NP Krka: Skradinski buk na povijesno visokom vodostaju – 254 cm

Zbog visokog vodostaja rijeke Krke prvi put u povijesti pojedini dijelovi Nacionalnog parka “Krka” zatvoreni su za posjetitelje. Vodostaj na Skradinskom buku 16. svibnja 2023. iznosio je 254 centimetra, najveća zabilježena vrijednost otkad postoji mjerenje. Najviši vodostaj prije toga zabilježen je 7. prosinca 2005. – iznosio je 223 cm. Najniži vodostaj zabilježen je 3. listopada 1990. – iznosio je samo 5 cm.

Zbog velike količine vode koja se prelijeva preko staza, naši najposjećeniji lokaliteti, Skradinski buk i Roški slap, trenutno su zatvoreni za posjetitelje, a obustavljeni su i izleti brodom, rekla je ravnateljica JU “NP Krka” Nella Slavica. Dodala je da je do sada Nacionalni park za posjete bio zatvoren samo u vrijeme Domovinskog rata i tijekom pandemije koronavirusa i da je ovo prvi put da je zatvoren zbog obilne kiše.

Zbog nastale situacije, izražavamo žaljenje svima onima kojima je obilna kiša onemogućila posjet Skradinskom buku i Roškom slapu, a posebno djeci na školskim ekskurzijama, kojima je to sigurno najveće razočarenje, ali i našim partnerima i agencijama, te našim i njihovim gostima zbog propuštenog doživljaja. Svi smo zajedno u ovoj situaciji: ugostitelji, OPG-ovi i koncesionari u Parku, ali sigurnost mora biti na prvome mjestu, istaknula je Nella Slavica i dodala:

Pravo stanje i eventualne štete na terenu znat ćemo tek kada se voda povuče. Do tada smo na raspolaganju za sve informacije. Pozivam naše partnere i posjetitelje da se zapute na gornji tok rijeke Krke i da otkriju svo njegovo prirodno i kulturnopovijesno bogatstvo, ali i nove sadržaje koje smo za njih osmislili i uredili. Obećavam da nitko neće biti razočaran.

Gornji tok rijeke Krke otvoren za posjetitelje

Svi sadržaji na gornjem toku rijeke Krke otvoreni su za posjetitelje. Tako se mogu razgledati najviši Krkin slap, Manojlovac ili obići novouređeni Eko kampus “Krka” u Puljanima. Zasigurno će vas zanimati i rimski amfiteatra Burnum ili bajkoviti manastir Krka. U nestvarnim prizorima združenih voda Krke i Čikole, kanjona Čikole, otoka Visovca, bisera hrvatske baštine, manastira Krka ili slapa Brljan, najljepšeg i najbujnijeg upravo u ovom trenutku, posjetitelji mogu uživati s pet uređenih vidikovaca i pritom napraviti nezaboravne fotografije.

Vodni režim rijeke ovisi o mnogim faktorima, kao što su vrijeme, klima i količina oborina. Porječje Krke primi tijekom godine oko 1.250 milimetara oborina. Najviše kiše padne u zimskom razdoblju, dok su ljeta vrlo suha. Najviši vodostaji Krke zabilježeni su u studenome i ožujku, a najniži u kolovozu. Nacionalni park Krka sklopio je višegodišnje ugovore s Državnim hidrometeorološkim zavodom iz Zagreba o svakodnevnom praćenju vodostaja, temperature i protoka, koji se naknadno izračunava, na području Skradinskog buka i Roškog slapa. Dugoročni cilj je uspostava monitoringa duž cijelog toka rijeke Krke.

Video i foto: Nacionalni park Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.