Nakon 2000 godina – otvara se obnovljeno Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište u Puli izgrađeno je vjerojatno u prvom stoljeću na istočnoj padini pulskog brežuljka podno starog Castruma. Smješten je na istoku padine koja ima dobre uvjete za održavanje predstava. Prostor teatra dijelio se na arhitektonsku scenu i proscenij na kojem su igrali glumci, orkestar i gledalište koje je moglo primiti do pet tisuća gledatelja. Može se reći kako je u prvom stoljeću naše ere, Malo rimsko kazalište služilo kulturnim potrebama tadašnjeg stanovništva Pule.

Obnovljena verzija danas može primiti oko 1250 osoba te će, kao i nekad u antičko doba, biti medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika. Važno je istaknuti kako je nakon gotovo dva desetljeća zapuštenosti, Malo rimsko kazalište obnovljeno kontrastnom metodom, upotrebom čelika i bijelog betona, pri čemu se iznimna pažnja posvetila tome da temelji nove konstrukcije nigdje ne dodiruju niti ugrožavaju rimske ostatke građevine.

Tribine su u cijelosti izgrađene bez matica i vijaka kako se ne bi narušila akustika prostora, a stube visinom i dubinom odgovaraju izvornim proporcijama, pri čemu se poštivao omjer 1:2, prema naputku iz “Deset knjiga o arhitekturi”, čuvenog rimskog arhitekta iz prvog stoljeća prije naše ere, Vitruvija.

Dio projekta Malog rimskog kazališta Europe je i monumentalni, 330 četvornih metara veliki ekran koji je postavljen na pročelje Arheološkog muzeja Istre. Projekt rekonstrukcije Malog rimskog kazališta dobio je počasno priznanje na Piranskim danima arhitekture. Uz to nominiran je i za arhitektonsku nagradu “Bernardo Bernardi”.

Malo rimsko kazalište – program otvaranja

Svečano otvorenje Malog rimskog kazališta u Puli održat će se na Dan grada Pule, 5. svibnja ove godine. Svečanost otvorenja pratit će raskošni glazbeno – scenski program u režiji Krešimira Dolenčića i Aleksandra Švabića. Idućeg dana, 6. svibnja, pozornica Malog rimskog kazališta ugostit će Perpetuum Jazzile. Slovenska glazbena atrakcija jedna je od najprepoznatljivijih vokalnih skupina na svijetu.

Time će se službeno proslaviti vraćanje izvorne funkcije iznimno važnom antičkom spomeniku kulture u Puli. Na rekonstrukciji su radili interdisciplinarni timovi arhitekata, projektanata, konzervatora, arheologa i povjesničara umjetnosti.

Obnova Malog rimskog kazališta financirana je iz europskih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te sredstvima Ministarstva kulture i medija, kao i vlastitim sredstvima Arheološkog muzeja Istre.

Izvor fotografija: PR/ Mind Communications

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.