Otkrijte čari Slavonije na Divanima u Otoku

Ovoga rujna, jedan poseban vikend posvetite upoznavanju ljepote Slavonije – dođite 17. rujna na Divane u Otoku na Otočkim Virovima!

Divani se vraćaju od kuda su i potekli – naime, mnogima poznati Šokački divani koji su od davne 1974. godine dio Vinkovačkih jeseni, nastali su iz Šokačkih divana koji su se prije toga godinama održavali u Otoku. Ti su otočki divani nastali kao pokušaj revitalizacije starih seoskih divana, a na njima su se afirmirali mnogi seoski divandžije i pučki pjesnici.

Ove će vas godine na Divanima u Otoku dočekati bogata slavonska trpeza i tradicionalna slavonska jela, a uz zvonke zvuke tamburaške glazbe sastava “Kristali” provedite nezaboravne trenutke na Virovima i pamtite ove Divane u Otoku.

Jedinstveni Otočki Virovi dragulj su koji se krije u dubini mistične šume protkane vodotocima koji mjestimice stvaraju močvare. U porječju rijeka Spačve i Studve divovski hrastovi stvaraju golemo prirodno stanište, a u sjeni tih stoljetnih hrastova vladaju pjev ptica i rika jelena. Taj otok smaragdnog zelenila usred zlatnih slavonskih polja najveći je cjeloviti kompleks nizinskih šuma hrasta lužnjaka u Hrvatskoj i Europi – Spačvanski bazen.

Virovi su šumska voda prepuna tajni, neobični i pomalo tajnoviti: nije do kraja dokučeno jesu li jezero, potok ili rijeka. Neko vrijeme budu močvara, no onda padne kiša pa se počnu ponašati kao sporotekuća rječica. Povrh toga, ne zna se ni gdje izviru, niti kamo uviru. Ali ništa od toga ne umanjuje njihovu ljepotu.

Ako volite netaknutu prirodu i uživate u tišini, nepregledna ljepota ovog tajanstvenog šumskog prostranstva pravo je mjesto za vas.

Divani u Otoku upoznat će vas s ljudima, običajima i gastronomijom bogate Slavonije. Uživat ćete gledajući kako se na otvorenom pripremaju jela poput čobanca ili šarana na rašljama, pijuckajući pri tom domaću rakiju i vino pod krošnjama stoljetnih hrastova. To će vas pripremiti za uzbudljivo gastronomsko putovanje kroz okuse Slavonije: kulen, kulenova seka, sir, kruh s masti i paprikom, te još ponešto uvest će vas u svijet slavonskih delicija, a potom slijede šaran, čobanac i pečenka. Domaćini će vam za kraj ponuditi tradicionalne i nepravedno zapostavljene slavonske deserte. Hoće li to biti tačci, šufnudle, rezanci s makom ili orasima? Dođite, i otkrijte!

Divani će se održati u subotu, 17. rujna 2022. godine s početkom u 17 sati u restoranu Bioekološko-edukacijskog centra na Virovima, koji sve posebnosti ovoga lokaliteta na moderan način predstavlja svima onima koji ga do sada nisu imali priliku upoznati.

I ništa vas ne priječi da svoj boravak na ovom čarobnom mjestu malo produžite i ostanete cijeli vikend, jer Centar raspolaže sa 62 kreveta i wellnessom, a nudi i niz mogućnosti za aktivan odmor.

Želite li biti dio Divana u Otoku i vidjeti otočku gostoljubivost na djelu, ulaznice možete kupiti u Bioekološko – edukacijskom centru Virovi ili ih rezervirati OVDJE, najkasnije do 12. rujna 2022. godine.

Ulaznice po cijeni od 300 kuna uključuju neograničeno iće i piće, te zabavu uz tamburaše i druge zanimljive sadržaje!

Naslovna fotografija: Biološko-edukacijski centar Virovi

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.