Ne bojite se zaprljati i volite pomicati granice svojih mogućnosti? Mountain Madness utrka prava je stvar za vas!

Utrka s preprekama zvana i OCR (Obstacle Course Race) ekstreman je sport, a utrkama se voli davati znakovite nazive po ratnicima iz slavnih vremena kad su sirova snaga i borbe prsa o prsa imale veliki značaj. U OCR utrke upuštaju se oni koji traže nove izazove. U svijetu ih ima raznih, a i kod nas se mogu naći kvalitetne i zabavne utrke s preprekama u kojima se svaka zdrava osoba može okušati. No, treba biti spreman na valjanje u blatu i brojne druge izazove. Nagrada je pak nezaboravno iskustvo koje se dugo pamti.

U svijetu je OCR scena jako dobro razvijena – Spartan, Tough Mudder i mnoštvo drugih, svakog vikenda broje tisuće sudionika, rekreativaca i profesionalaca. OCR ima vlastitu ligu, natjecanje i sakupljanje bodova pa čak i svjetsko prvenstvo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj imamo Mountain Madness, planinsku avanturu, utrku koja je dizajnirana da iscrpi snagu, pokaže izdržljivost, ali ujedno je i dokaz spretnosti, brzine i vještine prelaženja različitih prepreka na 7 km dugoj stazi. To je više od fitness treninga – radi se o izazovu koji se ne doživljava svaki dan. Ideja ove utrke nije pobjeda, već ludi doživljaj koji se sa sjajem u očima i osmjehom prepričava drugima.

O toj ludoj avanturi porazgovarala sam s Edijem Dadićem, organizatorom utrke Mountain Madness koja će se održati u Ravnoj Gori (Gorski kotar) 27. lipnja 2020. sada već šestu godinu za redom. Evo što je rekao.

Bitno je sudjelovati i isprobati nešto novo

“Svi smo sposobni ići dalje i brže nego što mislimo. Ovo je izazov, a samo kroz izazov postajemo najbolja verzija osobe koja možemo ili želimo biti. Mountain Madness namijenjen je i sportašima i rekreativcima. Svatko sam odabire tempo i strategiju trčanja. Na kraju krajeva, bitno je sudjelovati i isprobati nešto novo”, ističe Dadić.

Donja dobna granica je 18 godina, ali mogu sudjelovati i mlađi pod određenim uvjetima. Maloljetnici moraju imati pismeno dopuštenje roditelja ili skrbnika, a sudjelovanje odraslih na događaju (kao pratnje) je obavezno. Maloljetnici koji žele nastupati na utrci moraju biti fizički i psihički spremni te upoznati s tipom utrke i onim što ih na stazi čeka.

“Za one koji ne mogu savladati određenu prepreku na stazi, radi straha, manjka snage i drugog, napominjem da se prepreka može zaobići uz kazneni ‘burpee’ (sklekovi sa skokom). Nakon što se burpiji odrade može se krenuti dalje. Diskvalifikacije nema”, doznajem od Edija koji je inače vrsni sportaš – bavi se skijaškim trčanjem te je sudjelovao na Zimskim olimpijskim igrama u Sochiju i Pjongčangu.

Uočio je potencijal u okolici gdje je svakodnevno trenirao

“Projekt je krenuo 2015 godine, u lipnju smo napravili prvu utrku i od tada se držimo mjeseca lipnja svake godine. Kao sportaš, jako puno treninga sam odradio iza kuće u brdu Javorova kosa, prošao sve putove i jednostavno vidio potencijal da se napravi dobra, zahtjevna i zanimljiva staza. Utrke s preprekama sam pratio već duže vrijeme preko interneta i bilo mi je jako zanimljivo. A i na neki način sam htio pokrenuti mlade ljude u okolini i napraviti dobru promociju našeg predivnog kraja. Osim toga, tata i djed rade s drvom cijeli život pa sam iskoristio priliku – počeli smo sami izrađivati sve prepreke koje koristimo za utrku”, govori.

