Orebić – destinacija dobrih vina, kulturnih znamenitosti i aktivnog turizma

spot_img

Na pitanje kako se provesti u Orebiću na poluotoku Pelješcu, odgovor je ležerno i opušteno. Tako se danas živi u Orebiću. Svidjet će vam se ovaj neopterećeni dalmatinski lifestyle, godit će vam mediteranska otvorenost. Divlja dalmatinska priroda, kristalno čisto more, s jedne strane brdo Sveti Ilija, s druge Pelješki kanal, preko puta srednjovjekovna Korčula…

Vrhunska vina

Ono što vam možemo obećati je da ćete uživati u čaši vrhunskog plavca. Naime u Vignju, koji je dio općine Orebić, nedaleko od crkve sv. Ivana nalaze se vinogradi u kojima su uzgajani svjetski poznata vina.

Vinogradi plavca malog i zinfandel, na geografski zaštićenim područjima s pogledom na čisto more i dalmatinske otoke koji oduzima dah, proizveli su limitiranu seriju vrhunskog vina, Benmosche Family Dingač i Benmosche Family Zinfandel. Ova vina točila su se na inauguraciji Joe Bidena, američkog predsjednika, koji je nakon najburnijih američkih izbora na dužnost stupio početkom ove godine.

No osim ovih, Orebić se može pohvaliti vrhunskim vinima i drugih vinarija, a uz dingač, najpoznatije vino na Pelješcu je postup, koji se također dobiva od sorte grožđa plavac mali, posađene na osunčanim padinama južnog dijela poluotoka.

Uz vina, u Orebiću možete uživati u raskošnim kortama, vrtovima prepunim citrusa i egzotičnog bilja kojeg su orebićki kapetani donosili sa svojih putovanja. Kada usporite tempo i otkrijete ljepotu u sitnicama, život ponovno dobije smisao. Tražite li ovakav ambijent spakirajte kofere i dođite, a da vam odmor bude ljepši evo nekoliko korisnih savjeta.

Što posjetiti u Orebiću?

Obavezno Pomorski muzej koji čuva uspomene na kapetane i mornare. Pronaći ćete tu pomorske karte, nautičke knjige, putne isprave, užad, slike slavnih orebićkih jedrenjaka, brodske alate… Doznat ćete kako je Orebić imao čak 33 prekooceanska jedrenjaka, ali i vlastito brodogradilište Škver, po kojem i danas taj dio mjesta Orebićani zovu Škvar.

Na brdu iznad mjesta nalazi se Muzej franjevačkog samostana sa zavjetnim slikama pomoraca i njihovih obitelji. U sklopu samostana pronađite crkvicu i vidikovac Gospe od Anđela. Panorama Orebića najbolja je s tog mjesta. Naime, na brdu Sv. Ilija, na 150 metara nadmorske visine u 15. stoljeću izgrađeni su franjevački samostan i zavjetna gotičko-renesansna crkva Gospe od Anđela. Nekada su kapetani Orebić pozdravljali zvukom sirene, a franjevci su im odgovarali zvonjavom sa zvonika crkve Gospe od Anđela.

Orebić – mjesto za aktivni odmor

Ako ste zaljubljenik u aktivni odmor, šetnju, planinarenje označenim stazama, vožnju biciklom, onda ne morate tražiti dalje. Cijeli poluotok Pelješac omiljen je ljubiteljima biciklizma. Iz Orebića po južnoj strani poluotoka možete dvjema uređenim rutama (1 i 5), a volite li tajanstvena mjesta predlažemo stazu Kuna Pelješka – Janjina – Trpanj – Oskorušno – Kuna (2).

Što još raditi u Orebiću? Kupanje i sunčanje, šetnja uz more, vinske ture u pelješke vinarije i podrume, samo su neke od opcija, a za noćni život tu su brojni caffe barovi.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.