Nakon 30 godina spomenik Nikoli Tesli vraćen u Gospić

spot_img

Spomenik Nikoli Tesli nakon 30 godina vraćen je u Gospić, gdje je postavljen ispred Kulturno-informativnog centra Gospić. Spomenik Nikoli Tesli, rad Frana Kršinića iz 1956. godine, nalazi se na slapovima Niagare u Sjedinjenim Američkim državama i ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Jedan od tri istovjetna Kršinićeva spomenika, u Gospiću, na žalost nije pretrpio ratna staranja tijekom vihora Domovinskog rata.

Prije 15 godina Grad Gospić je dao izraditi odljev, a 2014. je donesena odluka o postavljanju Teslinog spomenika ispred Kulturno-informativnog centra. Na povratku spomenika intenzivno se počelo raditi prošle godine, a arhitekt Timotej Kritovac, inspiriran Teslinom samozatajnom osobnošću osmislio je koncept trga na kojega se spomenik Nikoli Tesli napokon i postavio.

U sklopu jednosatne svečanosti upriličene povodom povratka spomenika Nikole Tesle u Gospić predstavljene su crtice iz Teslina života, njegovi najvažniji izumi, dok su se u program uključivale brojne istaknute osobe koje su govorile o Tesli. Radi se o velikom događaju za Gospić na koji se čekalo gotovo trideset godina i koji je izazvao veliki interes javnosti i medija. Tesla se u Gospiću školovao, stjecao prva znanja i iskustva, a u ovaj kraj tijekom cijelog svog života vraćao se u svojim mislima i brojnim napisanim tekstovima.

Memorijalni centar Nikola Tesla

U Domovinskom ratu stradala je i Teslina rodna kuća u Smiljanu, koja je obnovljena 2006. godine, kada je otvorena u sklopu Memorijalnog centra Nikole Tesle. Bilo je to na 150. obljetnicu rođenja Nikole Tesle. Radi se o multidisciplinarnoj instituciji koja objedinjuje znanost, umjetnost i turizam i koja okuplja razne korisnike, od djece predškolskog i školskog uzrasta, preko umjetnika, do velikog broja domaćih i stranih turista, koji žele doznati više o velikom izumitelju.

Memorijalni centar je mjesto gdje je veliki genije učinio prve korake prema najvećim dostignućima koji su promijenili čitav svijet. Posjetiteljima se omogućuje da nauče nešto više o Tesli te uživaju u netaknutoj ličkoj prirodi koja je Teslu potaknula na stvaranje prvih izuma.

Stalni postav nalazi se u Rodnoj kući gdje su slikom, riječju i zvukom predstavljeni životni put i genijalnost Tesle. Lenta vremena omogućuje posjetitelju da pročita zanimljive podatke iz njegova života kao i ostala bitna zbivanja tih godina u Hrvatskoj i svijetu. U svjetlećim ladicama mogu se pročitati  citati o zanimljivoj osobnosti izumitelja. Moguće je  poslušati i  audio zapis govora tadašnjeg gradonačelnika New Yorka, La Guardie o Nikoli Tesli.

Turistička ruta prati put Nikole Tesle

“Mreža Nikole Tesle” međunarodna je kulturna i turistička ruta koja prati život i rad Nikole Tesle, jednog od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih znanstvenika i izumitelja. Ruta započinje u Teslinom rodnom Smiljanu i povezuje mjesta i zemlje u kojima je ovaj svjetski poznati genij djelovao i ostavio traga. Ruta uz Smiljan uključuje Gospić i Karlovac kao mjesta Teslinog osnovnog obrazovanja.

Tu je i Zagreb kao grad u kojem je Tesla ponudio elektrifikaciju, Skradin u kojem se nalazi prva europska hidroelektrana, Ozalj kao mjesto najstarije kontinentalne hrvatske hidroelektrane, Šibenik kao prvi grad na svijetu koji je dobio izmjeničnu struju za svoja postrojenja. Graz, Prag, Budimpešta, Maribor, Pariz i Strasbourg, gradovi su u kojima se Tesla školovao i imao prve poslove i izume. Svakako su tu i Sjedinjene Američke Države u kojima je Tesla postao znanstvenik svjetskog glasa.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.