Hrvatska dobiva još jednu Camino rutu: Već u prosincu starta 160 kilometara dug Camino Korčula

Sve je više Camino ruta u Hrvatskoj. Ovaj trend se nastavlja, pa će se do kraja ove godine upriličiti otvaranje još jedne u nizu – Camino Korčula rute. Put svetog Jakova drevna je europska mreža hodočasničkih putova koji vode do svetišta u Santiago de Composteli. Hrvatski hodočasnici pješače Putem sv. Jakova još od 1203. godine.

camino hrvatska
Foto: Bratovština Svetog Jakova

Prije tri godine pokrenut je projekt obnove ovih srednjovjekovnih hodočasničkih ruta i od tada je Camino rute u Hrvatskoj prošlo više od 3300 hodočasnika na pet obnovljenih dionica: Camino KrkCamino ImotaCamino PodravinaCamino BanovinaCamino Šibenik.

Otok Brač je ove godine već postao šesta dionica hrvatske mreže Camino puteva, a najavljeno je kako će se Camino Dubrovnik – Međugorje otvoriti do svibnja 2024.

Camino Korčula

Turističke zajednice otoka Korčule provode projekt “Camino Korčula” čiji je cilj daljnji razvoj aktivnog i održivog turizma koji će doprinijeti produljenju turističke sezone te ravnomjernom razvoju turizma na području otoka Korčule. Nastavak je to na projekte aktivnog, gastro i kulturnog turizma koji će biti dodatno valorizirani. Projekt Camino Korčula će se naravno i dalje razvijati, kako u smjeru aktivnog i gastro turizma, tako i u smjeru kulturnog i vjerskog turizma.

camino korčula
Camino Korčula, screenshot Komoot

Trenutno postavljena ruta obuhvaća cijeli otok, odnosno duga je oko 160 kilometara uz napomenu kako se već sljedeće godine planiraju dodati i alternativne dionice te ukoliko je potrebno modificirati postojeće.

Iako je Korčula određena kao početna točka ove rute, moguće je hodanje započeti bilo gdje na otoku jer je ruta kružna. Također, specifičnost ove vrste projekta je potreba za smještajnim kapacitetima van sezone i bilo gdje na ruti. Naime, prilikom provedbe projekta turističke zajednice odlučile su implementirati opciju slobodnog odabira dnevnih dionica. Ovaj model omogućava korisnicima rute da sami odrede dužinu dionice za svaki dan, a ovisno o fizičkoj spremi, interesima i naravno dostupnom smještaju.

brendiranje otoka korčule
Grad Korčula, foto: Pixabay

Kao svojevrsno otvaranje Camino Korčula rute, od 1. do 3. prosinca 2023. organizira se Camino Korčula vikend. Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na POVEZNICI.

Program otvaranja

 1. dan petak, 1. prosinca 2023.
  Korčula – Lumbarda – Žrnovo (oko 19 kilometara)
 2. dan subota, 2. prosinca 2023.
  Žrnovo – Pupnat- Čara (oko 22 kilometra – modificirana dionica samo za taj dan)
  18:30 Otvorenje multimedijalne izložbe “Camino-Put koji spaja” i “Camino doživljaj” – Gradski muzej Korčula
 3. dan nedjelja, 3. prosinca 2023.
  Smokvica – Blato – Vela Luka (oko 20 kilometara – modificirana dionica samo za taj dan)
camino korčula program otvaranja

Podsjetimo, tradicija Camina započinje još u 9. stoljeću, a danas se mreža Camino putova prostire duž čitave Europe. Hrvatska pak ima vrlo bogatu povijest vezanu uz Camino, od lokalnih bratovština koje su djelovale još 1203. godine, hodočasničkih ogrtača koji su izrađivani u ovim krajevima, do posebnih privilegija dodijeljenih hodočasnicima koji su u srednjem vijeku pješačili od Hrvatske do Santiaga de Compostele i natrag.

///JEDAN RUKSAK ZA 35 DANA – Što spakirati za Camino?

Također, Hrvati su od davnih dana u Europi poznati kao hodočasnici . Čak i Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji spominje lik hodočasnika Hrvata, a Hrvati su bili i među prvim Camino hodočasnicima.

Naslovna fotografija: Lumbarda, autor: Goran Rihelj

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.