Običaji, vjerovanja i praznovjerja: Kako najbolje ući u Novu godinu

Nova godina kroz povijest se vezivala uz niz običaja i nema naroda koji nema neko pravilo i vjerovanje vezano uz prvi dan godine. Proslava ulaska u Novu godinu jedan je od najstarijih običaja i uvijek se ovom događaju pridavalo na važnosti.

nova godina običaji
Foto: Mansur Tlyakov/ Pixabay

Navodno su Rimljani zaslužni za slavljenje Nove godine na način na koji ga poznajemo i danas, kao simbol početka novog života i novih nada za bolju budućnost. Tradicionalno početak godine obično donosimo velike novogodišnje odluke.

U Hrvatskoj tradicija kaže kako je važno ući u Novu godinu dobro raspoložen jer kako ti godina započne takva će i biti. Stoga su žene jako brinule o čistoći kuće za prvi dan godine. Bilo je važno i što se jede prvi dan u godini. Tako i danas jako rijetko će se na novogodišnjoj trpezi naći perad. Jede se odojak i svinjetina jer ove životinje naprijed riju sreću. Perad s druge strane čeprka otraga i donijet će nesreću, kao i riba jer će s njom otplivati i blagostanje.

///Dobri stari običaji: Slama i mrvice za plodnu godinu, izrada božićnog kinča, poležaj i zvjezdari

Bilo je važno i da novu godinu prvo čestita muškarac. U nekim dijelovima svijeta vjerovalo se kako sreću donosi tamnokos muškarac. On vam treba biti prva osoba koja će u novoj godini prijeći vaš prag. Plavokosi nisu bili poželjni, a nikako riđokosi za koje se smatralo da će donijeti nesreću. U Hrvatskoj je bilo važno i da prva osoba koju sretnete u Novoj godini bude muškarac što donosi sreću.

Foto: NoName_13/ Pixabay

Doček uz zdravicu i bučnu proslavu

Običaj novogodišnje zdravice dolazi od starih anglosaksonaca te se ispija zdravica uz iskazivanje najboljih želja. Prilikom nazdravljanja treba svakako uliti piće u čašu i staviti ju na stol, a nikako nije dobro nazdraviti praznom čašom pa onda u nju sipati piće.

I bučno slavljenje Nove godine ima svoj temelj u praznovjerju. Stvaranje buke puhanjem u rog i zvonjenjem zvonima i loncima imalo je za cilj odagnati zle duhove iz stare godine. Crvena boja osim što je upadljiva i privlačna nosila se u Novoj godini jer predstavlja radost, strast, veselje, sreću i ljubav. Ovo je razlog što su u Kini za Novu godinu sva su vrata ukrašena nečim crvenim.

Smatralo se i kako prvi dan godine nije dobro trošiti novac. Vjerovalo se kako ga trošite prvi dan tako ćete ga trošiti cijele godine. Nije bilo dobro ni prati kosu prvih dana godine jer bi vas onda mogla boljeti glava cijelu godinu, a niti rublje na sušenju nije smjelo dočekati novu godinu. Smatralo se ako rublje visi na užetu prvog dana godine da bi mogla uginuti stoka. Niti smeće se nije iznosilo iz kuće između Božića i Nove godine da sreća ne izađe van.

nova godina običaji
Foto: Roman Paroubek/ Pixabay

Običaja je puno, a želja uvijek ista da Nova bude bolja od stare i donese blagostanje i sreću. Redakcija portala Turističke priče želi Vam svima uspješnu i sretnu Novu 2024. godinu uz puno smijeha, dobrih ljudi i naravno putovanja i turističkih priča.

Fotografije: Pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.