Novi izlet brodom prema Čikoli u Nacionalnom parku Krka

U Nacionalnom parku Krka uspostavljena je nova izletnička ruta: Skradinski buk – Čikola – Skradinski buk. Brod polazi s pristaništa za srednji tok Krke na Skradinskom buku. Izlet traje jedan sat, a obuhvaća vožnju do jezerskog vrela Torak, pogled na Ključicu, najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu u Parku, razgledavanje uvale Čekinac, u narodu zvane Krnića jezero, potom povratak na Skradinski buk.

Cijena izleta za odraslu osobu iznosi 80, a za djecu od četiri do osamnaest godina 55 kuna. Grupe, kako odraslih tako i djece, imaju dodatni popust. Također, brod se može zakupiti, uključujući i uslugu vođenja. Tijekom izleta nije predviđen izlazak s broda ni obilazak navedenih lokacija. Izlet se može rezervirati i karta za njega kupiti na brodskoj recepciji na lokalitetu Skradinski buk.

Nova izletnička ruta brodom omogućuje posjetiteljima da se zapute kanjonom Čikole prema jezeru Torak i upoznaju fascinantnu ljepotu koju su tisućljećima stvarale dvije snažne rijeke, Krka i Čikola. Naime, kada se izdigla moćna sedrena barijera Skradinskog buka, Krka se ujezerila do Visovca, a ušće Čikole potopilo. Tako je nastao pejsažno najneobičniji sutok u Hrvatskoj.

Krku od ušća Čikole razdvaja Kalički busen, oko 700 metara duga i svega deset metara široka sedrena barijera. Na tom se mjestu već tisućama godina ponavlja trenutak u kojemu Čikola, nakon putovanja kroz tijesni kanjon, široko širi ruke hrleći Krki u zagrljaj da bi se zajedno prelile preko Skradinskog buka, najduže europske sedrene barijere.

U središtu bajkovitog sutoka dviju rijeka smjestio se Torak, vrelo u obliku jezera. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru, pa ga zovemo jezerskim vrelom. Promjer mu je 150, a dubina 30 metara. Sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo zadivljuje svojom ljepotom upravo zbog neobična položaja i karakterističnog biljnog svijeta travnjaka i grmlja koji ga okružuje.

Podsjetimo kako je upravo Torak ime novog broda u floti Nacionalnog parka Krka, koji je ovoga proljeća zaplovio tom omiljenom izletničkom rutom. Ime su izabrali prijatelji Nacionalnog parka Krka u anketi na društvenim mrežama.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.