PAG: Novalja se brendira kao autentična gastro mikro lokacija vrhunske kvalitete

Često ističem kako nismo svjesni što sve imamo te kako ne poštujemo sami sebe – našu kulturu, običaje, tradiciju, prostor itd… Upravo je to i smisao turizma – upoznati novi način i kulturu življenja, dok je autentičnost i raznolikost glavni sastojak turizma. 

Na otoku Pagu, točnije u Novalji, upravo su se okrenuli onom što ih okružuje i što im je pred nosom. Blago koje stoji tu je da ga se ubere ili oplodi. Cilj je iskoristiti biljnu raznolikost kao temelje za autentičnu gastro mikro lokaciju vrhunske kvalitete.

Prvo su na otoku Pagu od golog kamenja napravili priču s brendiranjem otoka kao Mjesečevog otoka, potom su stvorili odličnu priču oko trail utrke Life on Mars. Novalja je puna autentičnih priča: imaju vrhunski paški sir koji je proglašen i najboljim na svijetu ( Sirana Gligora i Paška sirana na otoku Pagu ), pašku solanu koja i dalje proizvodi morsku sol uz pomoć vjetra, sunca i mora. Novaljsko bijelo zlato, kao i cvijet soli premium je namirnica u današnjoj vrhunskoj gastronomiji. 

Također, malo je poznato kako otok Pag ima nevjerojatnu biljnu raznolikost. A sada u Novalji taj svoj rudnik zlata pretvaraju u zlate poluge, odnosno priče pretvaraju u proizvod. 

U znanstvenom radu “Biljna raznolikost kamenjarskih pašnjaka otoka Paga” autora Ljubičić Ivice i Britvec Mihaele, ističe se kako samoniklu vaskularnu floru kamenjarskih pašnjaka (floru papratnjača i sjemenjača) na otoku Pagu čini 145 vrsta i podvrsta biljaka u okviru 114 rodova i 36 porodica. Većina je biljaka pripadala skupinama Asteraceae, Fabaceae i Poaceae, slijedile su Liliaceae i Lamiaceae. Rezultati preliminarnih istraživanja samonikle vaskularne flore ukazuju na bogatstvo i raznolikost biljnog pokrova istraživanih kamenjarskih pašnjaka. Raznolikost flore i vegetacije na otoku Pagu je impresivna, ako znamo kako se radi o iznimno škrtoj vegetaciji.

Upravo ta biljna raznolikost je blago otoka Paga, koje će se otkriti u novoj zanimljivoj turističkoj priči.

Naime novost je pilot projekt “How JRE cooked the Island Pag, Terra Incognita“ koji je nastao u suradnji s udrugom JRE Hrvatska, hotelom i restoranom „Boškinac“, Turističkom zajednicom Novalje te austrijskim chefom i edukatorom Thorstenom Probostom. 

Sama zamisao o projektu nastala je na temelju austrijsko-njemačkih iskustava u kreiranju Alpske kuhinje (Alpine cuisine), koji kroz format kuharskog tematskog kampa za male skupine nudi profesionalnim kuharima mogućnost razmjene, učenja, kreativnog prostora, a samoj destinaciji osigurava plasman baštine ( uključujući i onu gastronomsku) kao turističkog proizvoda. 

Dok se ideja za razvoj projekta na otoku Pagu razvila nakon studijskog putovanja austrijskog chefa Thorstena koji je 2019.g. boravio na Pagu kako bi se upoznao s bioraznolikosti paškog mediteranskog bilja, biljnim i životinjskim svijetom otočkog podneblja te ikoničkim namirnicama poput paškog sira, janjetine, maslinovim uljem, soli itd. 

Cilj je upravo kroz biljnu raznolikost otoka Paga napraviti autentično i vrhunsko gastro iskustvo te kroz radionicu “How JRE cooked the Island Pag, Terra Incognita”, stvoriti aktivnu i praktičnu platformu od-chefova-za-chefove. 

No i puno i više od toga. Projekt će sinergijski povezati chefove, lokalnu zajednicu i lokalne proizvođače u priču o destinaciji kroz njezin identitet, odnosno baštinu. Naime, povezanost s lokalitetom je ključ za stvaranje gastronomije s identitetom, održivog turizma, podizanje kvalitete i diferencijacije ponude i turističkog proizvoda. 

Kao što znamo danas je kvalitetna, svježa i autentična namirnica imperativ u globalnoj gastronomiji. Nije smisao kopirati jela i sve globalne recepte, nego ponuditi autentičnu kuhinju, ali dapače, nadograditi je i modernizirati ili interpretirati kroz razne moderne tehnike i načine pripreme kao i prezentacije. 

Ali baza i dalje mora biti autentičnost. Kako je nedavno izjavio poznati chef Mate Janković: “Kvalitetna i domaća namirnica je luksuz“.

Ljudi putuju kako bi upoznali nove načine i kulturu življenja, te je autentičnost sama esencija turizma. “Ne smijete nikada zaboraviti tko ste, što ste, odakle dolazite i vaše vještine s lokalnim proizvodima. Ne bih htio da hrvatski chefovi učine istu grešku kao i talijanski ili španjolski, koji pokušavaju zadovoljiti turiste, a zaboravljaju tradiciju. Važno je da zaštitite i branite recepte svojih predaka, inače će se izgubiti. Razumijem da želite opstati turistički, ali morate turistima govoriti realno” poručio je svjetski poznati Chef s Michelinovom zvjezdicom Lionel Levy, tijekom svog boravka u Hrvatskoj te dodao kako je francuska kuhinja, iako ima ogromnu tradiciju, svojevremeno bila pod jakim utjecajem stranih kuhinja, posebice španjolske, ali su se uspjeli otrgnuti tim utjecajima i vratiti se korijenima. 

