informacija o povijesti ove impozantne lokacije.

zlatni papuk
Slap Skakavac na Jankovcu, izvor: Turistička zajednica Zlatni Papuk

Veliki slap u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Obilaskom našeg najstarijeg i najvećeg Nacionalnog parka – Plitvičkih jezera, vidjet ćete Gornja jezera koja se sastoje od 12 jezera, a nemojte propustiti obići i Donja jezera, jer kad dođete do kanjona Donjih jezera, oduševit će vas pogled na Veliki slap koji je najviši slap u Republici Hrvatskoj. Veliki slap visok je 78 metara do prvog jezerca u podnožju, odnosno 87 metara do početka Sastavaka.

Posebnost: Dok su ostali plitvički slapovi nastali prelijevanjem vode iz jezera u jezero preko sedrenih barijera, Veliki slap je nastao obrušavanjem potoka Plitvice koji izvire tri kilometra zapadno u podnožju planine Preke Kose.

Veliki slap je također nerijetko omiljena destinacija za izricanje sudbonosnog ”DA”, a prvo vjenčanje održano je prije više od 50 godina. Više na LINKU.

Nacionalni park Plitvička jezera
Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Slapovi na Rastokama

Rastoke su svojevrsno predvorje našeg najposjećenijeg Nacionalnog parka Plitvička jezera koje se nalaze samo tridesetak kilometara dalje, pa nerijetko Rastoke turisti zovu Male Plitvice.

Moćan huk vode u padu zvučna je kulisa dobrodošlice u Rastoke, koje su trajno nastanjene od 19. stoljeća prkosnim i ponosnima ljudima iz obližnjeg Slunja, koji su generacijama vidjeli više ratova nego uživali u periodima mira u ovome kraju na stoljetnoj vojnoj granici.

Foto: Vedran Božičević, izvor: Turistička zajednica grada Slunja

Najpoznatija su dva slapa Buk i Vilina kosa koji su u svako doba godine najveća atrakcija za sve posjetitelje ovog dijela gotovo netaknute prirode. Slap Vilina kosa ime je dobio po legendi koja kaže kako su se upravo ondje noću okupljale vile.

Foto: Julien Duval / Turistička zajednica središnje Istre

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.