Otrovne alge u Sredozemnom moru – najugroženiji surferi

- Oglas -

Gotovo 900 osoba zarazilo se otrovnom varijantom mikroskopske alge ‘ostreopsis‘ od 2021. godine kada je prvi puta uočena u Atlantskom oceanu. Francuska Agencija za nacionalnu zdravstvenu sigurnost upozorava na opasnosti ljudskog kontakta s algama i njihovim toksinima. Liječnik Marc Rappoport iz Biarritza vjeruje da se zarazio dok je surfao u Saint-Jean-de-Luzu u baskijskoj regiji.

Biarritz, Foto: Moibtz / Pixabay
Biarritz, Foto: Moibtz / Pixabay

Navodi da je simptome primjetio 45 minuta nakon ulaska u vodu. Osjetio je mučninu, ali je nastavio surfati. Međutim, poslijepodne su krenuli bolovi, oči su mu se zacrvenile i osjetio je veliki umor. Simptome, koji su bili slični gripi, osjećao je dva dana.

Udisanje zraka s morskom vodom najčešći je način zaraze, no oboljeti se može i kontaktom s kožom ili gutanjem. Simptomi se najčešće pojave unutar nekoliko sati od izravnog ili neizravnog kontakta s algama i obično nestanu unutar nekoliko dana.

Osim surfera, riziku od infekcije posebno su izložene osobe koje rade na plažama, kao što su primjerice spasioci, no Baskijski odbor spasilaca izjavio je da nisu zabilježili značajan porast slučajeva zaraze među osobljem.

Foto: Marzena P. / Pixabay
Foto: Marzena P. / Pixabay

Zaposlenici obližnjih trgovina i restorana također riskiraju izloženost toksičnom zraku, a posebno bi trebali paziti ljudi s respiratornim problemima.

Na obali Francuske i Španjolske prati se razina algi

Zbog visoke razine ostreopsisa u Biarritzu, Saint-Jean-de-Luzu i Bidartu, na baskijskoj obali je 2021. bilo zatvoreno više plaža. Međutim, praćenje infekcija pokazalo se teško izvedivim za zdravstvene djelatnike tijekom razdoblja pandemije jer su simptomi bili slični Covidu. Vlasti su ipak od tada intenzivirale praćenje stanja mora u regiji.

Saint-Jean-de-Luz
Saint-Jean-de-Luz Foto: Jacqueline Macou/ Pixabay

Maïder Arosteguy, gradonačelnik Biarritza – grada koji svake godine privlači tisuće turista – rekao je da je zatvaranje plaža ove godine vrlo malo vjerojatno. Naime, sada postoji više informacija nego 2021. Danas se zna da, ako se zatvaraju plaže, zbog prisutnosti toksina u zraku treba zatvoriti također obližnje restorane i trgovine.

Arosteguy je izjavio da će, kada razine ostreopsisa dosegnu alarmantne stope, biti katalogizirane u Kalilu, aplikaciji o vremenskoj prognozi koja je aktivna u baskijskoj regiji. Međutim, neke organizacije smatraju da bi nadzor od strane vlasti mogao biti bolji. NVO Surf Rider Europe – koja radi na očuvanju oceana diljem Europe – redovito uzorkuje razine ostreopsisa u zonama za surfanje.

Foto: Kanenori / Pixabay
Foto: Kanenori / Pixabay

Surferi putuju iz cijelog svijeta kako bi ovdje surfali i ne slušaju nužno upozorenja o algama, ali je potrebno raditi na njihovoj sigurnosti, smatra Marc Valmassoni iz Surf Rider Europe. Surferi riskiraju posebno visoku razinu kontaminacije jer se na moru zadržavaju značajno duže od plivača pa ova organizacija radi na podizanju svijesti o opasnosti za ovu grupu ljubitelja morskih aktivnosti.

Što je uzrokovalo pojavu toksičnih algi?

Do zaraze uglavnom dolazi ljeti kada temperatura mora prelazi 20 stupnjeva. Mikroalge su prvi put uočene 1972. godine u Francuskoj, a sada se redovito nalaze duž mediteranskih obala Francuske, Italije i Španjolske.

Toksična varijanta ostreopsisa nazvana je soj ‘ovata’ i potječe iz tropskih voda. Razlog njene pojave u Sredozemnom moru je kombinacija globalnog zatopljenja i pomorskog prometa.

kruzer
Foto: Susann Mielke / Pixabay

Ostreopsis je smeđe-crvenkaste boje, ali uglavnom nije uočljiv zbog svoje mikroskopske veličine. No, može se grupirati u plutajuće skupine i, osim toga, vodi dati metalni okus.

Foto: Pexels / Pixabay
Izvor: HrTurizam.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.