2015. su krenuli s 32 natjecatelja na startu, a kroz ovih 5 godina došli su do broja 150-180 na svakoj utrci. Napravili su mnoštvo novih i zahtjevnih prepreka i podigli organizaciju na prilično visoki nivo. Rad i trud se isplatio pa su ostvarene suradnje s jakim sponzorima. “Dogovorili smo partnerstvo s ekipom iz RunCroatie i oni su nam dodatno pomogli u razvoju cjelokupne ideje. Utrku smo održali i na otoku Hvaru dvije godine za redom te jednom na Medvednici u Park šumi Dotršćina. Ubacili smo u kalendar i zimsko izdanje koje je ove veljače bilo drugo po redu. A u listopadu ove godine po prvi puta utrku radimo na novoj lokaciji – Sveti Martin na Muri, u suradnji sa RunCroatiom i LifeClass Termama Sveti Martin”, dodaje.

Spoj snage, izdržljivosti i spretnosti

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na utrci Mountain Madness postoji više vrsta prepreka koje zahtijevaju puzanje, penjanje, vučenje i podizanje. Namjena im je izazvati potpunu kondiciju tijela. Primjeri prepreka: vertikalni zid visine 2m, penjanje na vojnu mrežu, puzanje ispod automobilskih guma, bočni boulder zid, puzanje po blatu. Nisu sve prepreke vezane za brutalnu snagu, a učenje odgovarajuće tehnike štedi ogromnu količinu energije. Prepreke su koncipirane tako da iziskuju sve prirodne oblike kretanja ljudskog tijela. Nije toliko važna brzina trčanja niti čista snaga, ovaj sport spoj je snage, izdržljivosti i spretnosti.

Dužina staze je 7 km, a konfiguracija je mješovita – s ravnim dijelovima, blagim i strmim usponima na određenim dijelovima staze. Visinska razlika je oko 250 metara. Teren je kombinacija makadama, zemljanih šumskih i planinarskih puteva. Sve utrke se sastoje od 15-ak prepreka. Na stazi uvijek bude minimalno jedna ili dvije okrijepne stanice s vodom za osvježenje.

Mountain Madness utrka sa preprekama je individualna i mjerena zasebno za svakog natjecatelja, ali svaka pomoć na stazi bilo kojem sudioniku je dobrodošla i dozvoljena pa možemo reći da je to i timska utrka. Ovo iskustvo u prirodnom okruženju može probuditi pravi timski duh u svakom sudioniku. Mountain Madness može se, naravno, odvijati i po kiši ili snijegu jer ne zna za loše vrijeme. Tada je doživljaj još zahtjevniji, ali u isto vrijeme i zabavniji.

Neke situacije na utrci svakako podsjećaju na djetinjstvo i sve one igre koje smo igrali kao klinci. Vrijeme kada smo bili vani po cijele dane, penjali se na svako stablo koje nam se svidjelo ili se zavlačili na skrovita mjesta – nije li to doba u koje se barem na kratko želimo vratiti? Osim toga, ovakav tip utrka dobar je za svakoga jer nas uči da su problemi na koje nailazimo samo prepreke koje, uz dovoljno volje, možemo prebroditi. A rad na samopouzdanju itekako je važan u svim razdobljima života.

Preporuča se odjeća i obuća za kojom nećete žaliti

“Važno je poduzeti prvi korak i krenuti. Ako čekate da budete spremni, nikada nećete vidjeti promjene koje želite u svom životu. I zato, pronađite jednu od naših utrka, trenirajte, uživajte u utrci i novom iskustvu”, poziva Dadić.

Prijava se odvija putem web stranice: www.mountainmadness.eu. Registracija je moguća samo putem web-a i samo do određenog datuma. Nakon tog prijava više neće biti moguća. U kotizaciju je uključeno sljedeće: startni broj, digitalno mjerenje vremena, finisher kratka majica, ručak, proizvodi sponzora, okrijepa na stazi, vrijedne nagrade za prvih troje u muškoj i ženskoj kategoriji, vrijedna tombola za sve sudionike utrke, medicinska pomoć u slučaju nezgode / HGSS. Prije i nakon utrke moguće je korištenje svlačiona i tuševa u osnovnoj školi kod koje su start i cilj. Svlačione i tuševi odvojeni su za muškarce i žene.

