Novaljska škrinja moći zanimljiva priča s Paga

Ranokršćanska brončana škrinja capsella reliquiarum predstavlja jedinstveni relikvijar u Hrvatskoj. Kako doznajemo u Novalji na Pagu, novaljska škrinja jedna je od tek nekoliko takvih u svijetu. Pronađena je 1971. godine u kući Vladimira Vidasa prilikom renoviranja iste, te je o Škrinji moći najviše pisao Anđelko Badurina.

Pretpostavlja se kako ova zanimljiva škrinja datira iz 4. stoljeća, a obložena je mjedenim pločama, dimenzije 27,5x18x16,5 centimetara. Ona sadrži 32 ulomka na kojima su ukucani prizori iz Novog i Starog Zavjeta. Tu je i zanimljiv niz: dvije divlje mačke, pet jelena, 7 stabala te vinova loza.

Novo što je otkriveno je prikaz Mojsija koji izbija vodu iz stijene, poziv Mojsijev, prikaz Noe u korablji, Danijela u lavljoj jami, te Abrahama koji žrtvuje Izaka. Prikazi iz novozavjetnih scena potječu iz Ivanova evanđelja. Predstavljaju umnažanje kruha ili čudo u Kani, uskrsnuće Lazarovo, prikaz Dobrog pastira, Marije Orans te ozdravljenje slijepca.

Teme nisu razvrstane po biblijskoj kronologiji, ali su vezane za kult mučenika. Pretpostavlja se kako datira iz sredine 4. stoljeća. Bilo je to doba kada je kršćanstvo slobodno i kada je kult mučenika bio iznimno štovan. Po svemu sudeći ovaj primjerak je nastao na helenističkom Istoku prije 363 godine kada je grad Novalja razrušen potresom.

Ponovno rođenje novaljskog relikvijara obilježeno je povodom 186. rođendana Arheološkog muzeja Zadar 30. studenog 2018. godine, pod nazivom “Otkrivanje tajni škrinje iz Novalje” na kojem su prezentirane najnovije spoznaje o ovom novaljskom relikvijaru pri čemu je održana demonstracija izrade škrinje.

Ova vrijedna umjetnina danas se čuva u Arheološkom muzeju Zadar te će biti jedna od novih suvenira kada se škrinja konstruira prema novim prijedlozima. Znanstveni projekt odobren je od strane Ministarstva znanosti Odjel za povijest umjetnosti uz partnerstvo Sveučilišta iz Maribora i Arheološkog muzeja Zadar.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Novalje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.