Nema točnog recepta, morate ga osjetiti pod prstima: Rapska torta bila je rezervirana samo za plemstvo

spot_img

Originalni, a ujedno i tajni recept sa svim detaljima koje je potrebno znati za izradu ove slatke delicije, znale su tek poneke Rabljanke i škrto ga prenosile dalje, tako da je Rapska torta danas poznata tek nekolicini njih.

rapska torta
Rapska torta, foto: Vilma, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Raba

Upravo one ga ujedno izrađuju u iznimno svečanim prilikama. Izvorni recept zapisan je krasopisom i čuva se u samostanu sv. Andrije, ali nema točnih mjera. Upravo u tome leži tajna ove raskošne torte. Može ju napraviti samo netko tko ju je napravio stotinu puta jer sastojke se mora “osjetiti pod prstima”. Koliko čega treba dodati bademima ovisi i o vlazi i vrućini odnosno o temperaturi.

///Rab – otok sreće, ali i bogate tradicije i kulture

Za vrijeme vrućina u tortu će ići manje jaja, a zimi će bademi “tražiti” koje jaje više jer je hladno i nema vlažnosti. Kažu znalci kako je osnovno pravilo da ova smjesa nikako ne smije biti suha, a pravu mjeru nitko vam ne može dati jer je to nešto što morate osjetiti pod prstima. 

Prvi puta pripremljena je 1177. godine za papu Aleksandra III prilikom njegova posjeta Rabu. Ova nadaleko poznata torta nekada je bila rezervirana samo za uglednike i bogate građane. Rabska torta danas je postala najoriginalniji suvenir otoka Raba, koji je uz poseban užitak za nepce odnio dašak rapske tradicije u mnoge krajeve svijeta.

rapska torta
Rapska torta, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Raba

Za vrhunsku izradu Torte potrebno je nekoliko dana rada, strpljenja i naravno godine iskustva. Teško ju je opisati riječima, pa vam preporučamo da je probate pri posjetu Rabu. Tortu svakako kao suvenir ponesite doma i podijelite bogatstvo okusa s dragim osobama.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.