Originalni, a ujedno i tajni recept sa svim detaljima koje je potrebno znati za izradu ove slatke delicije, znale su tek poneke Rabljanke i škrto ga prenosile dalje, tako da je Rapska torta danas poznata tek nekolicini njih.
Upravo one ga ujedno izrađuju u iznimno svečanim prilikama. Izvorni recept zapisan je krasopisom i čuva se u samostanu sv. Andrije, ali nema točnih mjera. Upravo u tome leži tajna ove raskošne torte. Može ju napraviti samo netko tko ju je napravio stotinu puta jer sastojke se mora “osjetiti pod prstima”. Koliko čega treba dodati bademima ovisi i o vlazi i vrućini odnosno o temperaturi.
///Rab – otok sreće, ali i bogate tradicije i kulture
Za vrijeme vrućina u tortu će ići manje jaja, a zimi će bademi “tražiti” koje jaje više jer je hladno i nema vlažnosti. Kažu znalci kako je osnovno pravilo da ova smjesa nikako ne smije biti suha, a pravu mjeru nitko vam ne može dati jer je to nešto što morate osjetiti pod prstima.
Prvi puta pripremljena je 1177. godine za papu Aleksandra III prilikom njegova posjeta Rabu. Ova nadaleko poznata torta nekada je bila rezervirana samo za uglednike i bogate građane. Rabska torta danas je postala najoriginalniji suvenir otoka Raba, koji je uz poseban užitak za nepce odnio dašak rapske tradicije u mnoge krajeve svijeta.
Za vrhunsku izradu Torte potrebno je nekoliko dana rada, strpljenja i naravno godine iskustva. Teško ju je opisati riječima, pa vam preporučamo da je probate pri posjetu Rabu. Tortu svakako kao suvenir ponesite doma i podijelite bogatstvo okusa s dragim osobama.