Preporuča se odjeća za kojom nećete zažaliti jer može doći do struganja, kidanja, prljanja ili sličnih nezgoda. Tenesice, sportska majica i kratke hlače su dovoljne, a možete ponijeti i rukavice. Naravno, odjeća ovisi i o vremenu, pa ju treba prilagoditi, ali i razmisliti o rezervnoj odjeći i obući.

“Moja uloga u svemu tome je složiti sve od početka do kraja – pobrinuti se o stazi, preprekama, montaži i svemu što je vezano za utrku tako da na dan utrke sve prođe u najboljem redu i bez problema. Sama organizacija i priprema staze traje cijeli tjedan i to od jutra do mraka jer ju treba potpuno pripremiti, pokositi, eventualno očistiti. Priprema uključuje dovoz 15-ak prepreka na lokaciju, montažu prepreka koje treba raspodijeliti po stazi od 7 km. Sve je to dosta zahtjevno”, iskren je Dadić koji daje sve od sebe da se podigne kvaliteta organizacije kao i da zahtjevi trkača budu ispunjeni.

Ove godine utrka ima dodatni, novi koncept. “Po prvi puta radimo izazov za timove i individualce na 7 km bez mjerenja vremena. Čisti team building, uživanje u prirodi i svladavanje prepreka uz pomoć drugih. Na glavnoj utrci, tj. šestom izdanju sa mjerenjem, ove godine trkači će moći izabrati dužinu staze 7 ili 14 kilometara”, ističe.

Utrke s preprekama u svijetu su vrlo popularne

2007. godine Amerikanac rođen u Queensu napravio je na svom imanju utrku pod imenom Utrka Smrti koju su uspjeli završiti tek trojica od njegovih osam prijatelja. Uskoro osniva Spartan Race – vodeći brend među najelitnijim svjetskim OCR utrkama koji organizira utrke s različitim brojem prepreka i različitih udaljenosti: Spartan Sprint koji uključuje 5-10 km i stazu od otprilike 20 prepreka; Super Spartan 11-19 km s 25 i više prepreka; Spartan Beast 21-31 km uz 40-ak i više prepreka, dok Spartan Ultra Beast nosi maratonsku dužinu od 42 km te 60 i više prepreka. Kategorije su, osim spolnih i dobnih, i natjecateljska te elitna.

Sve se vrti u duhu starih Spartanaca pa utrke počinju uzvikom ‘Aroo, Aroo, Aroo’ što je poziv na okupljanje i hrabrenje. Često se i cijeli timovi okupe kako bi zajedničkim snagama pomogli onima koji sami ne uspijevaju svladati prepreke. Na jednom takvom događaju bude i više od 5.000 trkača. Utrka započinje sa skupinama od 100 do 250 osoba koje startaju u intervalima po 15 minuta. Na Islandu je održana Spartan utrka u trajanju 24 sata na kojoj su se natjecala i dva Hrvata, Dejan Kovač i Zvonimir Dujmović. Radi se o natjecanju Ultra Beast Spartan World Championship, utrci dugačkoj 100 milja s preko 300 vojničkih prepreka.

Spartan utrke nisu prve utrke s preprekama. Ona pod imenom Tough Guy održana je već 1987. Ima ih još nekoliko: Rugged Maniac, Tough Mudder, Warrior Dash i druge. Tough Mudder timski je izazov prilagođen svima u kojem sudionici pokušavaju prijeći niz prepreka koje su oblikovane tako da ih se može proći uz pomoć tima. Pokrenut je 2010. u Americi, a do danas je u njemu sudjelovalo više od 3,5 milijuna ljudi diljem svijeta. Tough Mudder sportski izazovi dijele se na nenatjecateljske i natjecateljske. Postoji čak i International Obstacle Race Federation, organizacija koja okuplja ljubitelje utrka s preprekama. Zanimljivost je da su predali kandidaturu za Olimpijske Igre 2020. koja je odbijena. No, kako se trendovi mijenjaju, pitanje je vremena kada će njihov zahtjev biti pozitivno riješen. Moglo bi to biti pravo osvježenje na najznačajnijem sportskom natjecanju na svijetu!

Foto: Mountain Madness

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.