Obalno šetalište Lungomare omiljeno i nakon 110 godina

Ove godine obilježava se 110 godina od dovršetka izgradnje obalnog šetališta Franza Josefa I u Opatiji, popularno nazvanog Lungomare. Ništa bez Franza, reći će mještani koji su caru zahvalni za današnji izgled Opatije bajne. Sklad austrougarske arhitekture u spoju sa stjenovitom opatijskom obalom, mnogim povijesnim ličnostima predstavljale su nadahnuće kako u kulturi tako i u arhitekturi, ali i u svakidašnjem životu. Opatija je svojom ljepotom poticala vrsne znanstvenike, umjetnike, utjecajne poduzetnike, poglavare i mnoge druge utjecajne ličnosti da daju svoj obol i doprinos razvoju Opatije. Opatiju, koja ima gotovo 180 godina turističke tradicije, često su nazivali Beč na moru upravom zbog bogate povijesti i specifične arhitekture.

Centar grada još uvijek se diči svojim povijesnim zgradama iz 19. stoljeća, ali i parkovima poput Parka Sv. Jakova i Parka Angiolina koji su nastali u razdoblju od 1845. do 1860. godine. Park Angiolina je hortikulturni spomenik dom preko 150 biljnih vrsta iz svih krajeva svijeta, a najpoznatiji je po japanskoj kameliji, simbolu Opatije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Lungomare je nastao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, u doba procvata turističke Opatije, a građen je u etapama. Sjeverna dionica, od Voloskog do Opatije, izgrađena je 1889., iste godine kada je Opatija i službeno proglašena klimatskim lječilištem. Južna pak strana, koja je povezala Opatiju s Lovranom, dovršena je 1911 godine. Lungomare je od tada omiljeno šetalište Opatijaca i njihovih gostiju. Motiv je bezbrojnih fotografija i umjetničkih slika, te neizostavni dio vizure Opatije gledane s mora.

Svježi morski zrak, prekrasni obalni krajolik i brojne uvale, privlače brojne šetače, koji uz uživanje upoznaju i povijest Opatije. Od početka u Voloskom, pored rodne kuće znanstvenika Andrije Mohorovičića, šetnica vas vodi pored bivših sanatorija i pansiona na sjevernoj dionici, kroz park Angiolina i Slatinu te dalje južnom etapom do raskošnih lovranskih vila. Lungomare prolazi pored zgrada, lokacija i spomen-obilježja koje pričaju zanimljivu priču o opatijskoj povijesti.

Lungomare nudi puno toga i zaljubljenicima u prirodne ljepote, a šetač ovdje može upoznati bogatstvo obalne vegetacije i blagodati lokalne mikroklime. Uz Lungomare rastu prekrasni primjerci biljaka i stabala tipičnih za ovaj kraj. Tu je aromatični matar na liticama uz more, zatim hrastovi crnike, nekoliko vrsta listopadnih hrastova, mirisni lovor, zimzeleni pitosporum… Njihove krošnje stvaraju ugodnu hladovinu, a cvjetovi u vrijeme cvatnje ispunjavaju zrak opojnim miomirisima.

Lungomare je kombinacija prekrasnih građevina, raskošnih secesijskih vila, motiva koji su postali simboli Opatije, kao Djevojka s galebom. Tu su i skroviti zakuci s klupicama za odmor u hladu stoljetnih hrastova, kao i mjesta koja podsjećaju na nekadašnji svakodnevni život lokalnog stanovništva. Cjelokupnu sliku upotpunjuju pitoreskne uvale, lijepe šljunčane plaže, ali i terase na kojima možete odmoriti, popiti omiljeno piće ili uživati u jelu u prvom redu do mora. Deset kilometarska jedinstvena, šarmantna šetnica danas je “il forte” Opatije, adut po kojem je Opatija i prepoznatljiva u svijetu.

I nakon 110 godina Lungomare jednakom privlačnošću poziva na šetnju i otkrivanje njegovih tajni. One će zasigurno postati i dio vaših uspomena. Iz Turističke zajednice grada Opatije najavljuju kako će se tijekom godine organizirati i prigodna manifestacija posvećena velikoj obljetnici najpopularnije opatijske šetnice Lungomare.

Lungomare odnosno obalno šetalište Franza Josefa ove godine slavi 110. rođendan.

Posted by Turističke priče on Friday, February 5, 2021
- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije