Najveća irska turistička atrakcija: Priču o pivu upakirali su i prodali cijelom svijetu

Kada kažete Irska prva asocijacija mnogima je pivo – tamno pivo guste kremaste pjene za koje zna cijeli svijet. Kada dođete u Irsku mjesto koje spada u popis lokacija koje morate obići je pivovara Guinness jer kažu domaći ako nisi bio u “Guinness Storehouse” nisi bio u Irskoj. Guinnessovo skladište proglašeno je i službeno vodećom europskom turističkom atrakcijom na dodjeli nagrada World Travel Awards 2023.

@turistickeprice

Kako nastaje najbolje pivo na svijetu? 👌🍻🇮🇪 #fypシ #fyp #fypage #dublin #guinness #beer #guinnessbeer #dublin #guinnessstorehouse 📷Turističke priče

♬ Celtic Flashy Celtic Music – Masucu

Nakon tjedan dana provedenih u Irskoj ne mogu se ne složiti s tom činjenicom. Nisam veliki obožavatelj piva, ali u Irskoj sam prihvatila preporuku i istražila ovu turističku priču. I isplatilo se! Bez priče o tome kako nastaje najpopularnije pivo na svijetu, posjet Irskoj ne bi bio potpun.

Jedinstven muzej izrade piva napravljen je kroz zanimljivu priču u kojoj upoznajete sve faze proizvodnje. Od nastanka bačvi kroz povijest do degustacije piva koja je bar za mene bila nevjerojatno iskustvo. Većina je vjerujem upoznata s “wine tastingom”, ali “beer tasting” za mene je bio novost.

Nakon što vam pivo posluže u malim čašama nauče vas kako ispravno kušati pivo. Prije same degustacije poseban doživljaj je i mirisno iskustvo u kojem kroz paru osjetite sve mirise iz procesa nastanka piva. Za prepoznatljiv okus najpoznatijeg piva na svijetu zaslužna je tvrde dobra kombinacija ječma, hmelja, pivskog kvasca i vode sa Wicklow planina.

Guinness skladište, Dublin, Irska

Guiness Storehouse u Dublinu od sredine 18 stoljeća

Priča o Guinness pivu započela je još 1759. godine kada je Arthur Guinness unajmio pivnicu na 9000. godina, a cijena iz originalnog Ugovora iznosila je 45 funti godišnje. Cijeli objekt koji se proteže kroz 6 katova plus Gravity bar na samom vrhu s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na cijeli Dublin podsjeća upravo na veliku pincu piva u kojoj penjući se svakim novim katom sve više želite ispiti dragocjenu tekućinu o kojoj slušate na svakoj etaži. U cijenu ulaznice uračunato je i jedno Guinness pivo koje možete popiti u Gravity baru na kraju obilaska.

Osim klasične rute imate možete kupiti ulaznice i sa dodatnim sadržajima poput učenja kako savršeno istočiti pintu piva ili kako napraviti svoj “selfi” na pjeni. Na samom ulazu odnosno izlazu nalazi se suvenirnica iz koje ćete sigurno ponijeti najbolje uspomene na Irsku.

Znak na ovom irskom pivu, kao i logo na najpoznatijem irskom low-budget avio prijevozniku simbol je Irske koji se nalazi i na njenom grbu – zlatna harfa sa srebrnim žicama na plavoj pozadini. Kada vidite harfu znate kako je u pitanju Irska, zemlja koja osim piva ima još puno toga za ponuditi.

/// Top 10 najpopularnijih turističkih atrakcija u Irskoj

U Dublinu svakako ne smijete zaobići i Book of Kells experience u sklopu Trinity collegea. Knjiga iz Kellsa je inače srednjovjekovni vjerski rukopis koji je 2019. privukao 1,14 milijuna posjetitelja. Napisan na latinskom, sadrži četiri evanđelja Novog zavjeta, a vjerojatno su ga izradili keltski redovnici u samostanu Columban na Ioni oko 800. godine.

@turistickeprice

The Book of Kells Experience📖 #fyp #fypシ #fy #foryoupage #fyoupage #dublin #bookofkells #bookofkellslibrary #visitdublin 📷Turističke priče

♬ Epic Music(863502) – Draganov89

Galway – najljepši irski grad?

Osobna atrakcija bolje rečeno avantura je svakako i najam automobila i iskustvo vožnje lijevom stranom ceste uz volan na desnoj strani vozila. Atrakcija koju smo iskusili na Seychelles ( manje uspješno) i sada u Irskoj ( puno uspješnije ). Nakon gotovo 1500 kilometara po Irskoj spremni smo voziti i centrom Londona tijekom “rush hour-a”!

Galway, Irska
Foto: Adrijana Jukić-Aladić

Savjet za kraj – svakako osim glavnog grada Dublina, posjetite svakako zapadnu obalu Irske. Ovdje se nalaze i najpoznatiji klifovi, ali i kako mnogi tvrde najljepši grad u Irskoj – Galway. Ne propustite zalutati ulicama koje vrve pubovima, dućanima i suvenirnicama i svakako prošetajte promenadom uz ocean, a ako ste na obiteljskom putovanju posjet Aquariumu oduševit će vaše klince.

Kada ste već u Irskoj posjet Belfastu u Sjevernoj Irskoj i muzeju Titanica svakako je još jedna dobra preporuka koja vas neće razočarati. Doživjeti iskustvo Titanica kroz ovaj muzej uistinu je posebno iskustvo koje ćete pamtiti i bez Leonarda di Capria.

@turistickeprice

Titanic Experience….svakako mjesto koje ne smijete zaobići ukoliko se nalazite u Belfastu 🛳⚓️ #fy #fyoupage #fypシ #northernireland #belfast #titanic #titanicexperience #visitbelfast 📷Turističke priče

♬ Titanic – Ver Como é Hit Mano

Mi smo imali sreće, zahvaljujući našoj obitelji u Irskoj (hvala Bobo i Miha!) boravili smo u zelenom srcu Irske pitoresknom Longfordu pa nam je s ove pozicije svaki dio Irske bio na otprilike sat i pol do dva sata vožnje što smo maksimalno iskoristili za upoznavanje zelenog otoka Europe – Irske za koju kažu da je baš tu trava uvijek nekako zelenija.

Kažu službeni podaci da u Irskoj živi 20.000 Hrvata, iako naši iseljenici tvrde da je brojka i značajno veća. Vjerujem kako mnogi i od vas imaju nekog u Irskoj te je ova priča time i privlačnija i dostupnija svima nama iz Lijepe naše.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.