Osorski vremeplov – nova dimenzija bogate prošlosti Osora

Znate li kako su otoci Cres i Lošinj nekada bili jedan otok naziva Apsyrtides? Znate li kako je Osor, nekad Apsorus, na svom vrhuncu imao više tisuća stanovnika…i da je zbog prokopanog kanala Cavanella, Osor bio otočna metropola Kvarnera i nezaobilazna karika u trgovačkom lancu antičkog svijeta? Znate li kako na Cresu i Lošinju, zahvaljujući sv. Gaudenciju, zaštitniku Osora, nema zmija otrovnica?

osorski vremeplov

Odgovore na sva ova pitanja, ali i puno više od toga možete doznati u Osoru gdje je predstavljen “Osorski vremeplov – nova dimenzija prošlosti”, projekt nastao suradnjom Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i Lošinjskog muzeja. Satnica predstavljanja u 10:18 sati, simbolizira godinu 1018. kada je kuna prvi puta korištena kao platežno sredstvo, upravo u Osoru.

Temeljen na arheološkim i drugim stručnim istraživanjima, Osorski vremeplov prikazuje Osor od antike, srednjeg vijeka sve do danas. Kroz 11 priča na zanimljiv i uzbudljiv način, putem tehnologije virtualne stvarnosti, korisnik upoznaje svetog Gaudencija, doživljava život ljudi u rimsko doba, saznaje kako je izgledao obred krštenja u nekadašnjoj krstionici.

U priči “Apsorus, metropola”, podiže se antički Osor, a u sljedećoj priči vidi i Samostan sv. Petra. Putem stripa, uči o legendi o Argonautima, a točno iznad kanala možete vidjeti kako se ukrcao i brončani kip Apoksiomen. Tu su i priče o osorskim zidinama, kuni i naposljetku Daleki akordi koji pozivaju na Osorske glazbene večeri.

Cijeli grad Osor zapravo je muzej na otvorenom u kojemu su umjetnici svih epoha ostavili svoj trag, od suvremenog Meštrovića do ostataka antičkih zidina, utvrda, prve ranokršćanske bazilike; grad-muzej čiji vrtovi i parkovi u zelenilu kriju tragove prastarih antičkih vila, renesansnih portala i samostana. Projektom se želi valorizirati upravo prirodna baština i bogata povijest Osora, stvoriti dodatna vrijednost i atraktivan turistički doživljaj, razvijati smjer kulturnog turizma i to na poučan i zanimljiv način korištenjem visoke tehnologije.

Posjetitelji će karte moći kupiti, te preuzeti naočale i slušalice u Arheološkoj zbirci Osor, Lošinjski muzej. Cijeli projekt osmišljen je na otvorenom, gdje će korisnici na označenim mjestima aktivirati svoje naočale i tako uroniti u prošlo vrijeme.

S mogućnošću odabira pet jezika, narator kroz dvije do pet minuta, ovisno o priči, vodi korisnika kroz priču dok putem izvrsne virtualne tehnologije, vizualni dojam uranja korisnika u svijet prošlog vremena. Vrckava kuna kao virtualni vodič tu povijesnu šetnju učinit će duhovitom i zanimljivom.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.