Nastavlja se Mjesec gastronomije u Splitu – Štorije o’ spize na Peškariji i u ulici Obrov od 8. do 11. studenoga

Treći Mjesec gastronomije u Splitu nastavlja kulinarsku priču, a Štorije o’ spize pozivaju i Splićane i njihove goste da uživaju u još bogatijem programu događanja na javnim trgovima i otvorenim prostorima, s ciljem promocije autohtonih dalmatinskih vina, jela i proizvoda.

mjesec gastronomije u splitu

Manifestacija se odvija od 23. listopada do 16. studenoga 2024., kroz predstavljanje okusa i tradicija koje čine Dalmaciju jedinstvenom.Štorije o’spize promiču dalmatinsku tradiciju i način života s posebnim naglaskom na mediteransku prehranu, koja je uvrštena na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Tako će se od 8. do 11. studenoga kulinarske priče održavati na dvije lokacije u Splitu – Štorije o’ spize i vina na Peškariji i Štorije o’ spize u ulici Obrov.

Peškarija/ Ribarnica, 8. i 9. studenoga 2024.od 17 do 21 sat

U posebnom ambijentu splitske Peškarije, manifestacija Štorije o’ spize i vina okupit će domaće vinare, uljare i OPG-ove. Posjetitelji će imati priliku kušati vina, pršut, sir, soparnik, likere i druge lokalne proizvode. Posebnost ove manifestacije leži u predstavljanju autohtonih i gotovo zaboravljenih sorti vina dalmatinskoga kraja, koje je rijetko moguće pronaći u komercijalnoj ponudi. Vina i proizvodi bit će dostupni za degustaciju i kupnju po festivalskim cijenama.

mjesec gastronomije u splitu

Ispred Peškarije, majstori kuhinje pripremit će riblje delicije uz zabavni program. Ove godine dolaze gosti iz Turističke zajednice općine Kolana s otoka Paga, zajedno s Udrugom proizvođača Paškog sira. Paški sir je jedan od najcjenjenijih hrvatskih gastronomskih proizvoda i ponos otoka Paga.

Štorije o’ spize u ulici Obrov, od 8. do 11. studenoga 2024.

Restorani u blizini Peškarije – Corto Maltese Freestyle FoodPinku Fish & WinePandora Greenbox i SIP27 Wine & Tapas Bar – nudit će tematske menije i mlado vino uoči Martinja po promotivnim cijenama.

X. Festival i natjecanje konobara, barista, barmena i restorana – Grand Gourmet, od 12. do 16. studenoga 2024., Hotel Amphora

Ovaj međunarodni festival ugostiteljskih vještina, koji ujedno simbolično označava kraj turističke sezone, okuplja profesionalne konobare, barmene, bariste, timove hotela i restorana, kao i učenike turističko-ugostiteljskih škola iz Hrvatske i inozemstva. Kroz niz natjecanja u individualnim i timskim kategorijama, sudionici će imati priliku pokazati svoje vještine, osvojiti vrijedne nagrade te steći prepoznatljivost u ugostiteljskoj branši. Osim natjecateljskog dijela, jubilarni Grand Gourmet nudi i bogat edukativni program.

Svakog dana festivala, uz natjecanja, održavat će se besplatni masterclassovi, predavanja, radionice i treninzi pod vodstvom domaćih i inozemnih stručnjaka iz HoReCa sektora. Na ovim edukacijama sudjelovat će vodeći chefovi, sommelieri, F&B menadžeri i drugi profesionalci iz ugostiteljske struke. Poseban naglasak stavljen je na programe za učenike srednjih škola, čime se potiče i promovira mlade koji žele postići izvrsnost u ovom sektoru. 

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.