U prošlosti otet od redovnika, Hyde park u Londonu veći je od Vatikana

Stoljećima je Hyde Park članovima kraljevske obitelji, ali i stanovnicima prijestolnice Ujedinjenog kraljevstva pružao zelenu oazu kao stvorenu za bijeg od užurbanih gradskih ulica. Ovaj najpoznatiji park u Londonu i danas privlači milijune turista svake godine.

Iako će mnogi pretpostaviti kako je Hyde park oduvijek imao funkciju parka zapravo je istina sasvim suprotna. Ovaj park zapravo je bio privatno zemljište tijekom velikog dijela svog postojanja. Prvobitno ga je stvorio 1536. godine kralj Henry VIII koji ga je zajedno sa svojim plemićima koristio kao privatno lovište.

No niti ova godina kada je park otvoren kao lovište nije godina njegovog službenog otvorenja. Područje koje danas poznajemo kao Hyde Park koristili su lokalni redovnici puno prije nego što je Henry VIII u njemu lovio jelene. Redovnici Westminsterske opatije godinama su koristili područje parka kao mjesto bogoslužja i područje za uzgoj biljaka i pronalaženje inspiracije. Nije prošlo puno vremena prije nego je kralj zatražio zemlju za sebe i prisilio redovnike da potraže utočište negdje drugdje.

Za razliku od Henrika VIII., kralj Charles I. park je i službeno otvorio za javnost. Godine 1637. kraljevski je dekret značio da je bilo koji član javnosti mogao istraživati park. Iako interes javnosti zapravo postaje veći tek 1825. godine kada je arhitekt Decimus Burton dizajnirao tlocrt kakav danas poznajemo.

Iako je većina turista i posjetitelja uvjerena kako je Hyde Park najveća zelena oaza u Londonu, zapravo u veličini ga pobjeđuju tri druga parka i otvorena prostora, iako to nikako ne znači kako je površinom malen. Zapravo Hyde park je veći od Vatikana, a čak dvostruko veći od Disneyland parka. S više od 4000 stabala, velikim jezerom i preko 350 hektara zemlje, Hyde Parku nudi dovoljno prostora za istraživanje, odmor od užurbanog života metropole i uživanje.

U Hyde Parku turisti imaju priliku uživati u brojnim zanimljivim lokacijama, a jedna od najpopularnijih je svakako Memorijalna fontana princeze Diane koja je izgrađena od 545 komada pravog kornvalskog granita. Za razliku od ostalih povijesnih spomenika i kipova u Hyde Parku, ova prekrasna fontana napravljena je korištenjem naprednog računalnog softvera za dizajn i najsuvremenijih strojeva.

U parku ćete otkriti i prekrasnu starinsku tribinu svojevrstan kutak za govornike koji još uvijek koriste izvođači i govornici iz cijelog svijeta. Ono što možda ne znate je da je ova tribina jedna od najstarijih u Londonu i da je izgrađena 1869. godine, a izvorno je bila postavljena u Kensingtonske vrtove.

Zanimljiv je svakako i podatak kako su Beatlesi u jesen 1963. živjeli u blizini London Hyde Parka, dijelili stan, pisali pjesme i stvarali glazbu.

Manje je poznata činjenica kako unutar parka postoji i groblje kućnih ljubimaca koje nije otvoreno za javnost. Od 1880.-ih i tijekom sljedećih dvadesetak godina oko 300 omiljenih kućnih ljubimaca položeno je na počinak u vrt Victoria Lodgea.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.