Time JRE Hrvatska, uz svoje već poznate projekte za ljubitelje gastronomije, partnere i medije, želi onima koji su u samom temelju udruge, chefovima, ali i kuharima izvan JRE-a, dati prostor učenja, napredovanja i razmjene.

Radionica će imati dva dijela – terenski dio kroz prikupljanje i predstavljanje biljaka i njihove primjene u gastronomiji, te praktični kuharski dio masterclass i edukaciju upotrebe biljaka u prostorijama kuhinje restorana Boškinac.

Glavni fokus će biti na iskoristivosti u gastronomiji, povezat će mogućnosti korištenja bilja s proizvodima koji čine identitet Paga, a to su mliječni proizvodi, janjetina, riba & plodovi mora, sol, maslinovo ulje. Kako ističe Irina Ban iz JRE Hrvatska projekt “How we cooked the island –  Pag 2021” će primijeniti filozofiju “0 kilometara” kao ishodišnu i završnu točku, te će osigurati benefite na različitim razinama.

Chefovi će dobiti znanje i informacije, destinacija je dobiti  in-situ snimljen video koji će pratiti chefove tijekom dvodnevnog programa, afirmirat će se proizvođači i lokalni proizvod, a filozofija “0 kilometara” bit će primijenjena na otok kao ishodišnu i završnu točku. Dodatno, a u ovoj situaciji možda smo toga jasnije svjesni nego u 2019, da ovakve sinergijske suradnje, komuniciraju prirodnu upućenost na kontekst i nužnu suradnju sudionika na terenu, privatnog i javnog sektora, proizvođača i chefova, baštine kao skupa podataka i fakata i njezine prakse u turističkom proizvodu

Connecting the dots filozofija

Inače, JRE Hrvatske udruga je vrhunskih chefova i podružnica europske mreže JRE-a koja internacionalno okuplja preko 360 chefova, a načelo udruge je povezivanje u razmjeni znanja, njegovanje terroira i lokalne gastronomije svake zemlje, briga za namirnicu, te stvaranje doživljaja za gosta. 

Hrvatski ogranak JRE-a postoji od 2011., a okuplja renomiranih 14 restorana.( Monte Rovinj / Pergola Savudrija / Badi Umag / Marina Novigrad / San Rocco Brtonigla / Zigante Livade / Draga di Lovrana, Lovranska draga / Plavi podrum Volosko / Boškinac Novalja / Foša Zadar / Boba Murter / Pelegrini Šibenik / Dubravkin put Zagreb / Villa Ariston Opatija ).

How JRE cooked the Island Pag, Terra Incognita – Pag 2021

Paška radionica planirana za travanj 2021. bavit će se mediteranskim, priobalnim i ljekovitim biljem, a chefovi će u skupinama od 12 do 15 osoba uz mentoriranje chefa koji posjeduje relevantna znanja na spomenutu temu, naučiti o bilju otoka Paga te njegovim primjenama u gastronomiji. 

Cilj radionice je upotrijebiti znanje Thorstena Probosta u prepoznavanju i korištenju biljaka otoka Paga te prenijeti znanje na JRE chefove, sous-chefove i mlade kuhare, ističu iz TZ Novalje. “Autentičnost nam daje diferencijaciju kao i jedinstvenost na tržištu spram konkurencije, jer nitko to ne može kopirati. Budimo to što jesmo i pričajmo naše autentične priče koje moraju biti okosnica razvoja turizma“, rekla je Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Novalje koja poručuje kako se nada da će pilot projekt prerasti u redovitu praksu, uvijek s drugom temom i drugim  mentorom, koji će turistima te domaćim i internacionalnim novinarima prezentirati Novalju kao specifičnu i autentičnu gastro mikro lokaciju vrhunske kvalitete. 

Važno je na napomenuti kako iako je JRE nositelj projekta, radionicu bi bila otvorena i za druge chefove koji se zanimaju za ovu tematiku, s obzirom na cilj da benefiti od projekta bude puno širi nego samo za JRE.

Za kraj citirao bi cheficu Ružicu Jukičić, koja naglašava kako se moramo oslanjati na autohtone i lokalno uzgojene namirnice. “Zaboravljena jela treba izvući iz zaborava. Nekada ih je dovoljno pripremati na originalan način, a nekada ih treba prilagoditi modernim gostima. Razlike su u detaljima, osobnosti i kreativnosti svakog chefa, no baza mora biti autentična jela i priča” naglasila je Jukičić. 

Moramo biti svjesni konteksta destinacije jer destinaciju ne čini jedan objekt, hotel, smještaj ili restoran – odnosno pojedinac, nego destinaciju činimo mi svi ili ukupni doživljaj. A upravo ovim projektom, zaokružuje se odlična autentična priča: od korištenja lokalnih namirnica i bilja, gastronomije, lokalnih poduzetnika, identiteta i priče. 

Okrenite se oko sebe, osvijestite svoje blago te zaokružite priču – Connecting the dots filozofija. Bravo za Novalju. Pratimo razvoj i implementaciju projekta.

Foto: TZ Novalja, Agencija Posada i Moonstone Production

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.